Ensimmäisen joulun todelliset tapahtumat

Joulu on juhlava, harras ja iloinen juhla. Se ei ollut ihan sitä silloin ensimmäisenä jouluna. Eri henkilöt kokivat joulun silloin ihan eri tavoilla. Paimenien ja tietäjien tapauksessa tietoa on täydennetty Ilkka Puhakan raamattutunnilta.

Paimenien joulu

Paimenet paimensivat lampaita jokaisena viikonpäivänä, koska lampaita ei voinut jättää heitteille. Mooseksen laki kuitenkin velvoitti juutalaiset lepäämään sapattina. Juutalaisten perinnäissäännöt olivat vielä ankarampia: kaikelle työlle ja liikkumiselle oli tarkat rajat, joita paimenet eivät pystyneet noudattamaan. He eivät olleet kelvollisia juutalaisia. Oikeastaan he olivat lainrikkojia ja papiston pykälien mukaan pelastukseen kelpaamattomia.

Kun enkelit ilmoittivat Jeesuksen syntymästä paimenille, oli viestinä: ”Teille on syntynyt Vapahtaja” (Luuk.2:11). Jeesus tuli niitä varten, joita ihmiset pitivät kelvottomina ja toivottomina. Sama viesti oli Jeesuksen sanoissa myöhemmin, kun Hän julisti tulleensa ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman. Sana köyhä merkitsee alkukielellä myös ’rikkinäinen’, ’kiusattu’ ja ’nöyrä’. Jeesus tuli siis juuri sellaisia varten, joitka eivät täyttäneet muiden asettamia mittoja.

Tietäjien joulu

Tietäjät tulivat Babyloniasta, josta juutalaiset pakkosiirtolaiset olivat aikaisemmin kotiutuneet omaan maahansa. Babyloniaan siirrettiin aikoinaan juuri kaikkein viisaimmat ja taitavimmat juutalaiset, joista suuri osa jäi sinne ja sulautui paikalliseen väestöön. Ehkä tietätkin olivat juutalaista sukua. Joka tapauksessa Raamatun ennustukset olivat hyvin Babylonian viisaiden tiedossa, kuten myös messiaan syntymä. Tietäjät olivat tutkijoita, astronomeja eli tähtitieteilijöitä, jotka tutkivat tähtiä tieteelliseltä pohjalta. He eivät olleet astrologeja, jotka ennustelevat tähdistä ihmisten kohtaloita. Raamatun ennustukset olivat myös heille tieteellisiä tosiasoita, kuten myös tähtien symboliset merkitykset ennustuksissa. Jupiter ja Saturnus kohtasivat toisensa taivaalla ensi kerran n. 7V eKr ja muutaman kerran sen jälkeen ja tämä yhdistelmätähti loisti silloin kirkkaasti tähtitaivaalla. Jupiter on kuninkuuden symboli ja Saturnus juutalaisuuden symboli. Tietäjät päätyivät tutkimuksissaan tulokseen, että juutalaisten kunigas on syntynyt, joka täyttää kaikki ennustukset. Pitkän matkan jälkeen he totesivat, että tutkimustulos piti paikkansa. Se oli varmaan mahtava kokemus heille. Ehkä samanlainen, kuin Edisonilla, kun hän pitkän tutkimustyön ja kokeilujen jälkeen sai vihdoin maailman ensimmäisen hehkulampun palamaan.

Joosefin joulu

Joosefille joulun aika ja edeltäneet kuukaudet olivat ristiriitaisia. Ensin epäilytti, onko hänen morsiamensa Maria pettänyt häntä toisen miehen kanssa. Sitten oli turhaa yrittää selitellä muille asiaa enkeli-ilmestyksellä. Kommettina olisi voinut olla: ”kyllä sellaiset ’enkelit’ tiedetään”. Ehkä muut ajattelivat, että kovin hurskaasti elävälle Joosefille oli käynyt vahinko ja siinä oli pakkoavioliitto edessä. Mahdollisesti myöhemmin Beetlehemissä työkaverit kyselivät varovasti: ”oletko varma että se on sinun lapsesi”. Huhut ja juoruilut aiheuttivat häpeää ja noloja tilanteita. Ainakin Joosefin maine oli osittain mennyt, vaikka hän oli aina tehnyt kaiken Jumalan tahdon mukaan. Ihmisen tappio voi olla suuri voitto Jumalan kannalta katsoen.

Enkä sinäkin koet samalla tavalla: Juoruilu ja pilkka pilaavat ilmapiirin, vaikka et ole tehnyt mitään sopimatonta. Nämäkin asiat ovat Jumalan kädessä ja Hän kääntää ne sinun parhaaksesi.

Marian joulu

Mariasta sanotaan, että hän kätki kaikki tapahtuneet sydämeensä ja tutkisteli niitä (Luuk. 2:19). Hänen mielessään oli varmaan kauniiden asioiden lisäksi monia ahdistavia ja epätoivoisia muistoja. Kuitenkaan Maria ei kritisoinut eikä väittänyt vastaan; ei enkelille eikä Joosefille. Hän luotti täysin johdatukseen ja pohti, mitä tapahtumat mahtoivat oikeastaan merkitä. Enkelillekin hän sanoi ”Minä olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit” (Luuk.1:38). Matka Nasaretista Beetlehemiin oli todella raskas: n. 150 km matka joko kävellen tai aasin selässä ja vielä viimeisillään raskaana. Lisänä vielä majoitusongelma perillä. Hänkin sai kokea jonkinlaista häpeää lapsen isyyskysymyksessä vaikka kaikessa oli ollut kuuliainen Jumalalle. Myöhemmin hän joutui vielä kokemaan epätoivoa, kun hänen oma lupauksien poika tapettiin julkisesti rikollisena. Kuitenkin kyseessä oli maailman suurin voitto pahuuden voimista ja kuolemasta. Varmaankin hän sitten ensimmäisenä helluntaina muitten naisten ja apostolien mukana sai kokea taivaallisia voimia ja iloita, että Raamatun ennustukset ja Jumalan suunnitelmat alkoivat toteutua juuri aikaisempien ahdistusten kautta.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s