Liian suuria salaisuuksia

Jumalan maailmassa on ihmisille vaikeasti ymmärrettäviä ja täysin piilotettuja salaisuuksia. Esimerkiksi ikuisuus ilman aikaa oli pitkään tieteelle tuntematon käsite. Oli vain aikaa ja äärettömän pitkää aikaa. Nyt tieteellä on käsite ikuisuudelle: lohkouniversumi. Nyt tiede tunnustaa, että on olemassa teoriassa ikuisuus, jossa ei aikaa enää lasketa. Se on vain ihmisen tavoittamattomissa. Raamatussa se on ollut jo tuhansia vuosia. Raamatussa on lisäksi muutamia erikoisia salaisuuksia. Niissä jotain tapahtuu tai kerrotaan jotain, mutta se on pimitetty ja sensuroitu meiltä ihmisiltä. Jumalan salaisuudet on niin ihmeellisiä ja mahtavia, että ihminen ei voisi sellaisia käsittää. Ainoa tapa käsittää, on väärinkäsitys.

Ensimmäinen salaisuus

Ensimmäinen ihmisiltä sensuroitu tilanne oli, kun Jeesus oli ristiinnaulittuna ja otti syyllisyyden sinun, minun ja koko maailman synneistä. Jumalan ja Jeesuksen; Isän ja Pojan välillä käytiin oikeutta. Jeesus tunnusti syyllisyytensä syyttömänä ja synnittömänä. Isä Jumala tuomitsi Hänet, mutta koko oikeudenkäynti pimitettiin ihmisiltä. Olisi ollut liian karmeaa, liian käsittämätöntä nähdä tuo oikeudenkäynti. Siksi Jumala sensuroi sen pimeyden kätköön:

Matt. 27:45-46 Mutta kuudennesta hetkestä alkaen tuli pimeys yli kaiken maan, ja sitä kesti hamaan yhdeksänteen hetkeen. Ja yhdeksännen hetken vaiheilla Jeesus huusi suurella äänellä sanoen: ”Eeli, Eeli, lama sabaktani?” Se on: Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?

Tuon seurauksena Jeesus hyljättiin ja Hän jäi yksin. Miltä se tuntui? Jos itse putoaisit pää edellä kapeaan 20m syvään ahtaaseen kaivoon, etkä pystyisi liikkumaan. Kukaan ei huomaisi putoamistasi, miltä tuntuisi? Vaikka tietäisi, että joku pian pelastaisi, kuitenkin karmea tunne. En tiedä, miltä hylkäys Jeesukselta tuntui. Jeesuksen tuskaa ei ihmiset voineet ymmärtää eikä meidän omaa syntisyyttämme. Sen Jumala tiesi ja siksi pimitti sen oikeuskäsittelyn. Omaa pahuuttammekaan emme voi käsittää. Jeesus kertoi vähän siihen suuntaan, mikä on Jumalan kriteeri ihmisten pahuuteen:

Matt. 5:22 Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.

Johannes vielä täydentää:

1. Joh. 3:15 Jokainen, joka vihaa veljeään, on murhaaja, ja te tiedätte, ettei iankaikkinen elämä voi pysyä yhdessäkään murhaajassa.

Todellisuudessa emme kestäisi nähdä omaa syntisyyttämmekään ja siksi Jumala pitääkin sen meiltä lähes kokonaan piilossa. Kuitenkin Jeesuksen uhrin vuoksi käsittämättömän suuren synnin peitti käsittämättömän suuri armo.

Room. 5:20 Mutta laki tuli väliin, että rikkomus suureksi tulisi; mutta missä synti on suureksi tullut, siinä armo on tullut ylenpalttiseksi,

Jeesuksen persoona, hänen ristinkuolemansa, hänen asemansa tänään ja vaikutus koko maailmalle ovat kaikki käsittämättömiä salaisuuksia, joista voimme uskon kautta saada jonkinlaisen käsityksen.

1. Tim. 3:16 Me tunnustamme, että meidän uskomme pyhä salaisuus on suuri: Hän ilmestyi ihmisruumiissa, hänet julistettiin vanhurskaaksi Hengen voimasta, enkelit saivat hänet nähdä, hänestä saarnattiin kansoille, häneen uskottiin maailmassa, hänet korotettiin kirkkauteen.

Jeesus on outo persoona monissa uskonsuunnissa. Joissakin Hän on vain profeetta, joissakin Hän on yksi Jumalan luomista ’Jumalan pojista’. Monet kristittyinä itseään pitävät ohittavat Jeesuksen, on vain enkeleita ja kaukainen Jumala. Kun yrittää järkeillä Jeesuksen persoonaa, seurauksena on väärinkäsitys.

Toinen salaisuus

Paavali koki aikonaan jotain käsittämätöntä, josta hän ei voinut kertoa. Ei ollut sanoja, käsitteitä eikä käsityskykyä ymmärtää:

2. Kor 12:2-4 Tunnen erään Kristuksen oman, joka neljätoista vuotta sitten temmattiin kolmanteen taivaaseen. Oliko hän silloin ruumiissaan vai poissa siitä, en tiedä, sen tietää Jumala. Ja tästä miehestä tiedän, että hänet temmattiin paratiisiin ja hän kuuli sanoja, joita ihminen ei voi eikä saa lausua.

Paavalilla ei ollut sanoja eikä käsitteitä kuvaamaan kokemustaan. Eikä ollut syytä yrittääkään, koska seurauksena olisi ollut väärinkäsityksiä ja outoja oppirakennelmia. Ei kreikan eikä hebrean kielessä ollut sanoja ja käsitteitä, joilla olisi voinut kertoa, mitä Paavali kuuli. Kuin olisi yrittänyt kertoa senaikaisille ihmisille, miten tietokone toimii tai millainen on dieselmoottorin rakenne.

Tämä salaisuus vaikutti kuitenkin Paavalin elämässä ja opetuksessa. Hänellä oli selvempi käsitys kuin useimmilla muilla seurakunnan asemasta tässä maailmassa. Paavali kertoo ilmeisesti juuri tästä salaisuudesta:

Ef. 5:32 Tämä salaisuus on suuri; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa.

Jos vertaa, miten uskovat elivät Jumalan tahdon mukaan vanhan liiton aikana, niin silloin tärkeintä oli 10 käskyn noudattaminen, säännölliset ja pakolliset uhrit sekä pakolliset juhla-ajat. Jeesus julisti tästä Paavalinkin kokemasta suuresta salaisuudesta antaen uskoville ihan erilaisen aseman:

Matt. 10:7-8 julistakaa: Taivasten valtakunta on tullut lähelle. Parantakaa sairaita, herättäkää kuolleita, puhdistakaa spitaalisia ja ajakaa pois pahoja henkiä. Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa.

Jeesus, seurakunnan pää varustaa meidät palvelukseen toteuttamaan Jumalan suurta suunnitelmaa. Uskovat ovat mukana toteuttamassa Jumalan tahtoa maailmassa Jeesuksen johdolla. Pelastusta ja Jumalan tuntemusta julistetaan Pyhän Hengen armoittamana. Seurakunnan tehtävä rukoilla ja toimia, vaikuttaa valtioiden ja kansojen kohtaloihin ja jopa luonnonvoimiin. Seurakunta, jonka päänä on Jeesus, on tämän maailman merkittävin voima ja vallankäyttäjä. Tästä on seurauksena, että seurakunnalla on merkittävä asema myös henkivalloissa.

Ef. 3:10 Näin myös avaruuden henkivallat ja voimat tulevat seurakunnan välityksellä tuntemaan Jumalan viisauden kaikessa moninaisuudessaan.

Kolmas salaisuus

Ilmestyskirjassa Johanneksella näytetään tilanne, jossa tämä nykyinen aika loppuu ja alkaa ikuisuus. Siinä yhteydessä Johannes näkee ja kuulee suuria salaisuuksia:

Ilm. 10:4-7Ja kun ne seitsemän ukkosenjylinää olivat puhuneet, yritin minä kirjoittaa, mutta minä kuulin äänen taivaasta sanovan: ”Pane sinetin taakse, mitä ne seitsemän ukkosenjylinää puhuivat, äläkä sitä kirjoita”. Ja enkeli ….vannoi …, ettei enää ole oleva aikaa, vaan että niinä päivinä, jolloin seitsemännen enkelin ääni kuuluu hänen puhaltaessaan pasunaan, Jumalan salaisuus käy täytäntöön sen hyvän sanoman mukaan, jonka hän on ilmoittanut palvelijoillensa profeetoille.

Uskovien asema iankaikkisuudessa on täysin käsittämätön. On monia silminnäkijöiden kertomuksia Taivaasta, millaista siellä on. On käytetty niitä sanoja ja käsitteitä, joita kukin kertoja on pystynyt ymmärtämään. Kuitenkin todellisuus on niin mahtava, että sitä ei voi käsittää. Jos Johannes olisi kirjoittanut, mitä ukkosenjylinät puhuivat, seurauksena olisi ollut paljon väärinkäsityksiä ja hulluja kuvitelmia. Seurakunnan asema Jeesuksen rinnalla ikuisuudessa on todella käsittämätön:

Ilm. 22:5 Yötä ei enää ole, eivätkä he tarvitse lampun tai auringon valoa, sillä Herra Jumala on heidän valonsa. He hallitsevat kuninkaina aina ja ikuisesti.

Seurakunta hallitsee ikuisuudessa korkeassa asemassa Jeesuksen rinnalla. Koko ihmiskunnan olemassaolon salattu tarkoitus toteutuu silloin. Silloin selviää, miksi me olemme olemassa ja mikä on ihmisille tarkoitettu päämäärä.

Käsittämätöntä

Monet kuitenkin yrittävät käsittää Jumalan salaisuuksia omilla aivoillaan. Ihmisen aivot mahtuvat vajaa 1.5 litran kulhoon. Jos tällaisella määrällä hermosoluja käsittäisi Jumalan täydellisyyden, se olisi todella suuri pettymys: vain 1.5 litraa aivosoluja! Kuitenkin suurella osalla ihmiskuntaa on tällainen 1.5 litran jumala, jopa niillä, jotka pitävät itseään kristittyinä; järjetöntä!

Onko sitten täysin mahdotonta millään tavalla omistaa näitä suuria salaisuuksia, jos emme pysty käsittämään niitä? Otetaan yksi esimerkki: kun opetin aikoinaan digitaalitekniikkaa, eräs oppilas valitti, ettei hän pysty millään käsittämään, miksi jokin asia on niin, kuin opetin. Annoin ohjeeksi: jos et pysty käsittämään, niin usko vain, että asia on niin. Sitten voit päästä eteenpäin. Samalla tavalla me uskovat voimme uskon kautta omistaa kaikki Jumalan suuret salaisuudet ja päästä osallisiksi siitä suuresta asemasta, joka on meitä varten valmistettu maailman perustamisesta asti.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s