Kristittyjen vaino

Viimepäivien hyökkäykset kristillisyyttä vastaan herättävät monenlaisia kannanottoja. Toiset kristityt haluavat olla hiljaa, ettei tilanne menisi vielä pahemmaksi. Toiset taas puolustavat edelleen rohkeasti evankeliumin esilletuomista ja kristillisiä arvoja. On mielenkiintoista verrata nykytilannetta seurakunnan syntyhetkiin eli apostolien aikaan Raamatussa.

Saddukeukset vastaavat nykyisiä ateisteja. Hekään eivät uskoneet ikuiseen elämään iankaikkisuudessa. Fariseukset taas vastaavat nykyisiä nimelliskristittyjä, joille todellinen evankeliumin sanoma on vierasta. Kun apostolit julistivat evankeliumia Jeesuksesta, he joutuivat suuren neuvoston (oikeuslaitoksen) puhutteluun. Heitä kiellettiin puhumasta Jeesuksesta (kiellettiin sananvapaus).

Apt 4:18 He kutsuivat apostolit sisään ja kielsivät heitä enää puhumasta tai opettamasta yhtään mitään Jeesuksen nimessä.

Mitä tämä kielto sai uskovissa aikaan? He veivät rukouksessa asiat Jumalalle ja pyysivät lisää rohkeutta:

Apt 4:29-30 Katso nyt, Herra, kuinka he meitä uhkailevat! Anna palvelijoillesi voimaa pelotta julistaa sanaasi. Ojenna kätesi, niin että sairaat paranevat, että tapahtuu tunnustekoja ja ihmeitä pyhän palvelijasi Jeesuksen nimessä.

Alkuseurakunnan kristityt eivät lannistuneet, vaan halusivat lisää rohkeutta ja selvää Pyhän Hengen ilmestymistä. Seuraukset olivat odotettavissa:

Apt 4:31 Kun he olivat päättäneet rukouksensa, vavahti paikka, jossa he olivat koolla, ja he kaikki täyttyivät Pyhästä Hengestä ja julistivat rohkeasti Jumalan sanaa.

Jumala vastasi rukouksiin. Seurakunnalle annettu Pyhän Hengen voima on suurempi kuin kaikkien vastustajien voima. Evankeliumi menestyi vielä voimakkaammin, kuin aikaisemmin.

Sama tapahtui myöhemminkin, kun apostolit joutuivat vielä kiivaamman vastustuksen kohteeksi neuvoston taholta:

Apt. 5:33 Tämän kuullessaan neuvoston jäsenet olivat pakahtua raivosta ja aikoivat tappaa heidät.

Uhkailut ja jopa raivo ei ole tuntematonta tänäänkään, jos seuraa sosiaalista mediaa. Apostolit joutuivat jopa ruoskittavaksi. Mutta mikä oli seuraus?

Apt 5:41-42 Apostolit lähtivät neuvostosta iloisina siitä, että olivat saaneet kunnian kärsiä häväistystä Jeesuksen nimen tähden. Entiseen tapaan he joka päivä opettivat temppelissä ja kodeissa ja julistivat, että Jeesus on Messias.

Apostolit tajusivat, että kyseessä on hengellinen taistelu ja he ovat joka tapauksessa voittajan puolella. Ei ole mitään syytä lannistua eikä pelätä. Ei mikään rangaistus tai uhkailu saanut heitä lopettamaan.

Kun Stefanos kivitettiin kuoliaaksi uskonsa vuoksi ja vaino lisääntyi, siitäkin oli seurauksena evankeliumin leviäminen yhä laajemmalle:

Apt 8:1 Saul oli samaa mieltä kuin muut ja hyväksyi sen, että Stefanos surmattiin. Sinä päivänä puhkesi ankara vaino Jerusalemin seurakuntaa vastaan, ja kaikki muut paitsi apostolit hajaantuivat eri puolille Juudeaa ja Samariaa.

Tuon vainon seurauksena Filippos vei evankeliumin Samarian kaupunkiin, jossa syntyi suuri herätys. Samoin etiopialainen hoviherra kuuli evankeliumin sanoman ja vei sen kotimaahansa. Seurauksena oli myöhemmin Koptikirkon synty. Jälleen vaino kääntyi siunaukseksi.

Apostoli Paavali joutui vankilaan ensiksi muutamaksi vuodeksi Kesareaan ja lopuksi Roomaan. Se esti Paavalia julistamasta evankeliumia laajemmin. Kuitenkin hän kirjoitti monia kirjeitä eri seurakunnille, kun ei itse päässyt käymään. Nämä kirjeet ovat nyt siunauksena kristillisten seurakuntien opetuksessa. Tämäkin vaino kääntyi myöhemmin suureksi siunaukseksi. Samoin apostoli Johannes, kun hänet karkoitettiin Patmos-saarelle, hän kirjoitti Raamatun viimeisen kirjan. Ilman tätä karkoitusta se olisi jäänyt kirjoittamatta.

Suurin näennäinen hengellinen tappio näytti tulevan, kun itse Jumalan poika Jeesus tuomittiin rikollisena ristille naulittavaksi. Seurauksena oli maailmankaikkeuden suurin hengellinen voitto, kun synti ja kuolema kokivat tappion. Jeesus elää, ja tässä voittosaatossa saamme kulkea kristittyinä rohkeasti eteenpäin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s