Joulun sanoman ihmettelyä

Jos kuvittelet enkelin katselevan arkipäiväsi tapahtumia, elämä näyttää ihan erilaiselta siitä suunnasta katsottuna. Arkipäivän selviämistaistelu on turhankin todellista meidän suunnasta katsottuna. Taivaallisesta näkövinkkelistä taas näkyvät elämän iankaikkiset arvot, jotka ovat oikeastaan paljon merkityksellisempiä. Toisinaan ihminenkin saa nähdä vilauksen taivaallisesta näköalasta ja saa luottamusta ja rohkeutta käydä eteenpäin.

Raamatussa on monia esimerkkejä tästä vastakohtaisuudesta. Koska Raamattu on tarkoitettu meille opetukseksi ojennukseksi ja kasvatukseksi ( 2.Tim 3:16), tarkastellaan, mitä opimme kaikille tutusta ensimmäisen joulun tapahtumista:

Joosef ja Maria olivat menossa avioliittoon, kun Maria havaittiin olevankin raskaana Joosefin tietämättä. Joosef päätteli, että Marialla on joku toinen mies. Tulevaisuudensuunnitelmat, haaveet, toiveet kaikki romahtivat kerralla. Jäi vain jäljelle petettu, pettynyt ja tyhjä olo. Entä miltä tilanne näytti Taivaasta käsin ? Ehkä enkelijoukot riemuitsivat: nyt Jumalan Poika aloittanut maanpäällisen elämänsä ja on muuttamassa koko historian kulkua. Koko ihmiskunnan merkittävin taitekohta on tulossa lähivuosina. Ilo, riemu ja odottava jännitys oli ehkä ilmapiirinä Taivaassa. Tuohon Joosefin synkkään tilanteeseen oli ihan tarpeen, että Jumala näytti unessa myös tilanteen todellista, taivaallista puolta yössä unessa, jonka jälkeen Joosef uskalsi jälleen jatkaa Jumalan johdatuksessa.

Oletko sinä kokenut koskaan, että kaikki toiveet ja unelmat romahtavat hetkessä: opiskelupaikka, työpaikka, perhe; kaikki on menetetty. On vain petetty olo ja katkeruus pyrkii pinnalle. Jälkeenpäin oletkin sitten huomannut, että kas kummaa, sehän olikin erikoinen Jumalan johdatus, joka vei elämääsi parempaan suuntaan. Tätä taivaallista näköalaa ei välttämättä näe, jos jää pettyneenä hautomaan omaa katkeruuttaan. Jumalaan luottaen kaikki voivat mielessämme kääntyäkin päälaelleen, kun huomaamme tilanteissa Taivaallisen Käden ohjauksen. Kannattaa luottaa johdatukseen kaikissa tilanteissa ja olla jopa kiitollinen.

Seuraava ahdistava tilanne Joosefin ja Marian elämässä oli, kun keisari määräsi kaikki omiin kotikaupunkeihinsa verokirjoihin merkittäviksi. Ei kelvannut, että Joosef olisi yksin käynyt molempien puolesta ilmoittautumassa. Viimeisillään raskaana olevan Marian täytyi myös olla henkilökohtaisesti mukana. Se tarkoitti n. 160 km matkaa kävellen tai aasin selässä eli esimerkiksi Virroilta Poriin. Ei mitään asfalttitietä, vaan jonkinlaista polkua myöten. Molemmilla oli varmaan tunne, että tämä on epäreilua, täysin kohtuutonta. Siitä ei huomioitu ollenkaan yksilöihmistä, vaan ainoastaan, mitä tunteettomat lakipykälät sanoivat. Mitähän Taivaassa koettiin ? Nyt vapahtajan syntymä lähestyy. Nyt ennustukset alkavat täyttyä, mitä on sanottu Beetlehemistä. Nyt se varsinainen H-hetki lähestyy. Taivaassa oli varmaan iloinen jännityksen ja mielenkiinnon ilmapiiri.

Oletko sinä kokenut, että sinua on kohdeltu, kuin ihmismassaa tunteettomasti. Joko KELA, verotoimisto tai sosiaalitoimisto on kohdellut sinua kylmästi ottamatta huomioon todellista elämäntilannettasi. Olet saanut epäreiluja ja kohtuuttomia päätöksiä, jotka ovat tehneet elämäsi todella hankalaksi. Olet yrittänyt puolustella oikeuksiasi, mutta mikään ei ole auttanut. Luottamus viranomaisiin ja jopa Jumalaan on horjunut. Joosefin ja Marian kokemuksesta oppien, emme voi tietää, millainen johdatus ja siunaus on siinä kaikessa takana. Ehkä emme koskaan saa sitä tietääkään. Kuitenkin kannattaa luottaa Raamatun lupaukseen, että kaikki koituu niiden parhaaksi, jotka Jumalaa rakastavat (Room. 8:28). Silloin emme jää katkeruuden vangiksi, vaan voimme luottaen ja vapaana jatkaa matkaa.

Joosefin ja Marian vastoinkäymiset huipentuivat Beetlehemissä, kun kukaan ei halunnut luovuttaa majapaikkaansa viimeisillään raskaana olevalle äidille. Siellä navetassa mieliala lienee ollut melko pettynyt, kun synnytys alkoi, eikä hygieniasta ollut tietoakaan. Pitkän matkan ja synnytystilanteen aiheuttama pettymys ja väsymys olivan sitä luokkaa, että Jumala antoi heidän nähdä jälleen tilanteiden taivaallista puolta: Paimenet tulivat kertomaan enkeli-ilmestyksestä ja olivat haltioissaan Jeesuksen syntymästä. Tämä mielialan kohotus oli varmaan todella tarpeen siihen tilanteeseen. Joosefin mielialasta ei juuri kerrota, mutta Mariasta sanotaan, että hän pani asiat mieleensä ja mietiskeli, mitähän tämä kaikki oikein tarkoitti. Marian asenteessa on meilläkin oppimista: hän ei niinkään kritisoinut ja purnannut, vaan pikemminkin ihmetteli, mikä merkitys milläkin asialla oli.

Vaikka koemme ahdistuksen ja umpikujan hetkiä, Raamattu lupaa, että ratkaisu ja vapautus on valmiina odottamassa (1.Kor. 10:13). Jumalaan ei tarvitse koskaan pettyä, kun panemme koko toivomme ja elämämme Hänen varaansa. Sen sijaan, että pysähtyisimme harmittelemaan, voimme uteliaina jäädä odottamaan, minkähän ratkaisun Jumalan on varannut tähän tilanteeseen.

Muista, että Jumala ei ole hyljännyt sinua. Jeesus haluaa kulkea vierelläsi nimenomaan vaikeina hetkinä. Vaikka tilanteesi olisi kuinka synkkä, se on Jumalan tiedossa. Hän on avannut tien eteenpäin, jota voit kulkea luottaen, turvaten täysin hänen armoonsa ja johdatukseensa. Ota oppia Mariasta: katkeruuden sijaan voit pikemminkin vain ihmetellä Jumalan käden ohjausta.

Me voimmekin ihmetellä yhdessä tänä jouluna Jumalan johdatusta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s