Jumala yllättää

Jumala vastaa rukouksiin. Toisinaan Hän vastaa, vaikka emme ole edes tienneet emmekä ehkä uskaltaneet rukoilla. Jumalan vastaus voi yllättää täysin, olla ihan erilainen, kuin edes haluamme.

Suuri yllätys on monien kohdalla se, kun hengellisistä asoista tietämättömänä äkkiä tajuaa olevansa syntinen ja tarvitsevansa Pelastusta. Tällaisia yllätyksiä toivomme, että Jeesus kohtaa ihmisiä ja vetää pelastukseen ja armoon.

YLLÄTYS HAUDALLA

Raamatussa on yksi erikoinen tilanne, missä Jumala yllätti täysin:

2. Kun. 13:21 Kun erästä miestä kerran oltiin hautaamassa, hautaajat huomasivat partiojoukon. Silloin he heittivät miehen Elisan hautaan ja lähtivät pakoon. Mutta kun ruumis kosketti Elisan luita, mies heräsi henkiin ja nousi jaloilleen.

Hautaajat eivät odottaneet mitään muuta, kuin saisivat haudattua vainajan. Jumalalla oli toinen suunnitelma ja yllätys heille. Oletko sinä kokenut täydellisiä yllätyksiä Jumalan puolelta? Ne voivat olla pieniä tai suuria tilanteita, mutta täysin odottamattomia.

JUMALA LUO UUTTA

Toisinaan Jumala tekee jotain uutta niin, että emme edes huomaa sitä, koska seurakunnan rutiinit, vastuu ja kiire sokaisevat.

Jes. 43:19 Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin ettekö huomaa? Minä teen tien autiomaahan ja joet kuivuuden keskelle.

Herra luo uutta, mutta ihmettelee: ”ettekö huomaa?”. Ihminen on melko sokea näkemään, mitä Jumala on tekemässä. Ehkä ei haluakaan nähdä tai on vaikea hyväksyä sitä. Se voi sotia kaikkia tottumuksia ja käsityksiä vastaan.

PIETARIN YLLÄTYS

Jumala yllätti Pietarin. Hänet oli opetettu lapsesta saakka kunnioittamaan Mooseksen lain ohjeita. Uskollisuus kirjoituksille oli osa hänen uskonsa perustaa. Nyt se järkkyi, kun näyn kautta Jumala näytti, että evankeliumi kuuluu myös saastaisina pidetyille pakanoilla.

Apt. 10:11 Hän näki taivaan avoinna, ja taivaasta tuli alas ikään kuin suuri purjekangas, joka laskettiin maahan neljästä kulmastaan kannateltuna.

12 Siinä oli kaikenlaisia maan eläimiä, nelijalkaisia ja matelijoita, sekä taivaan lintuja.

13 Samassa hän kuuli äänen: ”Nouse, Pietari! Teurasta ja syö!”

14 Mutta hän vastasi: ”Ei, ei, Herra! En ole koskaan syönyt mitään epäpuhdasta tai kiellettyä.”

15 Silloin ääni puhui uudelleen: ”Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpuhtaaksi.”

Tässä on lohduttavaa se, että Jumala ei edellyttänytkään, että Pietari olisi itse nähnyt sen mahdollisuuden, että pakanatkin voivat tulla uskoon. Jumala itse avasi Pietarin silmät näkemään uutta. Uskovilla voi olla asioita, jotka koetaan uskon perusasioiksi ja joita puolustetaan tosissaan. Jumala voi yllättäen kaataa totuttuja, turvallisia asoita, että voisi luoda uutta.

MUUTTUVA MUSIIKKI

Ehkä eniten monien uskoa on järkyttänyt musiikki; ei onneksi täällä Ruovedellä. Haitari ja viulu olivat alkuun suoraan paholaisesta. Keskiajalla sointu nimeltä Tritonus (ylinouseva kvartti) oli ehdottomasti kielletty hengellisessä musiikissa, se oli paholaisen sointu, koska se on eräänlainen riitasointu. Sitä käytetään myös hälytyssävelinä esim. paloautoissa. Kun ihminen tulee uskoon ja kasvaa tietyssä musiikkiympäristössä, muunlainen musiikki saa aikaan vastenmielisen tunteen. Se on ymmärrettävää eikä Jumala vaadi, että olisi opeteltava pitämään vastenmielisestä musiikkityylistä. Kuitenkin Jumala on yllättänyt ja ottanut palvelukseen sekä haitarin ja viulun, että myös Tritonuksen ja muut musiikkityyliin liittyvät. Onko sinulle käynyt niin, että Jumala on luonut yllättäen uutta ja murskannut jotain syväänjuurtunutta vanhaa?

HAIHTUVAT HAAVEET

Sitten toisenlaisiin yllätyksiin: Oletko kokenut joskus, että Jumala käyttää sinua? Hän siunaa ja johdattaa sinua siinä eteenpäin, mutta vähitellen se on mennyt ikäänkuin ohi. Et jaksa enää haaveilla jostain suuremmasta. Toteat, että tämä nykyinen arkipäivä on se Jumalan kutsumus, muuta ei ole odotettavissa. Tai vaikkapa sairaus on tullut niin osaksi elämääsi, että olet tottunut ja alistunut elämään sen kanssa. Opetuslapsi Pietari oli hyvin kärsimätön. Kun Jeesuksen kanssa vietetty aika päättyi ristinkuolemaan ja myös Jeesuksen ylösnousemukseen, ei moniin päiviin sitten tapahtunutkaan mitään. Pietari totesi, että tällaista se elämä nyt sitten on, muuta ei ole enää odotettavissakaan:

Joh. 21:3 Simon Pietari sanoi: ”Minä lähden kalaan.” ”Me tulemme mukaan”, sanoivat toiset. He nousivat veneeseen ja lähtivät järvelle, mutta eivät saaneet sinä yönä mitään.

4 Aamun koittaessa Jeesus seisoi rannalla, mutta opetuslapset eivät tunteneet häntä.

Yksi opetuslapsista kuitenkin tunnisti Jeesuksen ja niin pian muutkin. Näin Jeesus yllätti opetuslapset ilmestymällä heille rannalla ja myöhemmin Pyhä Henki vuodatettiin ja alkoi uuden seurakuntaajan luominen.

JOOSEFIN UNET TOTEUTUIVAT

Raamatussa on muitakin esimerkkejä, joissa haaveet ovat romuttuneet ja vuosien arkipäivän rutiinit ovat ainoa elämänsisältö. Joosef näki unia, että hän olisi kerran kunnioitettavassa asemassa. Kuitenkin hänet myytiin orjaksi ja hän oli lopulta kaksi vuotta vankilassa ilman syytä. Juomanlaskija, jota hän auttoi vankilassa, lupasi puolustaa häntä, jotta saisi oikeutta.

1. Moos 40:23 Mutta ylijuomanlaskija ei muistanut Joosefia, vaan unohti hänet.

1. Moos 41:1 Pari vuotta myöhemmin farao näki unen. Hän seisoi Niilin rannalla.

15 Farao sanoi Joosefille: ”Minä olen nähnyt unen, eikä kukaan osaa sitä selittää, mutta minulle on kerrottu, että sinä pystyt selittämään unen heti sen kuultuasi.”

16 Joosef vastasi: ”Minä itse en pysty, mutta Jumala voi antaa faraolle suotuisan vastauksen.”

38 ja farao sanoi heille: ”Voisimmeko löytää toista hänen veroistaan miestä! Hänessä asuu Jumalan henki!”

39 Joosefille hän sanoi: ”Koska Jumala on tämän kaiken sinulle ilmoittanut, ei voi olla toista niin viisasta ja taitavaa miestä kuin sinä.

40 Sinä saat hallita minun valtakuntaani, ja koko kansani on totteleva sinun sanaasi. Vain valtaistuimeni tekee minut sinua korkeammaksi.

Joosef tottui elämään vankilassa melko hyvissä olosuhteissa. Ehkä hän ajatteli: tämä on nyt minun elämääni, unet ja haaveet eivät olleet minulle tarkoitettuja. Kuitenkin Jumala yllätti täysin ja toteutti moninkertaisesti nuorempana nähdyt unet.

MUITA YLLÄTETTYJÄ

Muitakin esimerkkejä Raamatusta löytyy: Mooseksen hieno elämä Egyptin hovissa päättyi ja jatkui 40 vuotta pelkästään lampaita paimentaen (2. Moos. 3:110). Sitten Jumala yllätti ja antoi tehtäväksi vapauttaa Israelin kansa orjuudesta. Daavid antoi periksi jatkuvan vainoamisen keskellä ja muutti asumaan filistealaisten maahan (1. Sam. 27:1, 2. Sam. 5:3). Kuitenkin Jumala yllätti ja nosti hänet Israelin kuninkaaksi. Jumala ei koskaan syyttänyt eikä moittinut, kun joku luopui haaveistaan, tottui ja alistui kohtaloonsa. Hän yllätti ja haluaa nytkin yllättää sinut. Oletko valmis löytämään yllätyksen?

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s