Raamatun arvoituksia, osa 1/2: neljä kerubia

Jokainen Raamattua lukeva löytää sieltä erilaisia mielenkiintoisia arvoituksia ja aarteita. Ehkä sinua kiinnostaa lopunajan sodat, luku 666 tai mikä on se nainen eefamitassa. Mutta entä sitten tämä päivä, mikä niistä liittyy meidän tämänpäivän elämään. Esimerkiksi Hesekiel 43:10-11 on ratkaisematon arvoitus. Siinä on kuvattu tarkkaan temppelin mitat ja eri osat. Seurauksena pitäisi olla, että israelilaiset tekisivät parannusta teoistaan. Ehkä se saisi meitäkin tekemään parannusta, jos ymmärtäisimme tuon arvoituksen merkityksen, mutta toistaiseksi se on salattu.

Neljästä olennosta kertova Hesekielin kirjan ensimmäinen luku on myös arvoitus. Kymmenennen luvun alusta selviää, että kyseessä on kerubit eli serafit. Ne ovat eräänlaisia enkeliruhtinaita ja enkelien edustajia. Enkelithän on Jumalan ja ihmisten palvelijoita (Hebr. 1:14). Ne ovat sanansaattajia ja huolehtivat, että Jumalan tahto tai sallimus toteutuu maanpäällä (Dan. 10:12). Nämä olennut kuvaavatkin hyvin niitä monia tapoja, millä Jumalan tahto toteutuu.

Yksi tärkeä ominaisuus, miten Jumalan tahto toteutuu, on kerrottu Hes. 1:9,12: Kerubit kulkivat suoraan, eivät kääntyilleet kulkiessaan. Jumalan suunnitelmissa ei ole mutkia, korjauksia eikä poikkeuksia. Kaikki on Hänen kannaltaan selvää ja suoraviivaista. Ihminen kyllä tekee asioihinsa mutkia, mutta ei Jumala. Toinen erikoinen ominaisuus on Hes. 1:24: Kerubien kulkemisesta seurasi suuri pauhu ja jylinä. Se oli kuin väkijoukon tai sotajoukon ääni. Jumalan tahto toteutuu voimalla vastuttamattomasti. Se puskee läpi näennäisten esteiden, kuten Room. 9:28 toteaa: ”Äkkiä ja lopullisesti on Herra toteuttava sanansa maan päällä”. Vaikka suuri osa Jumalan tahdosta toteutuu voimalla, osa etenee kuitenkin piilossa; näkymättömissä, kuten Hes. 1:11 näyttää: toiset siivet olivat ylhäällä, mutta toisille ne peittivät vartalonsa. Ihmiset eivät näe eivätkä ymmärrä, miten Jumala toteuttaa tahtoansa. Suuri osa siitä on salassa, mutta kaikki etenee suoraan ja selkeästi.

Isä-meidän rukouksessa sanotaan: ”tapahtukoon Sinun tahtosi myös maan päällä, niinkuin Taivaassa”. Tämä periaate näkyy kerubeissa siten, että jokaisen kerbin kohdalla oli pyörä maan päällä, Hes. 1:15. Todellinen Jumalan tahto ja maailma toteutuu Taivaassa, näkymättömissä meidän silmiltä, mutta hänen tahtonsa toteutuu maan päällä samaan tapaan, kuin pyörätkin liikkuivat kerubien mukana. Todelliset tapahtumat ja taistelut ovat Taivaassa, niiden seuraukset näkyvät maan päällä, kuten Efes. 6:12 kuvaa. Pyörissä oli kaksi pyörää ristikkäin, ne voivat siis liikkua kaikkin ilmansuuntiin kääntymättä, Hes. 1:16-17. Jumalan tahdon toteutuminen maan päällä näyttää ihmisten kannalta usein eri suuntiin liikkumista: on yllättäviä käänteitä, monimutkaisia tapahtumia, epävarmuutta. Kuitenkin todelliset tapahtumat Taivaassa ovat suoraviivaisia ja selkeitä. Yllättäviltä tuntuvat käänteet voivat herättää pelkoa ja jopa paniikkia, jos ei ymmärrä, miten suoraviivaisesti Jumala kuitenkin toimii.

Kerubeillä oli neljät kasvot, mutta niiden merkitystä selvittelen myöhempänä, osassa 2.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s