Orja vai vapaa? (Lehtikirjoitus)

Uneksitko vapaudesta, että saisit olla juuri sellainen, kuin haluat ja tehdä ihan omia päätöksiä? Ei tarvitsisi välittää, mitä muut sanovat. Mutta voiko tehdä niin? Käytännössä muut ihmiset määrittelevät, miten käyttäydyt, pukeudet tai millaisia päätöksiä teet. Hyvänlaatuista ’orjuutta’ on huomioida ja kannustaa muita sekä käyttäytyä muita loukkaamatta. Jos kuitenkin haluaisit korjata elämääsi ja tehdä parempia ratkaisuja, mutta pelkäät, mitä muut siitä sanoisivat, se jo näyttää orjuudelta. Joillakin omakuva on täysin riippuvainen muitten kommenteista. Sosiaalisessa mediassa on paljon epävarmoja ihmisiä, jotka kerjäävät muilta kehuja, jotta voisi itsekin uskoa olevansa joku erinomainen, muitten hyväksymä. Eikö se ole juuri orjuutta? Toisinaan syyllisyys ja häpeä vie orjuuteen, kun ajattelee, mitä muut minusta ajattelisivat, jos tietäisivät. Ahdasta on elämä myös silloin, kun mielessä pyörii vain katkeruus, loukkaukset ja epäoikeudenmukaisuudet. Elämässämme on todella monenlaisia kahleita, jotka pyrkivät orjuuttamaan.

Sisäinen vapaus on sitä, että uskaltaa tunnustaa itselleen, millainen on. Voi vapaasti käsitellä omia tunteitaan, pelkojaan, kaipuutaan, epävarmuuttaan ja etsiä vilpittömästi parempaa elämää ja elämän tarkoitusta. Monien kokemus on se, että Jumalan edessä ei tarvitse esittää mitään eikä orjailla. Paavali kehoittaa suoraan Raamatussa: ”Älkää ruvetko ihmisten orjiksi!” (1. Kor. 7:23). Kun kohtaa Kristuksen, joka tuntee ihmisen läpikotaisin ja siitä huolimatta rakastaa, silloin uskaltaa olla vapaa ja avoin oma itsensä. Uskaltaa olla jopa heikko ja epäonnistunut, kun tietää, että Jumalan silmissä on kuitenkin täysin kelvollinen ja hyväksytty. Muitten ihmisten arviointi ja mielipiteet eivät silloin orjuuta, kun tietää, että on Kristuksessa vapaa. Raamatussa vakuutetaan: ”Vapauteen Kristus meidät vapautti. Pysykää siis lujina älkääkä alistuko uudelleen orjuuden ikeeseen” (Gal. 5:1).

Jumalalta ei voi salata mitään (Hebr. 4:13) ja Hän tuntee sinut läpikotaisin ja tietää ajatuksesi. Siitä huolimatta Hän on tehnyt kaikkensa osoittaakseen rakastavansa sinua ja hyväksyvänsä sinut: ”Juuri siinä Jumalan rakkaus ilmestyi meidän keskuuteemme, että hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, antamaan meille elämän.” (1. Joh. 4:9) Jumalan lapsena ei tarvitse esittää mitään eikä orjailla. Hän antaa elämän ja vapauden!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s