Johdatusta

Onko Jumalan antama johdatus selkeä viestiä Taivaasta: korvin kuultava käsky, selvä merkki tai profetia ? Suurien valintojen edessä voimme jäädä odottamaan tällaista viestiä. Valitettavasti sellaista harvemmin tulee, ja joudumme tekemään järkivalinnan. Onko se sitten enää ollenkaan Jumalan tahdon mukaista johdatusta ?  Mitä enemmän kuljemme yliluonnollisten Taivaallisten viestien mukaan, käyttämättä omaa harkintaa, sitä hengellisempiä olemme; onko näin ?

Raamatusta löytyy kahdenlaista johdatusta: arkijohdatusta ja erityisjohdatusta. Yksi esimerkki on Jaakobin kehoitus (Jaak.1:5): Jos joltakin puuttuu viisautta (mitä tehdä jossain tilanteessa, erään käännöksen mukaan), anokoon sitä Jumalalta. Siinä Jumala antaa ihan ’maallista’ viisautta valita oikein. Jumalan omina olemme jokapäiväisessä Pyhän Hengen johdatuksessa ilman mitään erityisiä viestejä Taivaasta (Room 8:14). Tällainen johdatus on käsittääkseni se pääasiallinen tapa, jolla Jumala meitä jodattaa. Jos taas oma ymmärrys tai rohkeus ei riitä ratkaisujen tekemiseen, Jumala voi potkaista eteenpäin antamalla suoran kehoituksen.

Paavalin lähetysmatkat ovat yksi hyvä esimerkki: Ensimmäiselle matkalle lähtö oli niin iso asia, että Antiokian seurakunta ei omalla harkinnallaan osannut tehdä ratkaisua, siksi tuli selkeä kehoitus (Apt. 13:2). Kun ymmärrystä ja rohkeutta oli myöhemmin tullut, riitti ’arkijohdatus’, jolloin Paavali vain päätti lähteä lähetysmatkalle (Apt. 15:36).

Toinen esimerkki on Aabrahamin isä Terah. Terah koki johdatuksena lähteä Kanaanin maahan, mutta jostain syystä jäi matkalle Harraniin (1.Moos 11:3). Joko terveys petti tai ei riittänyt rohkeutta. Aabraham ei myöskään osannut lähteä eteenpäin, vaikka tiesi, mikä matkan tavoite Terahilla oli. Vasta Jumalan selkeän käskyn kuultuaan Aabrahan otti uskon askeleen ja lähti tuntemattomalle matkalle (1.Moos 12:1).

Paavalilla oli selkeä johdatus viekä evankeliumia eteenpäin. Kuitenkin maan rajan ylittäminen Vähä-Aasiasta (Turkista) Makedoniaan (Kreikkaan) tuntui liian isolta ratkaisulta. Yöllisen näyn kautta Jumala antoi kehoituksen mennä meren yli Makedoniaan; sitten rohkeus ratkaisun tekoon kasvoi ja käsitys lähetyskentän laajuudesta selkeni (Apt.16:6-9).

Esimerkkien valossa näyttää siltä, että Jumala antaa meille tarvittaessa viisautta tehdä ratkaisuja. Kun tunnemme Raamatun periaatteita, tiedämme Jeesuksen tavan toimia ja rukoilemme viisautta, se riittää, että Pyhä Henki saa johdattaa meitä oikeaa tietä eteenpäin. Jos luotamme Pyhän hengen johdatukseen ja menemme eteenpäin, ei tarvitse pelätä tehdä ratkaisuja. Jeesus on luvannut olla Paimen, joka ohjaa oikealle tielle (Ps 23:1-3). Jos poikkeamme tieltä, on Jumala luvannut ohjata meidät takaisin tielle (Jes.30:21). Jos joudumme tekemään ratkaisuja, joista olemme epävarmoja, voimme pyytää rukoillen Jumalaa ohjaamaan oikealle tielle ja turvata tähän sanaan Raamatussa .”Herran tiellä ei tyhmäkään eksy” (Jes. 35:8).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s