Oikea tärkeysjärjestys eli taivaallinen happinaamari

Elämässä tulee yllättäviä tilanteita, joihin reagoidaan. Reagointi on usein ihan hetken tunteiden mukaan spontaania. Ei ole ihan selvää, miten tilanteisiin pitäisi suhtautua. Usein huomaa jälkeenpäin, että ei tainnut mennä oikein. Uhkaava maailmantilanne huolettaa. Kristittyjen painostus täällä kotisuomessa ja jopa vaino saavat tunteet pinnalle. Ihmissuhteissa tulee yllättäviä syytös-puolustus -tilanteita. Olosuhteet ahdistavat. Kaikenkaikkiaan koemme jatkuvasti erilaisia taisteluita ja köydenvetoja. Kilpaillaan, kuka voittaa. Miten tällaisiin tilanteisiin pitäisi reagoida?

HAPPINAAMARI

Otetaan käytännön esimerkki lentokoneesta, jossa on tekninen vika ja happi alkaa kadota hengitysilmasta. Kun happinaamarit putoavat eteesi, ja sinulla on mukana lapsia, tuntuu jalolta ja oikealta laittaa happinaamarit ensin paniikissa oleville lapsille ja sitten vasta itselleen. Se on kuitenkin täysin vastoin ohjeita. Siinä on vaara, että itse menetät kontrollin hapenpuutteessa, kun yrität auttaa muita. Et pystykään enää auttamaan ja lopputulos voi olla paha. Ohjeessa sanotaan, että happinaamari on pantava ehdottomasti itselle ensin, niin pystyy hallitsemaan tilanteen ja auttamaan muita.

Tämä ohje sopii kaikkiin yllättäviin tilanteisiin. Ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä on, että huolehdit omasta hengellisestä tilastasi, kuten seuraava Raamatun kohta neuvoo.

Matt. 6:6: Kun sinä rukoilet, mene sisälle huoneeseesi, sulje ovi ja rukoile sitten Isääsi, joka on salassa. Isäsi, joka näkee myös sen, mikä on salassa, palkitsee sinut.

Kysy ensimmäisenä Taivaan Isältä: onko välit ylöspäin kunnossa, onko jotain epäselvää? Onko sinulla puhdas omatunto Jumalan ja Ihmisten välillä. Näin annat Jumalalle tilaisuuden toimia ja vaikuttaa omaan suhtautumiseesi. Pane ensin taivaallinen happinaamari itsellesi, niin kykenet reagoimaan oikein ja auttamaan muita. Paavali totesi tämän omissa tilanteissaan:

Fil. 4:13 Kestän kaiken hänen avullaan, joka antaa minulle voimaa.

MOOSEKSEN ESIMERKKI

Otetaan pari esimerkkiä Raamatusta; ensimmäisenä Mooses. Israelin johtomiehet kyllästyivät siihen, että Mooses ja Aaron vain kertoivat heille, mitä piti milloinkin tehdä. Heitä ärsytti, että Mooses oli ottanut johtajan roolin.

4. Moos 16:3 He kokoontuivat Mooseksen ja Aaronin eteen ja sanoivat: ”Jo riittää! Kaikki tähän kansaan kuuluvat ovat pyhiä, ja Herra on meidän keskellämme. Miksi te siis yritätte korottaa itsenne Herran seurakunnan yläpuolelle?” 4 Kun Mooses kuuli tämän, hän painoi kasvonsa maahan.

Yllättävä syytös saa yleensä aikaan spontaania puolustautumista. Huomaatko, miten Mooses reagoi? Hän ei puolustellut eikä perustellut asemaansa. Hän ei todistellut, miksi oli johtaja. Mooses painoi kasvonsa maahan. Hän ei kumartanut kapinoitsijoiden edessä, vaan painui ensin Herran eteen tarkistamaan oman tilansa. Hän otti ensin taivaallisen happinaamarin ja tarkisti, että hänen oma asenteensa on oikea Jumalan ja ihmisten edessä. Hän antoi Jumalalle tilaisuuden puuttua asiaan ja niin tilanne ratkesi ja kansa voi taas Jumalan johdossa jatkaa matkaa.

HISKIAN ESIMERKKI

Toiseksi esimerkiksi otetaan kunigas Hiskia. Syyrian kuningas oli valloittanut kansoja Jerusalemin ympäristössä ja painosti Hiskiaa antautumaan. Hän lähetti Hiskialle viestin:

Jes. 37:10 ”Sanokaa näin Hiskialle, Juudan kuninkaalle: ’Älä anna Jumalasi, johon sinä luotat, pettää itseäsi … 14 Kun Hiskia oli ottanut kirjeen lähettiläiden kädestä ja lukenut sen, hän meni temppeliin ja levitti sen Herran eteen.

15 Ja hän rukoili Herraa näin …

Hiskia olisi voinut ahdistua tai joutua paniikkiin. Hän olisi voinut lähettää hyökkäävän viestin takaisin. Kuitenkin Hiskia meni ensin viestin kanssa temppeliin rukoilemaan. Hän otti ensin sitä taivaallista happea ja vahvisti oman suhteensa Herraan. Sitten hän antoi Jumalalle tilaisuuden toimia. Seurauksena oli, että vihollisen täytyi luovuttaa.

TILANTEITA ELÄMÄSSÄ

Elämässäme voi tulla yllättäviä ja ahdistavia tilanteita. Se ei ole kuitenkaa outoa ja tavallaan kuuluu uskovan elämään.

1. Piet. 4:12 Rakkaat ystävät, älkää oudoksuko sitä tulta ja hehkua, jossa teitä koetellaan, ikään kuin teille tapahtuisi jotakin outoa.

Monet tilanteet saavat aikaan äkillisiä ja äärimmäisiä tunteita ja reagointia. Maailman tai Suomen tilanne herättää tunteita. Ehkä työpaikan ilmapiiri tai jokin yllättävä syytös päin kasvoja saa tunteet pintaan. Parasta olla silloinkin oikea tärkeysjärjestys: ota ensin taivaallinen happinaamari. Hengitä syvään ja tarkista, onko suhteesi ylöspäin kunnossa? Onko sinulla hyvä omatunto? Anna Jumalle mahdollisuus vaikuttaa. Tämän jälkeen voit toimia ja ajatella selkeästi ja Pyhä Henki voi ohjata sinua. Ehkä ymmärrät, että syytösten esittäjällä oli huono päivä ja tarvitsee sinua kuuntelijaksi ja ymmärtäjäksi. Voit monella tapaa olla oikeasti apuna sen sijaan, että tunteiden vallassa hyökkäät vastaan ja saat vahinkoa aikaan.

Ihan toisenlainen tilanne voi tulla, kun haluat koko sydämestäsi olla Jumalan käytössä ja antaa koko elämäsi hänelle, kuten Paavali kehoittaa:

Room. 12:1 Jumalan armahtavaan laupeuteen vedoten kehotan teitä, veljet: Antakaa koko elämänne pyhäksi ja eläväksi, Jumalalle mieluisaksi uhriksi. …

Kerrot ehkä Jumalalle, että olet valmis mihin tahansa, olet valmis lähtemään miten vaikeisiin tilanteisiin tahansa. Entäpä, kun saat vastauksena, että otahan ensin happinaamari itsellesi ja tarkista oma tilasi. Kun kerran olet valmis menemään minne vain, niin mene ensin kotiisi, tarkista rukouksessa, että suhteesi Jeesukseen on vilpitön ja rehellinen, että sinulla on hyvä omatunto ja sisäinen rauha. Hoida ensin kuntoon välit puolisosi, lastesi, perheesi ja/tai lähimmäistesi kanssa. Kun olet hengittänyt rauhassa happea, ehkä sitten saat kutsun lähteä toimimaan. Ehkä lähdet puolisosi kanssa tai hänen tuellaan tai omaisten siunaamana. Kaikki tapahtuu silloin sopusoinnussa, ilman ristiriitoja.

Muistan joitakin pastoreita, jotka ovat olleet Pyhän Hengen voitelemia ja työ on menestynyt voimakkaasti. Kuitenkin oman tilan hoitaminen on jäänyt vähemmälle. Avioero tai muu kriisi on pysäyttänyt palvelustehtävän ja herätys on loppunut siihen paikkaan. Happinaamari on ollut hukassa ja oma toimintakyky menetetty.

JUMALAN TAVOITE

Jumalan tavoitteena on, että kaikissa tilanteissa voisimme tuntea rauhaa ja iloa; myös yllättävissä kriisitilanteissa.

Fil. 4:7 Silloin Jumalan rauha, joka ylittää kaiken ymmärryksen, varjelee teidän sydämenne ja ajatuksenne, niin että pysytte Kristuksessa Jeesuksessa.

Kun on oikea tärkeysjärjestys ja ensin hengitetään taivaallista happea, yliluonnollinen, sisäinen rauha ja ilo pysyy tilanteista riippumatta.

Fil. 4:4 Iloitkaa aina Herrassa! Sanon vielä kerran: iloitkaa!

Näitten Raamatun jakeiden edessä tuntuu, että rima on turhan korkealla. Miten joka tilanteessa voi iloita. Kuitenkin pahimmassakin tilanteessa Jumala haluaisi, että olet toimintakykyinen, oikealla mielellä ja avuksi monille muille.

PAHOLAISEN TAVOITE

Tämä on Jumalan tavoite, mutta paholaisen tavoite on päinvastainen. On hyvä tietää, mitä hän tavoittelee:

2. Kor. 2:11 jottei Saatana pääsisi meistä voitolle. Hänen juonensa me kyllä tiedämme.

Me näemme jatkuvasti erilaisia taisteluja ympärillämme. On voittajia ja häviäjiä. Taistelut jatkuvat niin kauan, kuin paholaisella on valtaa maan päällä.

Ef. 6:12 Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa.

Paholaisen tavoitteena on täyttää mielemme taisteluilla, jotta oma suhteemme ja luottamuksemme Jumalaan jäisi taka-alalle. Hän yrittää peittää taivaallisen happinaamarin huoliin, pelkoihin, uhkakuviin, toivottomuuteen ja avuttomuuteen. Kun unohdamme tärkeysjärjestyksen, olemme lannistuineita ja toimintakyvyttömiä tai sitten toimimme äkkipikaisesti aiheuttaen vahinkoa. Niin toteutuu Jooelin ennustus:

Jooel 1:12 … Niin, häpeään on joutunut ilo, ihmislasten joukosta pois. …. 16 Eikö ole otettu meiltä ruoka silmäimme edestä sekä meidän Jumalamme huoneesta ilo ja riemu?

VOITTOJA VAI TAPPIOITA?

Raamattu kehoittaa kuitenkin iloitsemaan. Onko siihen järkeviä perusteita vai onko se vain ilon teeskentelyä tai väkisin puristamista? Meidän ahdistukset johtuvat lähinnä kuvitelluista tappioista, kun jokin on mennyt päinvastoin, kuin meidän mielestämme on oikein. Katsotaan Raamatusta jälleen muutama esimerkki. Apostolien aikana Jerusalemissa puhkesi vaino ja Stefanos kuoli ensimmäisenä marttyrina:

Apt. 8:1 Saul oli samaa mieltä kuin muut ja hyväksyi sen, että Stefanos surmattiin. Sinä päivänä puhkesi ankara vaino Jerusalemin seurakuntaa vastaan, ja kaikki muut paitsi apostolit hajaantuivat eri puolille Juudeaa ja Samariaa.

Tässä oli kyseessä selvä tappio. Uskovia vainottiin ankarasti ja useimmat joutuivat pakenemaan Jerusalemista. Oliko se tappio? Katsotaan, mikä oli seuraus:

4 Ne, jotka näin olivat hajaantuneet, kulkivat seudulta toiselle ja levittivät evankeliumin sanaa.

Vainon seurauksena evankeliumi levisi paljon laajemmalle ja voimakkaammin, kuin aikaisemmin. Jumala käytti erityisesti muitakin, kuin apostoleja. Seurauksena oli siis hengellinen voitto, vaikka se näytti aluksi tappiolta. Siis selvä ilonaihe.

Toinen esimerkki löytyy myös Apostolien teosta. Siinä Pietari ja Johannes oli ollut suuren neuvoston puhuteltavana. Heitä oli painostettu, uhkailtu ja kielletty kertomasta Jeesuksesta.

Apt. 4:23 Vapaaksi päästyään Pietari ja Johannes menivät omiensa luo ja kertoivat, mitä ylipapit ja kansan vanhimmat olivat heille sanoneet. 24 Sen kuultuaan kaikki alkoivat yhteen ääneen rukoilla Jumalaa. …. 29 Katso nyt, Herra, kuinka he meitä uhkailevat! Anna palvelijoillesi voimaa pelotta julistaa sanaasi. 30 Ojenna kätesi, niin että sairaat paranevat, että tapahtuu tunnustekoja ja ihmeitä pyhän palvelijasi Jeesuksen nimessä.” 31 Kun he olivat päättäneet rukouksensa, vavahti paikka, jossa he olivat koolla, ja he kaikki täyttyivät Pyhästä Hengestä ja julistivat rohkeasti Jumalan sanaa.

Ahdistuksen ja uhkailujen seurauksena oli, että seurakunta koki jälleen Pyhän Hengen täyteyden ja he saivat uutta rohkeutta julistaa evankeliumia. Jälleen näennäinen tappio olikin hengellinen voitto.

Toisinaan maallinen menestys voi olla myös hengellistä menestystä.

Ap. t. 9:31 Kaikkialla Juudeassa, Galileassa ja Samariassa kirkolla oli nyt rauha. Se eli ja rakentui Herran pelossa, ja Pyhä Henki vahvisti sitä, niin että se yhäti kasvoi.

Hengellisten voittojen seurauksena on usein myös maallisia voittoja ja peräti ihmeitä. Suomen valtion selviäminen itsenäisenä vaikeiden sota-aikojen jälkeen oli suuri ihme. Taistelutilanteissa on kerrottu monista ihmeistä. Suomen presidentti ja kansa rukoilivat ja Jumala vastasi. Monet ovat kokeneet henkilökohtaisissa tragedioissaan Jumalan johdatusta ja siunausta. Esimerkiksi, kun on joutunut sairaalan vuodeosastolle, on voinut jutella muitten kanssa hengellisistä asioista ja moni potilas on saanut kokea uskoontulon.

Maailman suurin hengellinen tappio näytti toteutuvan, kun paholainen yllytti Jerusalemin päättäjiä tuomitsemaan Jeesuksen. Jumalakin hylkäsi poikansa ja tilanne oli todella synkkä. Kuitenkin heti tuomion jälkeen seurasi maailman suurin hengellinen voitto: uskovat vapautettiin synnistä ja syyllisyydestä. Heidät lunastettiin Jumalan omiksi ja täysin taivaaseen kelpaaviksi. Lisäksi itse Jeesus nousi kuolleista ja elää meidän kanssamme tänäänkin Pyhän Hengen kautta. Tästä kertoo hyvin Jesaja:

Jes. 53:10 Herra näki hyväksi, että hänet ruhjottiin, että hänet lävistettiin. Mutta kun hän antoi itsensä sovitusuhriksi, hän saa nähdä sukunsa jatkuvan, hän elää kauan, ja Herran tahto täyttyy hänen kauttaan. 11 Ahdistuksensa jälkeen hän näkee valon, ja Jumalan tunteminen ravitsee hänet. Minun vanhurskas palvelijani tekee vanhurskaiksi monet, heidän pahat tekonsa hän kantaa.

ETEENPÄIN!
Meillä uskovilla on todella syytä kokea rauhaa, turvallisuutta ja iloa. Näennäiset tappiot ovat Jumalan sallimia ja Hänen kädessään. Kun tärkeysjärjestys on kunnossa joka tilanteessa, saamme hengittää taivaallista happea ja saamme kokea uutta voitelua, uutta rauhaa ja iloa, uusia mahdollisuuksia. Silloin voi toteutua Raamatun sana ja Jumala vie meitä eteenpäin hengellisiin voittoihin:

Ilm. 3:8 ”Minä tiedän sinun tekosi. Edessäsi on nyt avoin ovi, minä olen sen avannut, eikä kukaan voi sitä sulkea. Sinun voimasi ovat vähäiset, mutta sinä olet ottanut sanani varteen etkä ole kieltänyt nimeäni.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s