Valittu uuteen elämään

Alkuun pieni kertomus Raamatusta: Pappi Aaron oli aikaisemmin tehnyt israelin kansalle epäjumalan: kultaisen vasikan. Siitä seurasi lopulta verilöyly. Nyt israelin kansa kapinoi jälleen ja syynä oli se, kuka saa olla pappina ja lähestyä Jumalaa. Ratkaisuna ongelmaan Jumala itse näytti sauvojen avulla, kenet Hän oli valinnut.

4. Moos. 17:21-23 … jokaisen heimon päämies antoi hänelle sauvan. Sauvoja oli yksi kutakin heimoa kohti eli yhteensä kaksitoista sauvaa, ja Aaronin sauva oli niiden joukossa. Mooses vei sauvat Herran eteen liitonarkkua suojaavaan telttaan. Kun hän seuraavana päivänä meni sinne, Leevin sukukuntaa edustava Aaronin sauva oli puhjennut lehteen ja siinä oli lehtien lisäksi kukkia ja kypsäksi ehtineitä manteleita.

Sauvaa tarvitaan maastossa kulkemiseen, arkipäiväiseen työhön. Sauvaa tarvittiin varsinkin, kun vanhuus teki kulkemisen vaikeaksi. Se oli arkipäivän elämisen symboli. Kun Aaronin sauva alkoi versoamaan, hän ei voinut näyttää, että itse olisi saanut sauvan elämään. Se oli pelkästään Jumalan työtä ja Jumalan valitaa. Hän valitsi Aaronin papiksi ja vahvisti tämän uuden elämäntarkoituksen. Aaron ei itse mitenkään voinut saada sitä aikaan. Itsestään hän ei voinut olla millään tavalla ylpeä. Kuitenkin, kun Jumala valitsi hänet, hän piti arvokkaana asemaansa. Oli ylpeä siitä, mitä Herra oli valinnut hänen kohdalleen, ei itsestään.

Paavalilla oli sama tilanne: hän hyväksyi kristittyjen surmaamisen, oli kristittyjen vainooja ja pani heitä vankilaan. Myöhemmin Jumala kuitenkin valitsi hänet pakanain apostoliksi ja hän kertoi omasta kokemuksestaan.

2.Kor. 12:2-5 Tunnen erään Kristuksen oman, joka neljätoista vuotta sitten temmattiin kolmanteen taivaaseen. Oliko hän silloin ruumiissaan vai poissa siitä, en tiedä, sen tietää Jumala. Ja tästä miehestä tiedän, että hänet temmattiin paratiisiin ja hän kuuli sanoja, joita ihminen ei voi eikä saa lausua. Oliko hän ruumiissaan vai poissa siitä, en tiedä, sen tietää Jumala. Tästä miehestä minä kerskailen (tämän miehen kokemuksista voin ylpeillä), itsestäni en, paitsi heikkoudestani.

Vaikka Paavali puhuu ’eräästä’, on selvää, että hän kertoi omasta kokemuksestaan. Hän ei voinut ylpeillä yhtään siitä, mitä itse oli tehnyt. Kuitenkin hän piti suuressa arvossa näkyään ja Jumalan valitaa kohdallaan. Siksi hän puhuu ’eräästä’, koska se kaikki oli täysin Pyhän Hengen vaikuttamaa ilman mitään omaa ansiota. Hän tunnusti myös Timoteukselle olevansa syntisistä suurin. Mistä hän sitten oli ylpeä? Hän oli ylpeä siitä, mitä Pyhä Henki oli hänelle antanut, valinnut hänet pakanain apostoliksi ja siitä, mitä Pyhä Henki vaikutti hänen työnsä kautta. Hän oli ylpeä Jumalan valinnasta, ei itsestään. Itse hän oli vain kristittyjen vainooja. Hän arvosti todella korkealle sitä elämää, jonka Jumala oli antanut, ei sitä elämää, jonka hän itse oli valinnut.

Sinunkin kohdallasi tärkeintä on Jumalan valinta, että hän on valinnut sinut lapsekseen. Hän on kutsunut sinua, olet hyväksynyt kutsun ja siksi sinut on valittu. Mikään oma ansio tai saavutus ei auta siinä; sellaisia joutuu jopa häpeämään, mutta Jumalan valinnasta voi olla ylpeä. Näin Jeesuskin painotti opetuslapsilleen:

Luuk. 10:20 Mutta älkää siitä iloitko, että henget teitä tottelevat. Iloitkaa siitä, että teidän nimenne on merkitty taivaan kirjaan.

Jumalan valinnan arvo ei riipu ollenkaan sinusta, ei sinun taidoistasi tai aktiivisuudestasi. Siksi siitä voi olla ylpeä, koska se on täysin Jumalan aikaansaamaa. Hän haluaa käyttää sinua voimallisesti. Se, mitä Hän tekee on Hänen tekonsa, ei sinun. Hän tarvitsee sinua kuitenkin astiakseen. Astia ei ole tärkein, vaan sisältö. Taideteoksen kehykset eivät ole tärkeitä, vaan itse teos. Ihminen on luotu olemaan Jumalan käytössä. Syntiinlankeemuksessa hän menetti maineensa ja mahdollisuutensa eikä itsessään enää voi toteuttaa elämää, jota varten Jumala hänet loi. Jeesuksen sovitustyön ansiosta tuo valinta todelliseen elämään on nyt mahdollista, kun Pyhä Henki asuu meissä.

1. Kor. 6:19-20 Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa!

Syntiinlankeemuksesta huolimatta Hän antaa elämän. Itse et voi toteuttaa sitä elämää, mutta Pyhä Henki asuu meissä ja tuo sen elämän. Pidätkö sitä arvokkaana, tärkeänä, jopa ylpeyden aiheena? Me jokainen voimme palvelijan tavoin vain toteuttaa sen, mihin Jumala on meidät valinnut.

Luuk. 17:10 Niinpä tekin, kun olette tehneet kaiken, mitä teidän tulee tehdä, sanokaa: ’Me olemme arvottomia palvelijoita. Olemme tehneet vain sen, minkä olimme velvolliset tekemään.’

Palvelija ei ole itsessään arvostettu, vaan se asema, johon hänet on kutsuttu. Sinä et ole itsessäsi kelpaava Jumalalle, mutta hänen valintansa ja kutsunsa tekee sinun elämästäsi todella arvokkaan ja Jumalalle kelpaavan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s