Jumalan sanaa voi tarkastella eri kulmista ja eri etäisyyksiltä; jopa suurennuslasilla. Pikainen lukaisu antaa yleiskuvaa, yksittäinen luku avaa tilannetta ja yksittäinen sana voi avata uuden näkökulman Raamatun kuvaamaan tilanteeseen. Otetaan esimerkiksi seuraava kuvaus Jeesuksen ensimmäisestä kiusauksesta:
Matt 4:1-4: Sitten Henki vei Jeesuksen autiomaahan Paholaisen kiusattavaksi. Kun Jeesus oli paastonnut neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, hänen vihdoin tuli nälkä. Silloin kiusaaja tuli hänen luokseen ja sanoi hänelle: ”Jos kerran olet Jumalan Poika, niin käske näiden kivien muuttua leiviksi.” Mutta Jeesus vastasi: ”On kirjoitettu: ’Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.'”
Tässä voi olla kuvausta yleisesti kiusausten luonteesta, mutta yksi ’jos’ -sana näissä jakeissa herättää huomiota ja se antaa ihan toisen näkökulman asiaan. Paholaine ei siis sano: ’kun olet Jumalan poika’, vaan pikemminkin tarkoitti: ’jos kuvittelet olevasi Jumalan poika’. Hän yritti saada Jeesuksen epäilemään elämänsä tarkoitusta ja kutsumusta. Raamattu kertoo tässä vain lyhyesti, mutta voisi kuvitella paholaisen jatkavan: ’Oletko todella Jumalan Poika, messias? Onko Jumala todella ilmoittanut sinulle sen? Jos kuvittelet olevasi, niin testaa ja tiedät? Onko sinulla valta muuttaa kivet leiviksi? Entä, jos kaikki on omaa kuvitelmaa? Jos tuo ei onnistukaan? Mittaa nyt omia kykyjäsi, niin tiedät, kuka olet. Epäilen kyllä, ettet ole mikään messias. Ajattele taustaasi: avioton lapsi, köyhästä perheestä, ei pappissukua … No omapa on asiasi, jos kuvittelet itsestäsi suuria. Totuus selviää vain mittaamalla kykyjäsi.”
Paholainen houkutteli Jeesusta ensin epäilemään kutsumustaan ja sitten mittaamalla varmistamaan, onko Jumalan kutsumus totta vai ei. Jeesuksen vastaus kuvastaa täyttä luottamusta Jumalan sanaan eikä antanut sijaa epävarmuudelle. Omilla kyvyillä ja ansioilla mittaaminen eli kivien muuttaminen leiviksi oli väärä tapa ja olisi kertonut epävarmuudesta Jumalan sanaan. Samaa keinoa Paholainen käytti aikanaa paratiisissa, kun sanoi Eevalle: ’onko Jumala todella sanonut…’
Paholaisella on edelleen samat keinot meidän jokaisen suhteen. Paavali toteaa Korinttolaisille:
2. Kor. 2:11: … Hänen juonensa me kyllä tiedämme.
Mutta tiedämmekö paholaisen juonet? Edelleen hän yrittää meitä mittaamaan asioita omalla mittarilla ja epäilemaan luotettavaa sanaa.
Ihmisten välisissä suhteissa meillä on samat kiusaukset. Esimerkiksi ystävyys: Kun mittaat ystävyyttä sillä, mitä toinen on kuulemma sanonut sinusta, kuvittelet sanoneen tai miten hän näyttää suhtautuvan sinuun. Ehkä jotain siitä on tottakin ja hänelläkin voi tunteet väliin kärjistyä eikä ole täydellinen. Ei taida ystävyys sujua mitenkään näin mittaamalla. Entä jos kysyt suoraan, onko jotain epäselvyyksiä välillä ja uskot, mitä hän vakuuttaa. Unohdat omat kuvitelmasi. Luotat hänen sanaansa ja ystävyyteensä. Silloin ystävyys sujuu huomattavasti paremmin.
Kun olet Jumalan puhuttelussa ja tiedät, että pitäisi tehdä uskonratkaisu, alat arvioimaan mahdollisuuksiasi. Paholainen vie sinut testaamaan omalla mittarillasi: Rakastaako Jumala todella? Ajattele elämääsi, mitä olet tehnyt ja millaisena sinua pidetään! Testaa mielessäsi, miten pystyt selviytymään uskossaolemisen vaatimuksista. Parasta luovuttaa heti alkuun, et selviä kuitenkaan! Mitä luotettava Jumalan Sana, Raamattu sanoo, millä uskossaoloa mitataan? Katsotaan yksi esimerkki: ryöväri ristillä.
Luuk. 23:42-43 Ja hän sanoi: ”Jeesus, muista minua, kun tulet valtakuntaasi.” Jeesus vastasi: ”Totisesti: jo tänään olet minun kanssani paratiisissa.”
Ei ryöväri ehtinyt mittailemaan uskoaan. Jos mittasikin, niin näytti todella pahalta. Hän ei voinut enää hyvittää tekojaan eikä pyydellä anteeksi. Sen sijaan, että hän olisi yrittänyt ylittää jotain vaatimusten rimaa, hän vain tunnusti itselleen olevansa syyllinen. Ainoa, mihin hän pystyi, oli pyytää Jeesusta muistamaan häntä ja toivomaan, että Jeesus hyväksyisi hänet sellaisenaan. Ja Jeesus hyväksyi! Jeesuksen sanaan luottaen hän siirtyi ajasta iankaikkisuuteen. Sinäkin voit luottaa Jeesuksen sanaan, armoon, rakkauteen ja ystävyyteen ja ottaa rohkeasti askeleita eteenpäin. Sana lupaa sinulle oikeuden olla Jumalan lapsi, riippumatta omista arvioistasi:
Joh. 1:12: Mutta kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi oikeuden tulla Jumalan lapsiksi, kaikille, jotka uskovat häneen.
Lisäksi Jeesus tukee, auttaa ja rohkaisee sinua, niinkuin ystävät toisiaan. Ystävyys muuttaa elämän asioitten tärkeysjärjestystä ja opit tuntemaan ja kunnioittamaan Jeesusta herranasi:
Joh. 15:15 ”minä sanon teitä ystävikseni”.
Uskossa eläminen ei ole aina helppoa, mutta sinulle on luvattu Pyhän Hengen voima, jonka varassa kestät uusissa elämän haasteissa:
Fil. 4:13: Kestän kaiken hänen avullaan, joka antaa minulle voimaa.
Entä, kun olet ollut pitkään uskovan kirjoissa ja mietit edelleen, oletko ihan oikeasti uskossa? Paholainen tuntee kyllä hyvin Raamatun ja vetoaa toisinaan siihen. Jeesuksen seuraavassa kiusauksessa onkin paholaisen sanat: ”Onhan kirjoitettu…..”. Paholainen käyttää Raamattua myös meihin. Esimerkkinä Paavalin sanant Raamatussa, jossa hän kehoittaa tutkimaan itseään:
2. Kor. 13:5: Tutkikaa itseänne, oletteko uskossa. Pankaa itsenne koetteelle. Ettekö huomaa, että Jeesus Kristus on teidän keskellänne? Ellei niin ole, ette selviydy koetuksesta.
Tässä on paholaisen tulkinta tästä jakeesta: Sinun pitää tutkia ja mitata uskoasi: Montako olet johdattanut uskoon? Paljonko rukoilet päivässä? Paljonko luet Raamattua? Miten aktiivinen olet todistamaan uskostasi ja toimimaan seurakunnassa? Miten hengen hedelmät näkyvät elämässäsi? Koettele ja testaa uskoasi: Tuleeko rukouksiisi vastauksia? Onko läheisesi tulleet uskoon? Oletko kiitosmielellä? Näin Paholainen saa sinut mittaamaan itseäsi ja lopputuloksena taitaa olla tuo viimeinen lause: ’ette selviä koetuksesta’. Seurauksena on epäonnistumisen tunne ja lannistuminen.
Jeesus vastasi myös Raamatun sanalla: ”On kirjoitettu….”. Sen sijaan, että takerrutaan yksittäisiin sanoihin, luetaan mitä Sana todella sanoo: Tuossa Korintolaiskirjeen paikassa annetaan nimittäin samalla myös mittari, millä uskoa mitataan; ei näillä omilla mittareilla ja testeillä, vaan: ”Onko Kristus teidän keskellänne (tai teissä)”. Onko Jeesus, Hänen armonsa, anteeksiantonsa, lunastustyönsä, rakkautensa uskon pohjana? Perustuuko uskonne Jeesukseen vai omiin saavutuksiin?
Jeesus on ainoa oikea uskon mittari. Perustuuko sinun uskosi ristillä hankittuun armoon ja syyttömyyteen Jumalan edessä? Mittaa mielessäsi, riittääkö Jeesuksen sovitustyö sinulle ja varmasti riittää! Jumala mittaa sinua Jeesuksen ansioiden kautta, kun turvaat Häneen. Ryövärin tavoin saat sanoa koko sydämestäsi: ’Muista minua’ ja annat sitten Jumalan Sanan johdattaa elämääsi.