Toimiiko omatunto ?

Omatunto ohjaa tekemään oikeita ratkaisuja. Joskus tulee tehtyä asioita huonolla omallatunnolla, joskus taas ei tajua tekevänsä väärin. Liian herkkä omatunto voi painostaa toimimaan yli voimien ja jopa turhaan varsinkin hengellisessä työssä. Hesekielin kirjassa annetaan hyvä neuvo ja huomaa, että vaatteilla esikuvissa usein tarkoitetaan tekoja:

Hes. 44:18: Heillä tulee olla päässä pellavainen päähine ja jalassa pellavahousut, mitään hiostavia vaatteita heidän ei ole lupa käyttää.

Siis pappispalveluksessa ei saanut toimia hiostavasti. Samoin hengellisessä toiminnassa ei ole lupa palvella omantunnon painostuksen alla. Silloin on jatkuvasti riittämätön, alimittainen olo. Jotenkin yritetään hyvittää Jumalalle uhraamalla jotain, mitä ei oikeastaan halua. Kuvitellaan, että mikä meistä tuntuu pahalta, on Jumalalle mieluista. Niinkuin monesti sanotaan: kuritamme lihaamme, mutta kuitenkin vääristä motiiveista. Tällöin omatunto on liian herkkä ja epävarma, kuten 1. Kor. 8:7 sanotaan. On hyvä muistaa tämä Raamatun kohta:

1. Joh. 3:20: jos se (omatunto) meitä jostakin syyttää. Jumala on meidän sydäntämme suurempi ja tietää kaiken.

Siis tarkoitan, että on otettava ’järki käteen’ ja Raamatun pohjalta sekä armoon luottaen miettiä uudelleen, millä motiivilla toimitaan. Jumala ei ole tarkoittanut uskovia elämään askeettista elämää, vaan yltäkylläistä elämää, jossa on sisäinen rauha ja turvallisuus, kuten Johannes kirjoittaa:

Joh. 10:10: Varas tulee vain varastamaan, tappamaan ja tuhoamaan. Minä olen tullut antamaan elämän, yltäkylläisen elämän.

Painostavan omantunnon sijasta toiminnan moottorina ja motiivina on oltava henkilökohtainen suhde Jeesuksen kanssa, jolloin toimitaan rakkauden ohjaamana:

2. Kor. 5:14: sillä Kristuksen rakkaus pakottaa meitä …

Liian herkkää omaatuntoa on helppo käyttää hyväksi esimerkiksi harhaoppien levittämisessä. Kun otetaan jokin yksittäinen Raamatun kohta, tulkitaan sitä omalla tavalla ja tehdään siitä oppirakennelma ja vaatimus, niin liian herkkä omatunto ei uskalla epäillä tätä vääristeltyä Raamatun sanaa, vaan varmuuden vuoksi ottaa sen tosissaan.

Omatunto voi olla myös liian väljä. Uskovatkin hyväksyvät hiljalleen yleisesti hyväksyjä vääriä periaatteita puhtaalla omallatunnolla. Ehkä ajattelet, että se on nykyajan ongelma, mutta sellaista oli myös Raamatun aikoina. Esimerkiksi kerrotaan Daavidista, että hän oli Jumalan mukainen mies:

Ap. t. 13:22: Sitten Jumala … nosti heille kuninkaaksi Daavidin. Daavidista hän myös antoi todistuksen: ’Minä olen löytänyt Daavidin, Iisain pojan, mieleni mukaisen miehen. Hän on kaikessa toteuttava minun tahtoni.’

Daavidilla oli suuri haaremi ja paljon rikkauksia. Kuitenkin Mooses antoi seuraavan käskyn:

5. Moos. 17:17: Kuninkaalla ei myöskään saa olla lukuisia vaimoja, ettei hänen sydämensä luopuisi Herrasta, eikä hän saa koota itselleen kovin runsaasti kultaa eikä hopeaa.

Daavid siis rikkoi tätä ohjetta koko kuninkuutensa ajan. Kuitenkin Jumala hyväksyi ja siunasi hänen tekemisiänsä. Se ei kuitenkaan poistanut siitä annetun ohjeen perusteita: Daavid sai kärsiä eniten juuri naisasioittensa vuoksi, ohjeen rikkomisella oli seurauksensa. Vielä enemmän Daavidin pojan Salomon elämä meni syrjäpoluille juuri monien vaimojen vuoksi. Näistä tilanteista voit lukea Raamatusta 1.Samuelin kirjan 25 luvusta eteenpäin ja 1.Kuningasten kirjasta 11. lukuun saakka. Meillä kristityillä on myös kultturista ja vallitsevista, hyväksytyistä tavoista johtuvia vääriä periaatteita. Emme itse niitä kenties huomaa, mutta saamme kärsiä seurauksista. On paljon avioeroja, on itseaiheutettuja sairauksia, on monenlaista riippuvuutta. Vaikka Jumala siunaa, kun haluamme toimia oikein, voimme kuitenkin kärsiä monista seurauksista.

Toinen ongelma väljästä omastatunnosta tulee vastaan, kun joku tulee uskoon, jolla ei ole mitään hengellistä taustaa. Miten opetetaan uskoontulleita, joilla omatunto ei toimi ? Helposti voimme vaatimuksilla ajaa heikko, uskossaan nuori, pois seurakunnasta. Paavali antaa ensimmäisen ohjeen:

Room. 14:1 Hyväksykää joukkoonne myös sellainen, joka on uskossaan heikko, älkääkä ruvetko kiistelemään mielipiteistä.

Tarvitsemme vanhempina uskovina runsaasti viisautta, jotta opettaisimme oikealla tavalla ja oikeassa hengessä uskossaan nuoria sekä ohjaamaan erityisesti Kristuksen läheiseen tuntemiseen ja Raamatun sanan ymmärtämiseen. Jumala haluaa parantaa jokaisen omantunnon ja henkiset heikkoudet. Toimittavasti ei käy, niinkuin apostolien teoissa sanotaan:

Ap. t. 28:27 Sillä paatunut on tämän kansan sydän, ja korvillaan he työläästi kuulevat, ja silmänsä he ovat ummistaneet, että he eivät näkisi silmillään, eivät kuulisi korvillaan, eivät ymmärtäisi sydämellään eivätkä kääntyisi ja etten minä heitä parantaisi.’

Jumala haluaa rakkautensa, armonsa ja Sanansa kautta nimenomaan parantaa meitä jokaista, niin pitkään uskossa olleita, kuin juuri uskon löytäneitä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s