Sota !

Monien mielestä sota on kivaa siinä mielessä, että he pitävät taistelusta. Toiminta- ja rikosleffat kiinnostavat samoin taistelu ja strategiapelit. Mitä jännittävämpi ja vaarallisempi elokuva, sitä parempi. Ihminen haluaa taistella ja voittaa. Joissakin maissa urheilukilpailut ovat koko kansan tärkein tapahtuma. Jalkapallon maailmanmestaruus merkitsee enemmän, kuin monet henkilökohtaiset tarpeenTodelliset taistelut ja sodan kokeneet suhtautuvat eri tavalla. Sodasta on karmeita muistoja ja henkisiä vaurioita. Kaikki väkivaltaan liittyvä taistelu inhottaa. Monet sotaveteraanit eivät halua puhua sota-ajoista ollenkaan. Onko taisteluhalu Jumalan luoma luonteenpiirre vai peräti paholaisen keksintö ?
Onko todellista, tarpeellista sotaa olemassa ? Jos on, miten ihmisten pitäisi olla siinä mukana ? Katsotaan mitä raamattu sanoo erilaisista sodista ja taisteluista.Missä soditaan ? Tässä esimerkki lopun ajoista, joista Johannes kirjoitti Ilmestyskirjassa:
Ilm. 12:7: Taivaassa syttyi sota. Mikael ja hänen enkelinsä kävivät taisteluun lohikäärmettä vastaan. Lohikäärme enkeleineen teki vastarintaa mutta kärsi tappion, eikä sille ja sen joukolle ollut enää sijaa taivaassa.
Taivaan sotajoukot ovat mukana sodissa, joissa ratkaistaan koko maailmankaikkeuden lopullisia voittoja ja tappioita. Se tuntuu olevan siis todellista sotaa. Oikeus ja vääryys taistelevat keskenään. On ihan selvää, kummalla puolella pitäisi jokaisen olla.
Missä muualla soditaan ? Tässä esimerkki ihmisten järjestämistä sodista Danielin ennustuksen mukaan, joka on ilmeisesti jo toteutunut.
Dan 11:23: Pohjoisen kuningas solmii liittoja mutta toimii petollisesti, sotii ja tulee mahtavaksi huolimatta väkensä vähäisyydestä. Mutta kaikkea tätä kestää vain oman aikansa.
Ihmisten sodat ovat nahisteluja, joissa voittajan valta kestää oman aikansa ja sitten taas valta vaihtuu. Ihmisen vihollisia ovat toiset ihmiset ja ne tavalliset ihmiset ovat aina häviäjiä. Toisiaan vastaan taistelevat ovat mielestään kumpikin oikealla puolella. Oikeallakin puolella taistelleet voivat huomata myöhemmin taistelleensa väärällä puolella. Ihmisten keskinäisissä sodissa ei koskaan ratkaista lopullisesti suuria asioita. Häviäjistä voi tulla myöhemmin voittajia. Kukaan ei voita lopullisesti.
Ketä vastaan sitten pitäisi taistella ? Tässä raamatun ohje meille:
Ef 6:12: Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan.
Kun taistelet Jumalan puolella, taistelet pahuuden voimia vastaan ja kaikkien ihmisten puolesta. Se on ainoa oikea puoli, jossa pitäisi taistella. Koskaan ei tarvitse pelätä olevansa väärällä puolella.
Millä aseilla sitten tällainen sotiminen onnistuu ? Raamatussa on luettelo myös aseista ja varustuksista mm. Efesolaiskirjeessä:
Efes 6:13: Ottakaa siis yllenne Jumalan taisteluvarustus, niin että kykenette pahan päivän tullen tekemään vastarintaa ja selviytymään taistelusta pystyssä pysyen.
Kun tuota Efesolaiskirjettä lukee eteenpäin, löytyy outoja aseita, joilla sotiminen tuntuu aivan muulta, kuin todelliselta taistelulta: vanhurskaus, alttius, usko, pelastus, Jumalan sana ja rukous. Miten tällaisilla aseilla soditaan ? Luetaan lisää raamatusta:
2.Kor 10:4: Taisteluaseemme eivät ole ihmisten aseita, vaan niillä on Jumalan antama voima tuhota linnoituksia.
Kun Jumalan aseilla soditaan, on mahdollisuus todelliseen, lopulliseen voittoon, mutta ihmisten väkivallan aseet on heikkoja, joilla ei saa todellista voittoa.
Jos kerran todellinen sota käydään näkymättömässä maailmassa, miten ihminen voi siinä pärjätä ? Kuvittelepa taistelevasi enkeliä vastaan; ei taida onnistua. Ihminen ei hallitse ollenkaan sitä näkymätöntä maailmaa, jossa todellisia taisteluja käydään. Onko ihminen siis kokonaan sivussa tosi taisteluista ? Ainoina aseina on vanhurskaus, alttius, usko, pelastus, Jumalan sana ja rukous. Miten niillä voi pärjätä.
Katsotaan raamatusta, mikä ihminen oikeastaan on ?
1.Moos 1:26: Jumala sanoi: ”Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme, ja hallitkoon hän meren kaloja, taivaan lintuja, karjaeläimiä, maata ja kaikkia pikkueläimiä, joita maan päällä liikkuu.?
Ihminen on pantu hallitsemaan maapalloa. Aika voimaton hallitsija, kun ei näe eikä koe edes maapallon kohtaloihin vaikuttavaa näkymätöntä maailmaa. Kuitenkin me olemme lähes Jumalan kaltaisia ja haluamme johtaa taisteluja lopulliseen voittoon ja hallita oikein. Entä millainen sotajoukko meillä on käytettävissä ?
Hepr 1:14: Eivätkö enkelit ole palvelevia henkiä? Heidät lähetetään palvelemaan niitä, jotka saavat osakseen autuuden.
Enkelit ovat siis annettu kristityille palvelijoiksi, jotka toteuttavat ne näkymättömän maailman taistelut, joihin meillä ei ole keinoja. Entä miten osaamme johtaa enkelijoukkoja vai onko meistä siihen:
Room 8:26: Myös Henki auttaa meitä, jotka olemme heikkoja. Emmehän tiedä, miten meidän tulisi rukoilla, että rukoilisimme oikein.
Rukous on tärkeimpiä sota-aseita ja kun Pyhä Henki on neuvonantajamme, onnistuu sotastrategia paremmin. Mutta miten sitä sotaa oikeastaan johdetaan ?
Room 8:31-39: Rakkaus voittaa ! Mikään ihmisen ja taivaan voima ei voi erottaa Jumalan rakkaudesta !
Rakkaus on suurin voima maailmankaikkeudessa, mikään muu taivaan voima ei voi erottaa Jumalan rakkaudesta. Se on tärkein sodanjohtamisen keino. Kun välitämme oikeasti ihmisistä ja haluamme heille lopullista parasta, rakastamme heitä ja toimimme sen mukaan. Aikaisin mainittiin Efesolaiskirjeessä muita sotavarusteita: vanhurskaus, alttius, usko, pelastus, Jumalan sana, rukous ? Jos rukouksemme ei ole tylsän rutiinin suorittamista, vaan rakkauden aikaansaamaa taistelumieltä ihmisten puolesta, se on sitä oikeaa sodanjohtamista. Taistelurukouksessa pyydämme voittoa meille tärkeisiin asioihin ja toimimme myös sen mukaan. Siinä on oikeaa, ikuisen elämän taistelun tuntua.
Kaikilla muunlaisilla, ihmisten omilla aseilla sota tullaan aina häviämään. Jos yritämme ylipuhua, painostaa, lahjoa tai uhkailla joku muuttamaan elämäänsä, sillä ei ole pysyvää merkitystä. Rakkauden aikaansaamalla taistelurukouksella voitetaan !
Otetaan esimerkkinä eräs Pietarin käymä todellinen sota. Helluntaina Jerusalemin asukkaan kokoontuivat ihmettelemään Pyhän Hengen vuodatusta. Pietari piti saarnan kansanjoukolle seuraavin seuraamuksin:

Apt 2:37,41: Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: ”Veljet, mitä meidän pitää tehdä??. Ne, jotka ottivat hänen sanomansa vastaan, kastettiin, ja uskovien joukkoon tuli sinä päivänä lisää noin kolmetuhatta henkeä.
Taistelu käytiin näkymättömässä maailmassa ja paholaisen voimat voitettiin kolmentuhannen ihmisen kohdalla. Useimman kohdalla se oli lopullinen elämänmuutos ja voitto. Tämä on sitä oikeaa sotaa !
Toisena esimerkkinä Paavalin kahdenlaista sotaa:
Apt 8:3: Mutta Saul tahtoi tuhota seurakunnan. Hän kulki talosta taloon, raastoi miehet ja naiset ulos ja toimitti heidät vankilaan.
Tämä oli silloisen Paavalin omaa sotaa, jolla hän taisteli muita ihmisiä vastaan. Hän kuvitteli taistelevansa voittoon kristittyjä vastaan. Todellisuudessa vainojen seurauksena kristityt hajaantuivat ympäri eri kaupunkeihin ja herätys eli todelliset Jumalan voitot kasvoivat. Toisena taisteluna Paavalin oikeaa sodankäyntiä. Paavali oli kertonut evankeliumia Synagoogassa ja saanut kuulijat tosissaan kiinnostumaan. Sovittiin, että seuraavana sapattina asiaa jatketaan:
Apt 13:44: Seuraavana sapattina melkein koko kaupunki kerääntyi kuulemaan Herran sanaa.
Lähes koko kaupunki halusi kuulla evankeliumia ja hyvin monien kohdalla se merkitsi lopullista voittoa ja elämänmuutosta. Tämäkin on sitä todellista sotaa !
Kolmantena esimerkkinä Danielin käymää sotaa. Koko kansa oli viety Babyloniaan pakkosiirtolaisuuteen. Daniel rukoilu kansan puolesta, että Jumala antaisi anteeksi synnit ja palauttaisi omaan maahansa. Sitten enkeliruhtinas ilmestyi Danielille:
Dan 10:12: Hän sanoi minulle: ”Älä pelkää, Daniel. Sinun sanasi kuultiin ensimmäisestä päivästä alkaen, jolloin nöyrästi pyysit ymmärrystä Jumalalta. Minä olen tullut sinun sanojesi vuoksi. Persian enkeliruhtinas on vastustanut minua kaksikymmentäyksi päivää, mutta Mikael, yksi suurimmista enkeliruhtinaista, tuli auttamaan minua.
Danielin rukouksen seurauksena enkelit lähtivät liikkeelle taistelemaan ja voittamaan. Sen seurauksena kansan ja lähikansojen kohtalot alkoi selkeytyä ja enkeli tuli kertomaan siitä Danielille. Rukous on sitä todellista sodan johtamista.
Mikä on sinun oma sotasi ? Se sinun on itse valittava !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s