Kysymyksiä ilman vastauksia – vastauksia ilman kysymyksiä

Me kristittyinä pyrimme tuomaan vastauksia maailman ongelmakysymyksiin. Raamattu kehoittaa: ”olkaa aina valmiit antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu” (1.Piet 3:15). Käytännössä kuitenkin kysymykset ja vastaukset ovat toisinaan ihan eri maailmasta – ne eivät kohtaa toisiaan.

Kristityillä on tietynlainen ajatus- ja oppirakennelma, josta ajatellaan vastausten löytyvän. Meillä on selvät vastaukset siihen, miten tullaan uskoon, mitä Jeesus merkitsee. Lisäksi meillä on tarkat käsitykset kehitysopista, homosuhteista, avoliitosta, alkoholista ja muista synneistä. Me oletamme, että kysymykset liittyvät aina näihin aiheisiin ja vastaamme, ennenkuin kukaan ehtii kysymään. Toisaalta ulkopuoliset tietävät nämä meidän vastausaiheet ja olettavat, että muusta emme ole kiinnostuneita ja siksi jopa kysyvät niistä.

Todellisia, elämän tärkeimpiä kysymyksiä esitetään harvoin. Ne ovat usein sanattomia kysymyksiä. Lueppa tästä eräs sanaton hätähuuto: https://www.facebook.com/694872353889029/posts/2196675913708658/. Siinä eräs tyttö oli kokenut asioita, joita ei soisi kenenkään kokevan. Pieni toivonkipinä paremmasta uhattiin tuhota. Poliisit pelastivat hänet itsemurhalta, mutta tytön kommentti ’kukaan ei kuuntele’, jäi auttajien mieleen. Todellisten elämän kysymysten edessä ketään ei kiinnosta kehitysoppi tai syntilista, kysymykset ovat paljon syvempiä.

Kuunnellaanko me kristittyinä ihmisten kysymyksiä, että voisimme vastata niihin. Sanattomiin kysymyksiin vastaukset voivat olla myös sanattomia. Hetki aikaa kuunnella. Ollaan vierellä, kun läheisyyttä tarvitaan. Ymmärretään toisen heikot lähtökohdat. Siedetään ärsyttävää käytöstä ja nähdään sen takana hyljätty ihminen. Autetaan tarvittaessa. Rukoillaan mielessämme hänen puolestaan. Ollaan lähimmäisiä. Näin voimme toteuttaa alussa olevan Raamatun kehoituksen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s