Oletko ihan varma?

Oletko ollut joskus varma, että sinusta ei koskaan tule uskovaa? Jeesuksen henkilökohtainen kohtaaminen ja Pyhän Hengen muuttava voima voivat horjuttaa omaa varmuuttasi ja kääntävät sen toiseksi: pelastusvarmuudeksi.

Onko sinulla mielessä jotain, mitä paikkakunnallasi pitäisi tapahtua hengellisessä mielessä. Ehkä toivot, että Jumala valtuuttaisi jonkun julistamaan voimallista evankeliumia. Jospa Pyhän Hengen voitelu ja armoitus näkyisivät ihmeinä ja yliluonnollisena vaikutuksena. Jospa meidän tilat täyttyisivät pelastusta etsivistä. Tällaisia haaveita meillä kullakin voi olla. Kenet Jumala etsii ja valtuuttaa toimimaan?

HUONO PUHUJA

Mitä ajattelet omista kyvyistäsi ja mahdollisuuksistasi? Onko sinulla varmoja mielipiteitä ja käsityksiä siitä, mihin sinut on tarkoitettu? Jumala voi kääntää varmuudet päälaelleen. Katsotaan joitakin esimerkkejä Raamatusta erilaisista ihmisten omista varmuuksista. Yksi esimerkki on Mooseksesta. Hänellä oli varma kuvitelma omista kyvyistään ja väitteli Jumalaa vastaan:

2. Moos. 4:10 Mooses sanoi Herralle: ”Mutta, Herra, minä en ole koskaan ollut hyvä puhuja enkä ole nytkään, vaikka sinä olet puhunut minulle. Minulla on hidas puhe ja kankea kieli.”

Myöhemmin, kun Mooses yritti vakuuttaa israelin kansaa puheellaan ja piti mennä viel Faraon puheille, hän totesi:

2. Moos. 6:12 Mooses vastasi Herralle: ”Minähän tuskin osaan suutani avata. Kuinka farao kuuntelisi minua, kun israelilaisetkaan eivät minua kuuntele?”

Mooses oli varmaan oikeassa. Hänen omalla puheellaan ei ollut vaikutusta ja hän oli huono puhuja. Jumalan kohtaamisissa Mooseksen oma varmuus alkoi romuttua. Jumala valtuutti puhumaan ja antoi voiman ja yliluonnolliset ihmeet vahvistamaan puhetta. Oma varmuus muuttui luottamukseksi Jumalaan. Erämaavaelluksen lopuilla kerrotaan Mooseksesta:

5. Moos. 1:1 Nämä ovat ne sanat, jotka Mooses puhui Israelin kansalle Jordanin itäpuolella autiomaassa Sufin tienoilla

Mielenkiintoinen yksityiskohta: Puhetaidoton Mooses piti kansalle puheen, joka on kokonaisuudessaan 5. Mooseksen kirja. Puhetaitoa kyllä löytyi, kun Jumala kutsui ja armoitti.

Mietipä, mistä kyvyistäsi ja mahdollisuuksistasi olet varma. Ehkä kyse ei ole puhelahjasta, vaan jostain, joka on sydämelläsi ja jota olet pitkään miettinyt ja odottanut. Missä menee raja, mihin et suostu, koska tiedät, että et pysty siihen. Missä sanot ehdottomasti EI. Muut osaisivat sen paljon paremmin. Itse et vain osaa; ei ole kykyä eikä lahjoja siihen.

Itse olin 13-vuotiaana hyvin arka. Kesäleirillä useat ikäiseni nuoret olivat menossa kasteelle, piti ensin todistaa ja kertoa, että on uskossa. En olisi halunnut, pelkäsin esiintymistä. Kun muut olivat jo todistaneen, katseet kääntyivät minuun. Oli vähän pakko mennä eteen, vaikka ei olisi halunnut. Toistin jotain muilta kuulemaani hyvin lyhyesti ja se oli suoritettu! Kun sitten täytyin Pyhällä Hengellä, tuli rohkeutta. Joskus keskikouluikäisenä meidän nuorten vastuulla oli tupakokous, missä minä uskalsin pitää puheen. Lukioaikana, kun kerran viikossa aamunavauksen piti joku muu, kuin opettaja, niin joka toinen viikko oli minun vuoroni ja toisena viikkona kirkon pappi oli vastuussa. Nyt uskallan kyllä puhua, vaikka 13-vuotiaana tunsin, että minä en pysty esiintymään.

LIIAN NUORI

Ehkä ikä on sinulle esteenä, että et pysty eikä ole mahdollisuuksia mihinkään uuteen asiaan. Olet kokematon, et tunne olevasi kelvollinen eikä se tunnu mitenkään järkevältä. Katsotaan Raamatusta Jeremian esimerkki:

Jer. 1:6 Mutta minä vastasin: ”Voi, Herra, Jumalani, en minä osaa puhua, minä olen niin nuori!” Silloin Herra sanoi: 7 — Älä sano, että olet nuori, vaan mene, minne ikinä sinut lähetän, ja puhu, mitä minä käsken sinun puhua.

Tässä voisi sanan ’nuori’ sijaan vaihtaa ’vanha’ tai ’vaivainen’ tai ’ongelmallinen’. Olet varma, että sinun luoteellasi joku tietty asia ei vain onnistu. Kuitenkin Jumala voi avata ovia, joita itse yrität pitää kiinni. Hän voi kaataa muureja, joita näet edessäsi. Mieti, missä asiassa olet varma, että sinusta ei ole. Oletko nyt ihan varma?

OMA ELÄMÄN LOKERO

Ehkä ajattelet, että osaat tiettyjä asoita, joihin keskityt. Sinä toimit omassa lokerossasi ja olet tyytynyt, että siinä on sinun paikkasi. Muita juttuja ei ole soveliasta tehdä, siinä voi tunkea toisten tontille tai astua toisten varpaille. Raamatussa kerrotaan Aamoksesta. Hän oli keskittynyt karjankasvattamiseen ja viikunoiden viljelyyn, mutta Jumala antoi tehtävän, joka ei ollenkaan soveltunut senhetkiseen elämäntilanteeseen. Vaikka Aamos oli tavallinen maanviljelijä, mutta uskalsi ottaa haasteen ja profeetan tehtävän Jumalalta:

Aam. 7:14 Aamos vastasi hänelle: ”En ole profeetta enkä profeetan oppilas, vaan karjankasvattaja ja metsäviikunoiden viljelijä. 15 Herra otti minut laumojeni keskeltä ja sanoi minulle: ’Mene ja julista kansaani Israelia vastaan!’

Aamoksella ei ollut luonnostaan profeetan ominaisuuksia, mutta Jumalan kohtaaminen ja Pyhä Henki antoi hänelle, mitä tarvittiin. Oletko itse nyt varma omassa lokerossasi, että on tarkoitus keskittyä vain siihen hyvin osaamaasi tehtävään? Oletko valmis lähtemään ulos lokerostasi toteuttamaan mahdottomia, jotka Jumala tekee mahdollisiksi?

LIIAN SYNTINEN

Ehkä ajattelet, että et kelpaa uusiin haasteisiin menneisyytesi vuoksi. Sinut ja sinun menneisyytesi tunnetaan ja koet muitten silmissä alamittaisuutta ja kelvottomuutta. Jälleen yksi Raamatun esimerkki: Saulus joutui tiukkaan tilanteeseen menneisyytensä ja Jumalan kutsun välillä. Hän oli hyväksynyt uskovien tappamisen ja vei heitä vankilaan, ketä vain löysi. Kun hän kohtasi Jeesuksen, hän sokeutui, eikä kolmeen päivään syönyt eikä juonut mitään. Hän tajusi kevottomuutensa murhaajana ja vanoojana. Ehkä kolme päivää hän ajatteli: mitä olen oikein tehnyt? Mihin tästä lähtien edes kelpaan?

Ap. t. 9:17 Ananias lähti. Hän meni sisälle taloon, pani kätensä Saulin päälle ja sanoi: ”Saul, veljeni! Herra on lähettänyt minut — Jeesus, joka ilmestyi sinulle, kun olit matkalla tänne. Hän lähetti minut, jotta saisit näkösi takaisin ja täyttyisit Pyhästä Hengestä.”

Aikaisempi varmuus Jeesuksen seuraajien vainoamisesta vaihtui epätoivoon ja synkkyyteen. Sitten Pyhän Hengen täyteys antoi ihan toisenlaisen varmuuden:

20 Hän alkoi heti synagogissa julistaa, että Jeesus on Jumalan Poika.

HUONOT OLOSUHTEET

Ehkä koet, että sinun ympärilläsi vallitsevat olosuhteet ovat sellaiset, että sinä et voi ottaa Jumalan kehoitusta vastaan. Sinulla ei ole kykyä eikä mahdollisuuksia selviytyä niistä tilanteista, joita olosuhteet tällä kertaa tarjoavat. Olet varma, että nyt on pidettävä hyvin matalaa profiilia, ettei pahenna tilannetta. Pelkäät seurauksia, jos lähdet liikkeelle. Ainoa järkevä teko tuntuu olevan, että olet nyt vain hiljaa ja huomaamaton. Sama tilanne oli optuslapsilla: Kun Jeesus oli tuomittu ristille ja noussut kuolleista, opetuslapset pelkäsivät vieläkin juutalaisten vainoa eivätkä uskaltaneet toimia julkisesti.

Joh. 20:19 Samana päivänä, viikon ensimmäisenä, opetuslapset olivat illalla koolla lukittujen ovien takana, sillä he pelkäsivät juutalaisia. ...

Mieliala kääntyi täysin päinvastaiseksi, kun opetuslapset täyttyivät Pyhällä Hengellä. Vaikka he saivat kokea vainoa ja kärsimystä, he julistivat rohkeasti Jeesuksen ylösnousemusta. Uhkailujen ja painostuksen jälkeen kerrotaan heistä:

Ap. t. 4:31 Kun he olivat päättäneet rukouksensa, vavahti paikka, jossa he olivat koolla, ja he kaikki täyttyivät Pyhästä Hengestä ja julistivat rohkeasti Jumalan sanaa.

Opetuslapset itsessään eivät uskaltaneet toimia julkisesti, mutta Jumala kutsui heidät ja antoi voiman, rohkeuden ja valtuudet julistaa Jeesuksesta.

SINUN VARMUUTESI VAIHTUU

Missä sinä olet tällä hetkellä varma, mihin sanot ehdottomasti EI. Varaudu siihen, että joudut Jeesuksen puhutteluun. Kun vastaat myöntävästi, Pyhä Henki antaa kaiken tarvittavan, mihin itse et kykenisi. Saat armoituksen, rohkeuden ja Hengen lahjoja tehtävääsi. Oivallat sen, että kyse ei ole omien mielipiteiden ja kykyjen esittämistä, vaan palvelet Jumalaa. Itse olet kelvoton, mutta Jumalan voimassa voimakas.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s