Iankaikkista utopiaa

Aika on hyvin rajattu asia raamatussa. Sen alkutapahtumia on kerrottu Sananl. 8:22, jossa Viisaus eli käsittääkseni Jeesus Kristus kertoo: ”Herra loi minut töittensä esikoiseksi, ensimmäiseksi teoistaan, ennen aikojen alkua.” Ajan loppumisesta kerrotaan Ilm.10:6: ”ettei enää ole oleva aikaa”. Kun aika loppuu, uskovat siirtyvät iankaikkisuuteen. Se on tämän ajan ulkopuolella. Iankaikkisuudessa oleva Jumala voi ”katsella” meidän elämäämme ja koko olemassa olevaa aikaa alusta loppuun, koska Hän ei ole sidottu aikaan. Iankaikkisuus on siis sitä, että kun olemme siellä, niin aika ei enää mitenkään rajoita näkemistämme, kokemistamme ja tekemistämme. Jumala on siis iankaikkisuudessa ja voi katsella ”samanaikaisesti” maailmankaikkeuden luomista ja ajan loppua tulevaisuudessa sekä kaikkea siltä väliltä. Kun uskovat pääsevät iankaikkisuuteen, meillekin tuo on mahdollista: voimma olla läsnä maailman luomisessa, historian kulussa ja tulevaisuudessa; kaikessa yhtäaikaa tai paremminkin ilman aikaa. Tästä seuraa se, että olimme tai tulemme olemaan mukana luomisessa ja koko historian kulussa, koska hallitsemme iankaikkisuudessa yhdessä Kristuksen kanssa (Ilm. 22:5). Jos me kerran hallitsemme iankaikkisuudessa, me olemme myös läsnä tekemässä, suunnittelemassa ja ihailemassa Jumalan luomistyötä. Tämän valossa on ihan ymmärrettävää, että Jumalan ihmeet ja teot sekä ihmisen ajallinen järki ja ymmärrys ovat kuin kissa-hiiri leikkiä: Aina, kun ihmeitä tapahtuu, siihen on varattu ikäänkuin mahdollisuus selittää se jotenkin järjellä, ettei kenenkään olisi pakko uskoa Jumalaan tosiasioiden edessä vasten tahtoaan. Jos me kerran olemme iankaikkisuudessa myös siellä toisella, yliluonnollisella puolella, leikimme ehkä itsemme kanssa sitä kissa-hiiri -leikkiä. Kun ajattelemme läsnäoloamme iankaikkisuudessa, Sanal.8:31 saa uuden merkityksen: ”ja ihastukseni olivat ihmislapset”. Siis maailmankaikkeutta luodessa, ennenkuin elämää luotiin maanpäälle, Viisauden eli Kristuksen ihastuksena olivat ihmislapset, jotka eivät siis olleen niitä luomiskertomuksen aikasidottuja luotuja vaan ehkäpä siellä iankaikkisuudessa olevia, Hänen kanssaan hallitsevia uskovia – meistä on siis kyse.
Raamatunviittauksissani käytin vanhaa käännöstä, koska uuden käännöksen tekijät eivät ollenkaan käsittäneet tuota ajan ja iankaikkisuuden suhdetta ja ovat poistaneet alkuperäisen merkityksen.
Siinäpä iankaikkista utopiaa, josta en siis väitä, että se olisi jokin oikea tulkinta asialle, mutta mielenkiinoinen mahdollinen vaihtoehto.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s