Onko mielekästä elämää ?

Olen joskus miettinyt, miksi opetuslapset lähtivät noin vain kyselemättä seuraamaan Jeesusta, kun heitä kutsuttiin (Matt. 4:18-22). Oliko Jeesuksella niin suuri auktoriteetti, ettei voinut vastustaa? Oliko opetuslapsilla jokin sisäinen halu ja odotus, jolloin Jeesuksen kutsu oli vastaus sisäiseen kaipuuseen? Itse uskon, että he odottivat elämältään jotain merkittävämpää, kuin se arkinen rutiini, jossa he elivät. He kaipasivat jotain hengellistä, jolla on ikuista merkitystä. Mietitäänpä ensin, mitä ihminen kaipaa elämältään. Terve ihminen haluaa saada jotain sellaista aikaan, jolla on merkitystä.

Monet tekevät kaikkensa, että nimi jäisi historiaan. Tällaisia ovat Cesar, Napoleon, Hitler, Stalin ja Putin. Tavoitteista maksetaan miten suuri ja järkyttävä hinta tahansa. Toisten elämäntyö jää muuten vain historiaan, kuten suuret tiedemiehet, säveltäjät ja taiteilijat: Newton, Einstein, Bach ja Leonardo da Vinc. Toiset ovat saaneet paljon hyvää aikaan, toiset paljon pahaa. Tällainen on ihminen. Tällaiseksi Jumala meidät loi.

Nykyaikana monet tekevät mitä tahansa, jotta olisi merkittävä. Toiset toimivat yrittäjinä uhraten koko elämänsä, jotta saisi jotain merkittävää aikaan. Toiset toimivat politiikassa tai muuten aktivistina, vaikuttaakseen yhteiskuntaan merkittävästi. Urheilu ja tietokonepelit tarjoavat mahdollisuuksia päästä suuriin tavoitteisiin.

Toiset saavutukset unohtuvat heti, toiset muistetaan muutamia vuosia, jotkut vuosikymmeniä. Parhaimmat jäävät historiaan sadoiksi, jopa tuhansiksi vuosiksi. Ihmisillä on halu olla merkittävä pitkään, tavoitellen ikuisuutta. Se tuo elämän sisältöä. Suuri osa saavutetuista tavoitteista on kuitenkin vain itseään varten ja se menettää merkityksensä jo pienen ajan kuluttua. Jotkut saavutukset eivät menetä merkitystään ikuisuudessakaan.

Monilta tänä päivänä tällaiset tavoitteet puuttuvat, eikä ole halua saada mitään merkittävää aikaan. Seurauksena on hetken hyvänolon tavoittelu: nautinnot, piristeet, elämykset. Ne tuovat jotain sisältöä elämään, kun muutakaan sisältöä ei ole. Omalla elämällä eikä muittenkaan elämällä ole paljoa merkitystä. Seurauksena on viha, katkeruus, väkivalta, itsetuhoisuus ym.

Kun Jumalan luoma elämän kaipuu puuttuu, ihminen romahtaa. Kun iankaikkisen elämän kaipuu puuttuu, ihminen eksyy.

Kaipaatko sinä, että elämälläsi olisi sellaista sisältöä ja sellaisia tavoitteita, joilla on merkitystä vielä tuhansien vuosien päästä ja myös iankaikkisuudessa?

Opetuslapset ehkä tajusivat, että Jeesuksen seurassa heidän elämällään on iankaikkista merkitystä.

Mark. 2:14 Kulkiessaan tulliaseman ohi hän näki Leevin, Alfeuksen pojan, istuvan siellä. Jeesus sanoi hänelle: ”Seuraa minua”, ja hän nousi ja lähti seuraamaan Jeesusta.

Miksi tulliaseman veronkerääjä jätti heti tuottoisen ammattinsa? Hän lähti tavoittamaan jotain paljon merkittävämpää, kuin katoava raha; jotain iankaikkista arvoa.

Luuk. 5:10 …Mutta Jeesus sanoi hänelle (Pietarille, joka tunsi olevansa syntinen): ”Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.” 11 He (Pietari, Jaakob ja Johannes) vetivät veneet maihin ja jättäen kaiken lähtivät seuraamaan Jeesusta.

Kalastajat jättivät veneensä ja verkkonsa siihen paikkaan. He kaipasivat elämässään jotain, jolla on merkitystä pitempään, kuin pelkkä kalastus. He jättivät työnsä, kun tajusivat, että voivat tehdä jotain, jolla on merkitystä ikuisuuteen asti myös monien muitten elämässä.

Kaipaatko sinä, että elämälläsi olisi sellaista sisältöä ja sellaisia tavoitteita, joilla on merkitystä vielä tuhansien vuosien päästä ja myös iankaikkisuudessa?

Jesaja 6:5 Ja minä sanoin: — Voi minua, minä hukun! Minulla on saastaiset huulet, ja saastaiset huulet on kansalla, jonka keskellä elän …

Jesaja 6:7 … sinun syyllisyytesi on poissa ja syntisi sovitettu.

Jesaja 6:8 Minä kuulin Herran äänen sanovan: — Kenet minä lähetän? Kuka lähtee sananviejäksi? Niin minä vastasin: — Tässä olen, lähetä minut!

Jesaja tunsi olevansa kelvoton, mutta ei halunnut elämänsä menevän hukkaan. Kun hän kuuli olevansa syytön ja kelvollinen Jumalalle, hän oli heti valmis tekemään jotain, jolla on iankaikkisuusmerkitystä.

Oletko sinä mielestäsi arvoton tekemään jotain arvokasta Jumalalle? Ihan mitätön asia, joka kantaa ikuisuuteen, on äärettömästi arvokkaampi, kuin suuret saavutukset täällä. Tavoite ei tarvitse olla suurta, kunhan sen tekee sydämestään Jumalan rakkauden tähden. Seuraavana sellainen esimerkki Raamatusta:

Mark. 14:3 … sinne tuli nainen, jolla oli alabasteripullossa aitoa, hyvin kallista nardusöljyä. Hän rikkoi pullon ja vuodatti öljyn Jeesuksen päähän.

Mark. 14:8 Hän teki minkä voi. Hän voiteli edeltäkäsin minun ruumiini hautaamista varten. 9 Totisesti: kaikkialla maailmassa, missä ikinä evankeliumin sanoma julistetaan, tullaan muistamaan myös tämä nainen ja kertomaan, mitä hän teki.

Nainen ei tarvinnus suuria tavoitteita eikä kutsumusta. Hän teki vain Jeesukselle sen, mitä sydän vaati, vaikka se ei tuntunut järkevältä. Sinunkaan ei tarvitse tehdä mitään suurta. Pienilläkin teoilla voi olla merkitystä vielä tuhansien vuosien päästä ja myös iankaikkisuudessa? Omasta perheestä huolehtiminen on Jumalan tahdon mukainen tehtävä, jolla on suuri merkitys ikuisuudessa.

Vielä yksi esimerkki Raamatusta, eräästä ihmisestä, jolla oli suuret tavoitteet ja suuri halu saada jotain merkittävää aikaan. Hän oli Paavali ja hän kertoo itsestään:

Apt. 22:3 … Kiivaasti minä taistelin Jumalan puolesta, juuri niin kuin te kaikki tänään teette. 4 Minä olin tälle tielle lähteneiden (kristittyjen) verivihollinen ja vainosin heitä, pidätin miehiä ja naisia ja toimitin heidät vankilaan.

Kuten muistamme Jeesus ilmestyi Paavalille. Hän sai uuden elämänsisällön. Hänestä tulikin merkittävin apostoli, joka toi evankeliumin Eurooppaan meidänkin kuultavaksi ja luettavaksi.

Tunnistatko lähelläsi arkipäivänä niitä, joilla ei ole mitään tavoitteita, joiden elämä menee hukkaan? He yrittävät vain selvitä päivästä päivään ja vähän nauttia elämästä. Kunpa heille voisi tehdä selväksi, että on mahdollista elää elämää, jolla on iankaikkisuusmerkitys sekä itselle että muille. Rukoillaan, että he oppisivat tuntemaan Jeesuksen ja sen uuden elämän, jota Hän tarjoaa.

Entä tunnistatko lähelläsi arkipäivänä niitä, jotka haluaisivat elää merkityksellistä elämää, mutta eivät ole sitä löytäneet? He etsivät sitä monelta taholta ja tyytyvät monenlaisiin korvikkeisiin. Rukoillaan, että he näkisivät Jeesus tarjoaa elämälle todellista, iankaikkista merkitystä.

Tunnistatko lähelläsi arkipäivänä sellaisia, joilla on suuria tavoitteita, jotka kampanjoivat, taistelevat ja toimivat omien tavoitteiden puolesta kiihkeästi. Rukoillaan, että Jeesus ilmestyisi heille, niin kuin Paavalille, ja antaisi heille vielä suurempia, iankaikkisuuteen tähtääviä tavoitteita, joiden puolesta taistella.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s