Tärkeä ja kaikkein tärkein

Kristityn elämän täyttää toisinaan monet tärkeät asiat: hengellinen toiminta seurakunnassa, vastuu läheisistä, esirukous ja oman uskonelämän vaaliminen. Lisäksi tulevat yhteiskunnalliset seikat: kristillisyyden ja moraalin puolustaminen, hengellisien totuuksien esilläpitäminen ym. Tällainen vastuun kantaminen omassa vaikutuspiirissä on tärkeää.

Aikoinaan Jaakob huolehti väestään, kun pelkäsi kohdata veljeään Eesauta. Hän järjesti lahjoja veljelleen ja huolehti, että ongelmatilanteessa selvittäisiin mahdollisimman vähin vahingoin. 1.Moos. 32:24-26 kerrotaan kuitenkin, että hän tajusi yhden asian vielä tärkeämmäksi:

Vain Jaakob itse jäi toiselle rannalle. Siellä muuan mies paini hänen kanssaan aamunsarastukseen saakka. Kun mies huomasi, ettei päässyt voitolle, hän iski Jaakobia nivustaipeeseen, niin että Jaakobin lonkka nyrjähti hänen kamppaillessaan miehen kanssa. Mies sanoi hänelle: ”Päästä minut menemään, sillä päivä valkenee.” Mutta Jaakob sanoi: ”En päästä sinua, ellet siunaa minua.”

Jaakob tajusi, että ilman Jumalan siunausta ja läsnäoloa kaikenlainen vastuunkantaminen käy liian raskaaksi. Hän halusi henkilökohtaisen lupauksen Jumalan siunauksesta, muuten paine selviämisestä käy liian suureksi. Hän ei halunnut vain tehdä asioita oikein ja kantaa oikeanlaista vastuuta, vaan hän halusi henkilökohtaisen Jumala-suhteen, joka kantaa kaiken läpi.

Vähän vastaavanlainen tilanne oli Mooseksella 2.Moos.33:13-17:

Jos siis todella tahdot osoittaa armoasi, niin ilmoita minulle suunnitelmasi. Silloin minäkin tunnen sinut ja voin elää sinun mielesi mukaisesti. Onhan tämä kansa sinun oma kansasi.” Herra sanoi: ”Olisiko minun itse johdettava teitä ja annettava sinun olla toimettomana?” Mooses sanoi: ”Älä vie meitä täältä pois, ellet itse kulje kanssamme. Juuri siitä, että sinä kuljet kanssamme, näkyy sinun armosi minua ja kansaasi kohtaan ja meidän erikoisasemamme kaikkien kansojen joukossa maan päällä.” Herra vastasi Moosekselle: ”Minä teen sen mitä minulta pyydät, sillä olen mieltynyt sinuun ja tunnen sinut.”

Mooses kantoi vastuuta Jumalan valitsemana ja valtuuttamana koko kansasta. Hän kuitekin koki, ettei osaa tehdä oikeita ratkaisuja, ellei ole henkilökohtaista suhdetta Jumalaan. Hän koki avuttomuutta tuossa tilanteessa, eikä uskaltanut jatkaa, ellei tunne Jumalan olevan läsnä ja kulkevan vierellä koko ajan. Hän tajusi, ettei voinut vain hoitaa Jumalalta saatua tehtävää, ellei saa koko ajan tuntea, että Jumala kulkee vierellä.

Otetaan vielä yksi esimerkki Raamatusta: 1.Kun.19:12-16. Tuota kuvattua tilannetta ennen, profeetta Elia oli tehnyt parhaansa ja saanut suuren voiton Baalin profeetoista Karmelin vuorella. Kuitenkin hän koki taistelevansa yksin Herran puolesta ja asetelma tuntui liian raskaalta. Hän toivotti jopa itselleen kuolemaa. Hän ei jaksanut jatkaa tehtävässään senhetkisillä eväillä. Hän vaelsi Hoorebin vuorelle ja piiloutui luolaan. Se kuvasi hyvin hänen senhetkistä mielialaa. Sitten Herra ilmeistyi:

Maanjäristystä seurasi tulenlieska, mutta Herra ei ollut tulessakaan. Tulen jälkeen kuului hiljaista huminaa. Kun Elia kuuli sen, hän peitti kasvonsa viitallaan, meni ulos ja jäi seisomaan luolan suulle. Ääni sanoi hänelle: ”Miksi olet täällä, Elia?” Hän vastasi: ”Hellittämättä olen taistellut puolestasi, Herra, kaikkivaltias Jumala, kun israelilaiset ovat hylänneet sinun liittosi. He ovat hajottaneet alttarisi ja tappaneet profeettasi, niin että vain minä olen jäänyt jäljelle. Nyt he etsivät minua riistääkseen minultakin hengen.” Herra sanoi hänelle: ”Lähde takaisin samaa tietä, jota tulit, ja mene autiomaahan lähelle Damaskosta. Voitele sitten Hasael Syyrian kuninkaaksi. Israelin kuninkaaksi voitele Jehu, Nimsin poika, ja seuraajaksesi profeetan tehtävään Elisa, Safatin poika, joka asuu Abel-Meholassa.

Jumala ei ilmestynyt voimalla, vaan kohtasi henkilökohtaisesti Elian. Elia kertoin Jumalalle epätoivoiseksi kokemansa tilanteen. Mutta Jumalan henkilökontainen kohtaaminen ja läsnäolo antoi uutta voimaa ja rohkeutta tehdä loppuun profeetan tehtävät.

Miten on omat hengelliset tavoitteesi? Tunnetko avuttomuutta tämän päivän haasteiden edessä, kun vaikuttaa, että kristillisyys yritetään kitkeä Suomesta kokonaan pois ihan valtakunnan päättäjien taholta? Tärkeitä rukousvastauksia ei näy ja väsymys valtaa mielen. Tärkeitä asioita pohtiessa unohtuu toisinaan se tärkein: henkilökohtainen suhde Taivaan Isään. Kun rukouksessa pyydät Häntä kulkemaan vierelläsi, osaat tehdä oikeita päätöksiä Hänen kanssaan yhdessä.

Toivon ja rukoilen, että voisimme kristillisten totuuksien ja moraalin sijaan julistaa ensisijaisesti elävää uskoa Vapahtajaan, joka kulkee uskovan vierellä ja antaa turvallisuutta ja rohkeutta. Tätä ihmiset etsivät, kun Jumala alkaa kutsumaan luokseen. Pyhä Henki ja opetus seurakunnassa vie sitten uskossa eteenpäin muissa asioissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s