Kärsivällisyys (Laura Kataja)

Mitä on kärsivällisyys ?

Kärsivällisyyttä on esimerkiksi maltillisuus, pitkämielisyys, tyyneys, rauhallisuus, ilo, Jumalan rakkauden heijastaminen,  Voit aina itse valita, oletko kärsivällinen eri tilanteissa. Kärsivällisyyttä ei ole laiskuus tai tehottomuus toimia tai että kärsii ja kestää huonoa kohtelua. Se ei myöskään tarkoita, että ei saisi yhtään tuntea vihaa ja/tai näyttää sitä.

Kärsivällisyyttä voi osoittaa ainakin neljällä eri tavalla: ihminen toiselle ihmiselle, ihminen Jumalalle, Jumala ihmiselle tai ihminen itselleen.

Missä sitten ihminen tarvisee kärsivällisyyttä ? Tilanteita on todella paljon: jono kaupan kassalla, autoilu, lapsen uhmaikä, parisuhde, muut läheiset suhteet ja niissä eteen tulevat konfliktit. Ihminen ei ole täydellinen; tämä on hyvä muistaa. Älä siis vaadi täydellisyyttä edes itseltäsi. Jumalan suhteen meillä on usein vääriä odotuksia ja vaatimuksia. Kärsivällisuus saatta olla silloin tiukilla, kun oikeasti pitäisi vain luottaa Jumalan suunnitelmiin, kuten lapsi luottaa vanhempiinsa.

Mitä kärsivällisyydestä sitten sanotaan Raamatussa ?  Jumala oli täydellisen kärsivällinen luodessaan tätä maailmaa. Mitä tästä olisikaan tullut, jos Jumala olisi kärsimättömästi pistänyt maan kiertämään jotenkin aurinkoa tms. Jumala odottaa kärsivällisesti, että mahdollisimman moni vastaanottaisi pelastuksen. Kärsivällisyys on siis koko pelastuksen perusta. Esimerkiksi: Jumala sieti kärsivällisesti Saulusta, kun hän vainosi kristittyjä ja pisti heitä vankilaan. Lopulta Jeesus ilmestyi Saulukselle (Paavalille) ja hän muuttui täysin. Kun Adam ja Eeva lankesivat tottelemattomuuteen, ei Jumala heti rynnännyt osoittamaan sormella ja vuodattanut vihaansa vaan kysyi kärsivällisesti Adamilta, mitä oli tapahtunut. Mooses jaksoi kärsivällisesti johtaa Israelin kansaa, vaikka kansa jatkuvasti valitti ja ruokana oli pelkkää mannaa. Jeesus salli lasten tulla syliinsä ihan mielellään ja aidolla ilolla, vaikka lasten touhuilu ja metelöinti mahdollisesti ärsytti opetuslapsia. Mutta oliko Jeesus täydellisesti kärsivällinen, vaikka oli ihminen ?  Entä miten kävi, kun Jumalalle pyhitetyssä temppelissä oli markkinat ja Jeesus ajoi myyjät ulos ? Tuollainen ’pyhä kiivaus’ ei välttämättä ole kärsimättömyyttä.

Tässä pari asiaan liittyvää kohtaa Raamatusta:

1 Kor 13:4 -7: Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä. Rakkaus ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaa etuaan, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa. Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.

Gal 5:22: Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen.

Mikä sitten tuhoaa kärsivällisyyttä ?  Yhteiskunnassamme on kiireen kulttuuri. Nopeudella ja kilpailulla menestyy. On luottokortit ja länsimainen ostoskulttuuri. Luonteenomaista on itsekkyys, kostonhimo, kiivaus, stressi, väsymys, väärä asenne ja ajan loppumisen pelko. Elämässä voi olla väärä tärkeysjärjestys. Esimerkiksi: Onko tärkeää saada uusi tavara heti luotolla vai kannattaisiko ensin säästää siihen. Onko niin ’vaarallista’ jos lapsi rikkoo lasikupin, että rankaiset sitä. Onko tärkeämpää ajaa ylinopeutta päästäkseen ajoissa perille, kuin ajaa turvallisesti.
Tiedätkö, että kärsivällisyyttä voi oppia ?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s