Odottajia joulun kertomuksessa

Tämän tekstin aiheena on odottaminen. Ensin johdantoa: Partiolaisten mottona on ”ole valmiina”. Jos on valmiina, niin mihin on valmiina? Partiolainen siis odottaa jotain, johon on valmiina. Oikeanlainen odottaminen ja valmiina oleminen kuuluvat läheisesti yhteen. Tosin on odottamista, jossa ei olla valmiina. Silloin voi olla kyse siitä, että odotetaan jotain, mitä ei toivota, vaan pelätään.

Matteuksen evankeliumissa joulukertomuksen jälkeen kerrotaan itäisen maan tietäjistä. He tiesivät kirjoituksista odottaa juutalaisten kuninkaan syntymistä. Kun tähti ilmestyi taivaalle sen merkiksi, odotus muuttui toiminnaksi. He ottivat tarkemmin selvää, mistä on kyse ja lähtivät matkaan Jerusalemia kohden.

Matt. 2:1 Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodeksen aikana, Jerusalemiin tuli idästä tietäjiä.

10 Miehet näkivät tähden, ja heidät valtasi suuri ilo.

Heidän odotuksensa täyttyi ja ilo valtasi, kun he saivat nähdä Jeesuksen perheensä kanssa.

Itäisellä maalla suurin osa ihmisistä eivät tienneet odottaa mitään. Heidän elämänsä jatkui ilman mitään muutosta omissa ympyröissään. Jerusalemissakin oli samaan aikaan toisenlaisia odottajia: Herodes ja monet Jerusalemin asukkaat. He tiesivät, että joskus syntyisi uusi kuningas, mutta sen toteutuminen oli kuitenkin odottamaton yllätys ja jopa järkytys:

Matt. 2:3 Kuullessaan tästä kuningas Herodes pelästyi, ja hänen kanssaan koko Jerusalem.

Toisaalta suuri osa kansasta eivät todennäköisesti olleet kiinnostuneita kirjoitusten ennustuksista, eivätkä odottaneet mitään. Heiltä koko merkittävä joulun tapahtuma meni ohitse huomaamatta, ja elämä jatkui entiseen tapaan.

Kun Jeesus vietiin ensimmäisen kerran temppeliin, siellä oli kaksi odottajaa, jotka Jumala johdatti paikalle: Simeon ja Hanna:

Luuk 2:25 Jerusalemissa eli hurskas ja jumalaapelkäävä mies, jonka nimi oli Simeon. Hän odotti Israelille luvattua lohdutusta, ja Pyhä Henki oli hänen yllään

Luuk 2:36-38 Siellä oli myös naisprofeetta Hanna, … Hän ei poistunut temppelistä minnekään, vaan palveli Jumalaa yötä päivää paastoten ja rukoillen. Juuri sillä hetkellä hän tuli paikalle, ja hän ylisti Jumalaa ja puhui lapsesta kaikille, jotka odottivat Jerusalemin lunastusta.

Simeon odotti aktiivisesti ja Pyhä Henki johdatti hänet tilanteeseen, jossa odotus täyttyi. Hän oli heti valmis kohtaamaan Jeesuksen ja iloitsi siitä. Kun odotat Jumalalta jotain, Hän johdattaa eteenpäin, että odotus voisi täyttyä. Hanna odotti hyvin aktiivisesti, asuen Jumalan temppelissä. Hänetkin Jumala johdatti tilanteeseen, jossa odotus täyttyi. Lähistöllä oli paljon muitakin, jotka kirjoitusten perusteella odottivat Messiasta. Heille Hanna kertoi Jeesus-lapsesta. He saivat kaikki kokea, että odotus palkittiin ja ilo valtasi heidät.

Raamatussa on monia muita odottajia. Toiset olivat valmiina ja varustautuneet. Toiset eivät välittäneet valmistautua. Matteuksen evankeliumi kertoo kymmenestä morsiusneidosta:

Matt. 25:1-5 ”Silloin taivasten valtakunta on oleva tällainen. Oli kymmenen morsiusneitoa, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät sulhasta vastaan. Viisi heistä oli tyhmää ja viisi viisasta. Tyhmät ottivat lamppunsa mutta eivät varanneet mukaansa öljyä. Viisaat sitä vastoin ottivat lampun lisäksi mukaansa öljyastian. Kun sulhanen viipyi, heitä kaikkia alkoi väsyttää ja he nukahtivat.

Kaikki odottivat pääsevänsä hääjuhlaan, kun sulhanen tulisi hakemaan heidät. Viisi odottivat niin, että olivat valmistautuneet odottamaan, toiset viisi eivä olleet valmistautuneet. Vaikka he kaikki nukahtivat, viisi oli valmiina, kun hetki koitti. Toiset eivät ajatelleet, että pitäisi oikeasti odottaa. Lopputulos selviää jatkossa: vain viisi pääsi hääjuhlaan. Mekin voimme odottaessamme pitkästyä, väsyä ja jopa unohtaa odotuksen. Kuitenkin kun olemme valmistautuneita, voimme heti lähteä liikkeelle, kun Jumala kutsuu. Jos väsyt odottamaan, ole kuitenkin avoimella sydämellä ja valmiina, kun Jumala haluaa kohdata sinua.

Myös opetuslapset tiesivät kirjoitusten ennustuksista ja odottivat omalla tavallaan:

Apt. 1:6 Silloin ne, jotka olivat koolla, kysyivät häneltä: ”Herra, onko nyt tullut se aika, jolloin sinä rakennat Israelin valtakunnan uudelleen?”

Opetuslapset odottivat, että Jeesus vapauttaisi israelin kansan Rooman vallasta ja perustaisi uudelleen mahtavan Israelin valtakunnan, kuten Daavid aikoinaan. Heidän odotuksensa rajoittui oman kansan tulevaisuuteen. Kuitenkin se, mitä he myöhemmin kokivat, oli paljon suurempaa: Jeesus ei ollut pelkästään israelin kansan pelastaja, vaan koko maailman. Eikä kyse ollut ajallisesta, väliaikaisesta pelastumisesta, vaan ikuisesta elämästä, joka oli koko maailmalle mahdollista.

Ehkä sinäkin odotat jotain pientä, konkreettista vastausta Jumalalta. Ehkä odotat parantumista jostain vaivasta, mutta Jumala haluaa vastata niin, että panee koko elämäsi kuntoon. Odotatko sitä? Oletko valmiina siihen?

Jeesus opasti opetuslapsia odottamaan jotain suurempaa:

Apt. 1:4 Ollessaan heidän kanssaan aterialla Jeesus sanoi: ”Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan jääkää odottamaan sitä, minkä Isä on teille luvannut ja mistä olette minulta kuulleet.

5 Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä. Siihen ei ole enää montakaan päivää.”

Odotatko sinä Pyhän Hengen täyteyttä? Oletko valmis ja avoin vastaanottamaan? Kaipaatko Jumalan voimakasta puuttumista elämääsi? Ikävöitkö kohdata Taivaallista Isää? Toivottavasti vastaat myöntävästi. Jumalalla on varattuna siunauksen tie odottaville:

Jes. 40:31 mutta kaikki, jotka Herraa odottavat, saavat uuden voiman, he kohoavat siivilleen kuin kotkat. He juoksevat eivätkä uuvu, he vaeltavat eivätkä väsy.

Kun odotat Jumalalta jotain, olet valmiina. Se on uuden voiman tie, rohkeuden tie.

Mihin olet valmis? Pari esimerkkiä siitä, missä voit olla valmis:

Luuk. 6:36 Olkaa valmiit armahtamaan, niin kuin teidän Isännekin armahtaa.

Kun näet toisten uudelleen tekevän vääriä ratkaisuja, epäonnistuvan ja masentuvat, odotatko, että voisit armahtaa ja kannustaa? Oletko sensijaan harmissasi ja turhautunut toisten kompurointiin? Jumala on aina valmis armahtamaan ja nostamaan, siinä meille hyvä haaste, mitä voisimme odottaa suhteessa lähimmäisiimme.

1. Piet. 3:15 … vaan pyhittäkää Herra Kristus sydämessänne ja olkaa aina valmiit antamaan vastaus jokaiselle, joka kysyy, mihin teidän toivonne perustuu.

Odotatko, että voisit kertoa tai näyttää, mikä on elämäsi perustus, kun joku sitä kysyy? Oletko varustautunut siihen? Odotatko naapurisi, ystäväsi tai omaisesi tulevan uskoon? Rukoiletko hänen puolestaan? Kerrotko avoimesti, miten oma elämäsi perustus on Jeesus? Jälleen toivoisi sinulta ja itseltäni myönteisiä vastauksia.

Odotatko Jeesuksen takaisintuloa?

Hepr. 9:28 Samoin on Kristus kerran uhrattu, jotta hän ottaisi pois kaikkien synnit, ja hän ilmestyy vielä kerran, mutta ei enää synnin tähden vaan pelastaakseen ne, jotka häntä odottavat.

Jälleen kerran odottajille luvataan se, mitä he odottavat. Ei ole kysymys siitä, kuka on synnitön, onnistunein tai Jumalan johdatuksessa. Kyse on vain siitä, odotatko Jeesusta. Odotatko ilolla, tietäen, että koet vapautukssen ajan kahleista ja saat kohdata Jeesuksen ikuisuudessa? Vai odotatko peläten, miten sinulle käy? Jeesuksen armoon turvaten, voi jo nyt pyytää Jeesusta Herraksesi ja antaa hänen ohjata elämääsi. Silloin odotus on iloista.

Tosiasia on kuitenkin, että monille Jeesuksen ilmestyminen on järkytys:

Luuk. 21:26-27 Kaikki lamaantuvat pelosta odottaessaan sitä, mikä on kohtaava ihmiskuntaa, sillä taivaiden voimat järkkyvät. Silloin nähdään Ihmisen Pojan tulevan pilven päällä suuressa voimassaan ja kirkkaudessaan.

Tuossa pelolla odottajien joukossa en haluaisi kenenkään olevan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s