Mitä on olla Jumalan lapsi?

Aikuisina, vastuullisina kristittyinä elämme välillä paineiden keskellä kokien stressiä ja murheita pienten ja isompien pettymysten ja haasteiden vallatessa mieltä. Silloin on halu tutkia Raamatusta armollisuutta, rauhaa, turvallisuutta, anteeksiantoa ja Jumalan lapsena olemista.

1. Joh 3:1 Katsokaa, kuinka suurta rakkautta Isä on meille osoittanut: me olemme saaneet Jumalan lapsen nimen, ja hänen lapsiaan me myös olemme. …

Uskovat on otettu (ja oikeastaan uudestisyntyneet) Jumalan lapsiksi. Siinä on osoitus Taivaan Isän rakkaudesta. Katsotaanpa joitakin puolia, mitä Jumalan lapsena oleminen merkitsee.

Jumalan lapsi on taivaskelpoinen

Synkkinä hetkinä voi tulla mieleen: pääsenkö ollenkaan perille Taivaaseen? Ketkä sitten kerran ovat taivaassa? Jeesus kertoo sen selvästi:

Matt. 19:14 mutta Jeesus sanoi: ”Antakaa lasten olla, älkää estäkö heitä tulemasta minun luokseni. Heidän kaltaistensa on taivasten valtakunta.”

Jos käyttää alkukielelle uskollista Amplified Bible käännöstä ja Google-kääntäjää, tuo Jeesuksen lause tarkoittaa paremminkin: Jätä lapset rauhaan, anna pienten tulla minun luokseni älkääkä estäkö heitä, sillä heidän kaltaisistaan koostuu taivasten valtakunta.”

Taivas koostuu siis lasten kaltaisista, joita ovat Jumalan lapset. Kristittynä uskovana oleminen tarkoittaa siis, että olemme lasten kaltaisia Taivaan Isän lapsia. Meille on luvattu Taivas. Kriteerinä ei ole luja usko tai muut näkyvät uskovan ominaisuudet, vaa ainoastaan, että haluaa olla Jumalan lapsi ja kunnioittaa Häntä elämässään.

Mitä lapsi omistaa ?

Usein ihminen vertailee itseään muihin ja toteaa: ”minulla on niin vähän”. Kun tilillä ei ole riittävästi katetta, kun omaisuus on hankittu velaksi tai on merkityksetön muitten silmissä, on melko köyhä olo. Mitä Jeesus sanoo köyhistä?

Luuk. 6:20 Jeesus katsoi opetuslapsiinsa ja sanoi: ”Autuaita olette te köyhät, sillä teidän on Jumalan valtakunta.

Siis vaikka näin maallisesti olemme köyhiä, meidän omana on koko Taivasten Valtakunta; kaikki se, mitä Jumala hallitsee aina avaruuden äärille saakka. Vielä paremmin Paavali sanoo itsestään ja työtovereistaan:

2. Kor. 6:10 … Olemme köyhiä, mutta teemme monia rikkaiksi; meillä ei ole mitään, mutta omistamme kaiken.

Vaikka omistaisit kuinka vähän, Jumalan lapsena sinä omistat kaiken. Kun hiihdät talvisessa luonnossa, mahtava maisema on sinun ja sinua varten. Kauniin lumiset puut ovat sinun, vaikka niiden hyödyntäminen on annettu ehkä jollekin toiselle. Kesäisessä luonnossa lintujen laulu on sinun ja sinua varten. Kukkien loisto on sinun, samoin puitten tuoksu ja tuulen humina. Kaikki on sinua varten; vaikka sinulla ei ole mitään, omistat kaiken. Toisaalta, jos sinulla on paljonkin omaisuutta ja tilillä rahaa, se kaikki on Taivaan Isän omaa, sinulle lainaksi annettua. Jos olet kovalla vaivalla tienannut satasen, se on kuitenkin Jumalan omaa annettu sinun käyttöösi. Jos joku vie sen sinulta epäoikeudenmukaisesti, se on edelleen Jumalan omaa ja Hän voi käyttää sitä jollain muulla tavalla.

Millainen turva Jumalan lapsella on?

Monesti kokee ja kuulee, miten uskovilla on ahdistusta. Tuntuu, että paholainen vainoaa ja tekee tuhojaan omassa tai lähimmäisten elämässä. Jeesus harmitteli tätä, kun katsoi Jerusalemin asukkaita, jotka eivät tahtoneen olla lasten kaltaisia; Jumalan lapsia:

Matt. 23:37 ”Jerusalem, Jerusalem! Sinä tapat profeetat ja kivität ne, jotka on lähetetty sinun luoksesi. Miten monesti olenkaan tahtonut koota lapsesi, niin kuin kanaemo kokoaa poikaset siipiensä suojaan! Mutta te ette tahtoneet tulla.

Jeesus haluaa pitää sinut lapsenaan ja suojata elämääsi ja tulevaisuuttasi. Paavali selventää tätä asiaa oman kokemuksensa pohjalta:

Room. 8:38-39 Olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, eivät enkelit, eivät henkivallat, ei mikään nykyinen eikä mikään tuleva eivätkä mitkään voimat, ei korkeus eikä syvyys, ei mikään luotu voi erottaa meitä Jumalan rakkaudesta, joka on tullut ilmi Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

Jumala todella rakastaa lapsiaan, eikä mikään voi estää sitä. Tämän rakkauden tähden Jeesus kuoli ja tuli Isän hylkäämäksi, että Hän voisi osoittaa ikuisesti rakkauttaan meitä kohtaan, eikä hyljätä meitä koskaan.

Luuk. 12:7 Teidän jokainen hiuskarvannekin on laskettu. Älkää siis pelätkö. Olettehan te arvokkaampia kuin kaikki varpuset.

Myös tässä maallisessa elämässä lapset ovat arvokkaita. Kun lapsi tai nuori menehtyy jostain syystä, se koskettaa todella syvästi ja tuntuu, että menetetään jotain arvokasta. Jos taas vanhus pitkän elämän päätteksi nukkuu pois, se tuntuu paljon luonnollisemmalta. Lapsella on maallisessa mielessä tulevaisuus edessä, siksi hänen elämänsä on niin arvokas. Vielä arvokkaampia olemme me, kun meillä Jumalan lapsina on ikuinen tulevaisuus edessämme. Olemme paljon arvokkaampia ja rakastetumpia Jumalan silmissä, kuin osaamme aavistaakaan.

Jumalan lasten asemaa ja tulevaisuutta ei mikään voi horjuttaa. Kuitenkin me elämme tässä maailmassa, missä synti tekee tuhoaan. Sen seuraukset näkyvät meissä kaikissa: on fyysistä ja henkistä sairautta, onnettomuuksia, erehdyksiä ja muita seurauksia. Jumalan lapsena olemista mikään ei voi kuitenkin järkyttää. Jos lapsi sairastaa, epäonnistuu, kiukuttelee tai käyttäytyy törkeästi, ei hyvät vanhemman kuitenkaan koskaan sano, että et ole enää meidän lapsi. Jumalan lapsioikeus säilyy myös ongelmista huolimatta, kun haluamme pitää siitä kiinni.

Jumalan lapsen kasvaminen

Pieni lapsi elää täysin sen varassa, miten vanhemmat pitävät huolta. Häntä ruokitaan ja hoidetaan monella tapaa. Terve lapsi haluaa kuitenkin jossain vaiheessa ottaa itse vastuuta: Hän haluaa vaikkapa syödä itse lusikallaan, vaikka kuinka aiheuttaisi sotkua. Hän opettelee kävelemään, vaikka voisi olla paikoillaan muitten hoidettavana. Lapsi haluaa kasvaa ja edistyä. Näin terve Jumalan lapsi haluaa myös tehdä. Jumalan lapselle tulee ennenpitkää halu ottaa vastuuta ja tehdä jotain, missä kokee olevansa hyödyksi ja mihin Jumala ohjaa. Johannes kertoo kasvaneista lapsista eli nuorista näin:

1. Joh. 2:14 … Nuoret, minä kirjoitan teille: te olette voimakkaita, Jumalan sana pysyy teissä, ja te olette voittaneet Pahan.

Näin Jumalan lapset haluavat olla voimakkaita, voittajia, Jumalan Sanan toteuttajia. Vaikka olemme hengellisiä taistelijoita ja vastuunkantajia, voimme kuitenkin olla aina Jumalan lapsia omistaen sen rakkauden ja turvallisuuden, minkä Taivan Isä antaa.

Jumalan perillinen

Jos koet, että et ole saanut mitään aikaan eikä elämälläsi näytä olevan mitään hyviä seurauksia, olet kuitenkin Jumalan lapsi ja perillinen.

1. Joh. 3:2 Rakkaat ystävät, jo nyt me olemme Jumalan lapsia, mutta vielä ei ole käynyt ilmi, mitä meistä tulee. Sen me tiedämme, että kun se käy ilmi, meistä tulee hänen kaltaisiaan, sillä me saamme nähdä hänet sellaisena kuin hän on.

Jumalan lapsena sinulla on tulevaisuus, joka selviää myöhemmin. Mahtava tulevaisuus Taivaassa selviää vasta sitten perillä; nyt sitä on mahdoton kuvitella.

Room. 8:17 Mutta jos olemme lapsia, olemme myös perillisiä, Jumalan perillisiä yhdessä Kristuksen kanssa; jos kerran kärsimme yhdessä Kristuksen kanssa, pääsemme myös osallisiksi samasta kirkkaudesta kuin hän.

Perintöoikeus kuuluu lapsille ansioista riippumatta. Jumalan lapset perivät kaiken, mitä Jumala hallitsee, yhdessä Jeesuksen kanssa. Lopulta kaikki; myös tuleva näkymätön, iankaikkinen maailmankaikkeus on Jumalan lasten omaa.

Valitettavasti tämä oikeus kuuluu vain Jumalan lapsille. Ne, jotka hylkäävät Jumalan, jäävät kaikesta tuosta osattomaksi. Siinä on suuri mietinnän ja valinnan paikka jokaiselle.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s