Veren evankeliumi

Verestä puhuminen on vastenmielistä varsinkin nyt, kun niin monet syyttömät vuodattavat verta joka puolella maailmaa. Kuitenkin evankeliumin ydinsanoma on sanoma verestä ja sen kautta lunastuksesta.

Hebr. 9:18-23 Siksi ei ensimmäistäkään liittoa voitu vahvistaa ilman verta. Luettuaan kansalle lain käskyt Mooses otti sonnien ja pukkien verta sekä vettä, punaista villaa ja iisopinvarsia ja vihmoi lain kirjan ja koko kansan sanoen: ”Tämä on sen liiton veri, jonka Jumala on teille säätänyt.” Samalla tavoin hän vihmoi verta teltan ja kaikkien jumalanpalveluksessa käytettävien esineiden päälle. Lain mukaan melkein kaikki puhdistetaan verellä, eikä anteeksianto ole mahdollinen, ellei vuodateta uhriverta. Kun siis taivaan todellisuuden kuvat on näin puhdistettava, tulee itse todellisuus puhdistaa paremmin uhrein.

Taivas on ja tulee olemaan ehdottomasti täydellinen. Vähempi ei Jumalalle riitä, kun taivas on tehty hänen omiaan varten. Kaikenlainen syyllisyys pitää ratkaista täydellisesti, ennenkuin taivas on mahdollista. Pieninkin syyllisyys taivaassa pilaisi koko suunnitelman. Jumala on täydellisesti oikeudenmukainen, ilman mitään poikkeusta. Kaikesta pahuudesta on seurattava rangaistus.

Mehän tiedämme, että Jeesus sovitti kaikki rikokset oman verensä kautta, myös vähäisimmät, myös ne, joita emme itse tiedä emmekä tunnista. Jumalalla oli tämä sovitus mielessä, kun Hän antoi lain Moosekselle. Mikään ei ole kelvollinen jumalanpalvelukseen ilman verta.

3. Moos. 8:30 Mooses otti alttarilta pyhää öljyä ja verta ja pirskotti niitä Aaronin ja hänen poikiensa vaatteille. Näin hän pyhitti Aaronin ja hänen poikansa sekä heidän vaatteensa.

Kuvittelepa vaatteiden valmistusta siellä erämaassa, jossa israelilaiset vaelsivat. Lankoihin ja kankaaseen kertyi pölyä. Ei ollut mitään työhuonetta, vain teltat maalattialla; likaakin varmaan kertyi. Kuumassa erämaassa varmaan kiki virtaisi ja sitä tarttui myös kankaisiin. Kankaan tarvikkeet olivat kulkeutuneet mukana erämaassa sekalaisten tavaroiden joukossa. Kukin pyhäkkötarvikkeiden lahjoittaja tuo omat materiaalinsa ja omat likansa siinä mukana. Kun vaatteet olivat valmiina ja jotenkuten puhdistettuna, ne eivät poikenneet vieläkään muista vaatteista. Mutta sillä hetkellä, kun verta pirskotettiin, niistä tuli pyhiä, jumalanpalvelukseen kelpaavia, Jumalalle täydellisiä.

Esineen ja vaatteen historia ei merkinnyt mitään, kun verta ja öljyä pirskotettiin. Vaikka olisi millainen historia, ne tulivat pyhiksi ja pyhitettiin jumalanpalveluksen käyttöön. Ehkä vaatteissa näkyi vielä tekijän kädenjälki, mahdollinen hieman vaaleampi kohta, kun likaa on jouduttu jynssäämään. Historia näkyy vaatteissa, mutta se ei estä sitä, että ne tulevat pyhiksi ja täydellisesti kelpaaviksi jumalanpalvelukseen.

Vaatteet näkyvät päällepäin samoin ihmisen teot näkyvät muille. Niiden perusteella arvioidaan ihmistä. Mietipä omaa historiaasi, omia erehdyksiäsi. Ne ovat jättäneet monenlaisia jälkiä elämääsi. Kuitenkin Jeesuksen veri puhdistaa niin, että kelpaat täydellisesti Jumalalle.

3. Moos. 8:24 Hän kutsui sitten Aaronin pojat esiin ja siveli verta heidän oikeaan korvannipukkaansa, oikeaan peukaloonsa ja oikeaan isoonvarpaaseensa sekä vihmoi lopun veren joka puolelle alttaria.

Korva, peukalo ja varvas kuvaavat eri puolia ihmisen elämässä. Silmään oli varmaan mahdotonta sivellä verta, mutta korva kuvaa hyvin aistejamme. Kaikki se, mitä olet kuullut, seurannut, sieluasi ruokkinut, mistä omatuntosi on tahraantunut, se kaikki jää nyt menneisyyteen. Nyt Jeesuksen veri osoittaa sinut syyttömäksi ja kaikki se, mitä olet tehnyt, mikä vaivaa mieltäsi, mitä et voi enää korjata etkä sovittaa, jää nyt menneisyyteen. Jeesuksen veri poistaa syyllisyyden ja ikävät muistot. Peukalo kuvaa kaikkea sitä, mitä olet saanut aikaan. Kaikkea ei mielellään muistele. On tehty virheitä ja loukattu lähimmäisiä. Ehkä jotain hyvääkin voi löytyä. Kaikki on nyt pyhitetty, sovitettu ja luovutettu Jeesuksen veren sovituksen varaan. Olet täydellisesti Jumalalle kelpaava Jeesuksen veren kautta. Ihmisille voit olla velassa ja se velka on syytä hoitaa kuntoon sen mukaan, kuin on mahdollista ja miten ymmärrät omat tekosi. Varvas vuorostaan kuvaa sitä, missä olet vaeltanut, millaisia idoleita seurannut, millaisten aatteiden perässä kulkenut. Monia asiota voit nyt hävetä ja ymmärrät harhapolkusi. Kun tuot kaikki Jeesuksen veren vihmottaviksi, kelpaat täysin Junalalle; Hänen työtoverikseen ja Hänen palvelukseensa. Menneisyys jää taakse, koska veri on vuotanut.

Jes. 43:18 -19 … Älkää enää menneitä muistelko, älkää muinaisia miettikö! Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin — ettekö huomaa? …

Jumala ei rakenna elämääsi menneisyydestä käsin. Se, mikä on tilanteesi nyt, siitä Pyhä Henki alkaa rakentamaan elämääsi ja vie eteenpäin. Menneisyyttä ei kannata muistella. Jotakin arpia ja heikkouksia siitä on ehkä jäänyt tähän hetkeen. Jopa luonteesi piirteet ovat seurausta menneisyydestä. Mutta juuri tämänpäivän tilanteesta tämän ketken pohjalta alkaa kasvamaan uusi elämä. Se ei ole sidoksissa menneisiin.

Veren pirskottaminen kuvaa syyttömäksi julistamista, pyhää, Jumalalle luovutettua. Myös öljyä pirskotettiin veren mukana. Öljy kuvaa voitelua ja Pyhän Hengen vaikutusta. Pyhän Hengen voimalla ja opastamana olet käyttökelpoinen ja hyödyllinen Jumalalle. Saat voiman vapautua monenlaisista kahleista. Pyhän Hengen öljy antaa voimaa ja viisautta ravita elämääsi paremmin. Pyhän Hengen varassa voit tehdä, mitä itse et uskalla etkä pysty tekemään.

Ap. t. 1:8 Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.

Pyhän Hengen öljy pyhittää tekosi nyt Jumalan käyttöön. Kaikki se, mitä olet tehnyt, minne olet kulkenut, millaisissa porukoissa ollut, mikä harmittaa mieltäsi, on nyt sovitettu Jeesuksen veressä ja jäänyt menneisyyteen. Pyhän Hengen öljy ohjaa nyt askeleitasi ja antaa voimaa ja viisautta tehdä oikeita elämän valintoja.

Hebr. 9:21 Samalla tavoin hän vihmoi verta teltan ja kaikkien jumalanpalveluksessa käytettävien esineiden päälle.

Esineet vihmottiin myös verellä ja öljyllä ja siten pyhitettiin Jumalalle. Kaikki elämäämme tulevat tilanteet: työ, ihmissuhteet, sairaudet, omaisuus, taloudellinen tilanne, asuminen, ne voidaan tässä hetkessä vihmoa Jeesuksen verellä ja pyhittää Jumalalle kelpaavaksi. Jos koet syyllisyyttä monissa asiossa, vaikka olet tehnyt parhaasi, niin veri puhdistaa kaikesta ja voit häpeilemättä katsoa tulevaisuuteen ja muita silmiin. Jotkut ongelmat ovat sinusta riippumattomia, joihinkin voisit ehkä vaikuttaa. Öljyn vihmonta – Pyhä Henki auttaa sinua tekemään, mitä voit tehdä ja iloitsemaan siitä, että kaikki on Jumalan kädessä, Hänen hallinnassaan.

Olet kenties sairastanut pitkään. Tunnet ehkä sen vuoksi syyllisyyttä, epäonnistumista, alemmuudentunnetta. Pyydä Jeesuksen veren pirskotusta: olet vapaa syyllisyydestä ja ahdistuksesta. Pyhitä kaikki Jumalalle, Hänen käsiinsä, Hänen vastuulleen. Öljyn pirskotus – Pyhä Henki puuttuu tilanteeseen ja antaa voimaa, luo uutta ja korjaa. Myös Pyhän Hengen parantava voima voi koskettaa sinua.

Pyhittäminen Herralle ei tarkoita automaattisesti, että asia sujuu hyvin meidän kannaltamme. Emme voi tietää, miksi Jumala sallii vaikeuksia ja onnettomuuksia. Kutenkin, kun kaikki pyhitetään veren kautta Jumalalle, ne ovat parhaassa mahdollisessa hoidossa. Stefanos aikoinaan pyhitti elämänsä Jumalalle, vaikka joutui kuolemaan marttyyrina.

Ap. t. 6:8 Stefanos oli täynnä armoa ja voimaa, ja hän teki suuria ihmeitä ja tunnustekoja kansan keskuudessa.

Ap. t. 7:59 Kun he kivittivät Stefanosta, tämä rukoili Herraa ja sanoi: ”Herra Jeesus, ota vastaan minun henkeni.”

Stefanos oli täynnä armoa (veren tuomaa lunastusta ja anteeksiantoa) ja voimaa (Pyhän Hengen antamaa rohkeutta ja voimaa). Hänen elämänsä oli vihmottu ja pyhitetty veren ja öljyn kautta.

Uusi täydellinen elämä toteutuu vain veren ja öljyn kautta. Oletko sinä osallisena siitä?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s