Laki ja armo

Kun kerromme evankeliumia ja ulkopuoliset arvioivat meitä, näkyykö meistä laki vai armo?

Kun juuri uskoontullut haluaa mennä eteenpäin uskossa, opetetaanko hänelle lakia vai armoa?

Kun itse haluamme mennä eteenpäin uskossa, onko sisältönä laki vai armo?

Usein käy, että teoriassa elämme armon varassa, käytännössä pyrimme noudattamaan lakia, pelkäämme virheitä ja tutkimme omaa vajavaisuuttamme. Mitä armo oikein tarkoittaa?

Elämä yhteiskunnassa perustuu lain noudattamiseen. Laki on syvällä ihmisen käyttäytymisessä.

3. Moos. 18:5 Pitäkää minun lakini ja käskyni. Jokaiselle, joka niitä noudattaa, ne antavat elämän. Minä olen Herra.

Lain noudattaminen antaa mahdollisuuden elää ja tulla toimeen. Oikein tekijät noudattavat lakia ja ovat ’hyviä’ ihmisiä ja saavat elämän menestymään. Lain rikkojat tekevät väärin ja ovat ’pahoja’ ihmisiä, jotka aiheuttavat vahinkoa.

Room. 2:14-15 Pakanakansatkin, joilla ei ole lakia, saattavat luonnostaan tehdä, mitä laki vaatii. Silloin pakanat, vaikkei heillä lakia olekaan, ovat itse itselleen laki. Näin he osoittavat, että lain vaatimus on kirjoitettu heidän sydämeensä. Siitä todistaa heidän omatuntonsakin, kun heidän ajatuksensa syyttävät tai myös puolustavat heitä.

Lain ja oikeuden noudattaminen auttaa kansoja eteenpäin. Lain rikkojat murentavat kansan tulevaisuutta. Laki on todella syvällä ihmisen mielessä varsinkin, jos haluaa hyvää elämää itselleen ja muille. Rehellinen ihminen pelkää rikkoa lakia, koska se rikkoo ihmissuhteet ja yhteisön luottamuksen. Todellisuudessa siis elämme lain alla arkipäivän elämässämme.

Gal. 3:19 Mikä sitten on lain tarkoitus? Se säädettiin perästäpäin osoittamaan rikkomukset …

Taivaassa ei ole syntiä eikä siis lakia. Laki menettää merkityksensä sitten perillä. Laki ei anna ikuista elämää. Mikä siellä sitten antaa elämää ja pitää kaiken voimassa? Jotain sitä samaa me uskovina tahdomme kokea jo täällä maallisessa elämässä.

Matt. 6:10 Tulkoon sinun valtakuntasi. Tapahtukoon sinun tahtosi, myös maan päällä niin kuin taivaassa.

Mitä se on? Mikä on ikuisesti pysyvää?

1. Kor. 13:8 Rakkaus ei koskaan katoa. Mutta profetoiminen vaikenee, kielillä puhuminen lakkaa, tieto käy turhaksi.

Jumalan rakkaus on taivaallinen, ikuinen, kaiken ylläpitävä voima. Miten se on toteutunut käytännössä?

Joh. 3:16 Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.

Jumalan rakkaus on ainoa, todellinen elämän antaja joka pitää kaiken voimassa. Mitä se käytännössä voisi olla meidän omassa elämässämme?

Luuk. 10:27-28 Mies vastasi: (tärkein käsky laissa) ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi, ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.” Jeesus sanoi: ”Oikein vastasit. Tee näin, niin saat elää.”

Rakkaus on siis jotain, mikä korvaa lain määräykset. Se on parempi vaihtoehto laille, koska se ymmärtää ihmisten heikkouksia; ei vaadi täydellisyyttä. Mitä se rakkaus on käytännössä meidän suhteessa Jeesukseen?

Matt. 28:20 … minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.

Jeesuksen rakkaus näkyy siinä, että Hän ei jätä meitä yksin. Hän kulkee kanssamme, on lähellämme maallisen elämän loppuun asti. Entä sitten?

Ilm. 3:21 Sen, joka voittaa, minä annan istua kanssani valtaistuimellani,

Saamme olla Hänen kanssaan, hänen lähellään myös iankaikkisuudessa. Se on se Jumalan rakkauden varsinainen tavoite meidän kohdallamme. Siis ’läheisyys’ liittyy lujasti sanaan ’rakkaus’. Rakkauden käytännön ilmentymä on sitten ’armo’ meidän syntisten ihmisten kohdalla, kuten Johannes 3:16 luettiin.

Jumalan ja ihmisten läheisyydessä, Jumalan ja ihmisten rakkaudessa, Jumalan armoon turvaten olemme lain yläpuolella. Toteutamme lakia onnistuen tai epäonnistuen, mutta ilman stressiä ja pelkoa.

1. Joh. 4:17- 18 … Pelkoa ei rakkaudessa ole, vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon. Pelossahan on jo rangaistusta; se, joka pelkää, ei ole tullut täydelliseksi rakkaudessa.

Laki pakottaa tekemään oikein. Miten rakkaus sitten saa meidät toimimaan oikein?

2. Kor. 5:14 sillä Kristuksen rakkaus pakottaa meitä. …

Läheisyys, läheisen rakkaus ja armo saa mielemme muuttumaan! Ajatusmaailma ja persoona muuttuvat Jeesuksen läheisyydessä, kuten opetuslasten kohdalla. Pyhä Henki on se vaikuttava voima, joten omin voimin ei tarvitse yrittää muttua.

Joh. 14:16 Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan (Pyhän Hengen), joka on kanssanne ikuisesti.

Onnistummeko sitten Kristuksen rakkauden motivoimina tekemään aina kaikki oikein? Emme onnistu! Voimme kuitenkin rohkeasti, ilman häpeää luottaa, että Jeesus kulkee kanssamme, rakastaa meitä ja antaa armossaan anteeksi.

Hepr. 4:16 Astukaamme sen tähden rohkeasti armon valtaistuimen eteen, jotta saisimme armoa ja laupeutta, löytäisimme avun silloin kun sitä tarvitsemme.

Jeesuksen läheisyyden, rakkauden ja armon saat kokea monella tavalla: Kun tajuat, miten paljon olet saanut anteeksi, opit tuntemaan Jeesuksen rakkautta ja haluat olla Hänen lähellään. Kun kaipaat elämän sisältöä ja etsit Jeesuksen läheisyyttä, opit tuntemaan Hänen rakkautensa ja uskallat armoon luottaen tunnustaa syntisi ilman pelkoa ja kokea anteeksiannon. Rakkaus, läheisyys ja armo toimivat yhdessä sinunkin elämässäsi.

(Armo mainitaan Raamatun vanhassa testamentissa n. 306 kertaa. Psalmeissa n. 107 kertaa. Uudessa testamentissa n. 80 kertaa.)

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s