Mitä on hengellinen taistelu

Kristittyinä joudumme toisinaan puolustamaan uskoamme monenlaisilta vastustajilta. On kaikenlaista hengellistä taistelua. Tutkikaamme yhdessä, mitä se tarkoittaa.

Ensinnäkin, kuka on se vihollinen, jota vastaan taistellaan?

Ef. 6:12: Emmehän me taistele ihmisiä vastaan vaan henkivaltoja ja voimia vastaan, tämän pimeyden maailman hallitsijoita ja avaruuden pahoja henkiä vastaan.

Siis kukaan ihminen ei ole meidän vastustajamme, jota vastaan pitäisi nousta. Kaikki ovat Jumalan rakastettuja, joille armo ja taivasosuus on tarjolla. Oikeastaan mitkään ihmisten väliset ongelmat eivät ole hengellisiä. Niissä on kyse meidän oman mielemme ongelmista: ylpeys, kiivaus ym. heikkoudet. Ne ovat myös niitä vihollisia, joita on vastustettava.

Toiseksi, ketkä sitten taistelevat vihollista vastaan ?

2. Moos. 14:14: Herra sotii teidän puolestanne, olkaa te hiljaa!

Tuo Raamatun kohta kuvaa hyvin sitä, että ihmisvoimin ei taistelusta selvitä. Jotkut vahvaluonteiset voivat kuvitella selviävänsä, mutta seurauksena on ylpeys, kovasydämisyys, ymmärtämättömyys ym. mielen synnit. Me tosin taistelemme Jumalan antamilla varustuksilla, mutta myös Hänen antamalla voimalla. Tärkein ase kiivaassa taistelussa on rukous:

Efes. 6:18 Tehkää tämä kaikki rukoillen ja anoen. Rukoilkaa joka hetki Hengen antamin voimin.

Miten ihmisten sieluista taistellaan ?

Ap. t. 2:37: Kuullessaan tämän kaikki tunsivat piston sydämessään, ja he sanoivat Pietarille ja muille apostoleille: ”Veljet, mitä meidän pitää tehdä?”

Kun Pietari julisti evankeliumia, Herra soti sielujen puolesta ja Pyhä Henki vaikutti sydämissä jonkinlaisen ‘piston’ eli he tajusivat tarvitsevansa pelastusta. Pietari ei taistellut, hän vain julisti Hyvää Sanomaa. Mahdolliset vastustajatkin saivat Pyhän Hengen kosketuksen ja silmät avautuivat näkemään, että parempia elämänratkaisuja olisi tehtävä.

Sisällämme käy myös taistelu

Hebr 12:4: Vielä te ette ole joutuneet vuodattamaan vertanne taistelussa syntiä vastaan.

Jaak. 1:14: Jokaista kiusaa hänen oma himonsa; se häntä vetää ja houkuttelee.

Toisinaan taistelu oman mielen syntejä vastaan on hyvinkin rankkaa. Suurin taistelu lienee siinä, kun emme niin vain halua luovuttaa omia aseita ja elämäntilannetta Jumalan käsiin. Nöyrtyminen syntiseksi avunpyytäjäksi on iso kynnys, jossa kysytään: haluatko vapautua? Tässäkin tapauksessa taistellaan Jumalan antamilla aseilla ja voimilla.

Voimmeko taistella turhaan ?

Matt. 6:27: Kuka teistä voi murehtimalla lisätä elämänsä pituutta kyynäränkään vertaa?

Kaikki asiat, joita emme voi muuttaa, on syytä heittää kokonaan Herran käsiin. Kaikki tällainen murehtiminen on vain turhaa ajan- ja energianhukkaa. On hyvä tarkistaa, mitä voi tehdä, tehdä sitten se ja jättää loput Herralle.

Gal. 5:15: Mutta jos te revitte ja raastatte toinen toistanne, pitäkää varanne, ettette lopullisesti tuhoa toisianne.

Kaikki ihmisten väliset ongelmat ovat ‘lihallisia’ eli meidän omien luonteen heikkouksien ja syntien aikaansaamaa. Mikään ihmissuhdeongelma ei ole hengellistä taistelua sinänsä. Hengellinen taistelu on meidän omassa sydämessämme, ei ihmisten välillä.

Rukoustaistelu

Luuk 18:1,7: Jeesus esitti opetuslapsille vertauksen opettaakseen, että aina tulee rukoilla, koskaan lannistumatta. Tottahan sitten Jumala hankkii oikeuden valituilleen, jotka päivin ja öin huutavat häntä avuksi. Hänkö viivyttäisi apuaan?

Rukoustaistelu on se tärkein taistelu, mitä voimme käydä. Annetaan Herralle valtuudet toimia elämässämme ja muissa rukousaiheissa. Rukouksissa Jumala puhdistaa mieltämme, opimme tuntemaan Hänen luonnettaan ja ymmärrämme luovuttaa taistelumme Hänen käsiinsä.

Taistelu siunauksista

Kun tahdot toteuttaa Jumalan tahtoa, olla hänen käytössään ja etsiä todellista sisältöä ja siunauksia elämääsi, jonka Herra on sinulle varannut, joudut toisinaan taistelemaan sen puolesta. Esimerkkinä ‘Jaakobin paini’, jossa Jaakobin tärkein halu oli saada Jumalan siunaus osakseen.

1. Moos 32:23-28 (24-28) Vain Jaakob itse jäi toiselle rannalle. Siellä muuan mies paini hänen kanssaan aamunsarastukseen saakka. Kun mies huomasi, ettei päässyt voitolle, hän iski Jaakobia nivustaipeeseen, niin että Jaakobin lonkka nyrjähti hänen kamppaillessaan miehen kanssa. Mies sanoi hänelle: ”Päästä minut menemään, sillä päivä valkenee.” Mutta Jaakob sanoi: ”En päästä sinua, ellet siunaa minua.” Mies kysyi häneltä: ”Mikä sinun nimesi on?” Hän vastasi: ”Jaakob.” Silloin mies sanoi: ”Sinua ei pidä enää sanoa Jaakobiksi, vaan Israeliksi, sillä sinä olet kamppaillut Jumalan ja ihmisten kanssa ja voittanut.”

Jumala on ehkä kutsunut sinua johonkin tehtävään. Sinulla on voimakas halu toteuttaa jotain merkittävää hengellistä elämässäsi. Siinä voit joutua kamppailemaan monien ratkaisujen edessä ja etsimään Pyhän Hengen voimaa ja viisautta tehtävääsi. Mitä enemmän haluaa toteuttaa elämässään Jumalan suunnitelmaa, sitä enemmän on tarvetta etsiä Hänen läheisyyttään, Hänen viisauttaan ja Hänen voimaansa. Jaakobilla oli oikea asenne: hän ei luovuttanut, ennenkuin koki, että Jumala hyväksyi ja vastasi hänen pyyntöönsä. Muut asiat olivat sillä hetkellä toisarvoisia.

Taistelu vainoissa

Kun meitä vastustetaan ja jopa vainotaan, silloin on tärkeää muistaa, että ihmiset eivät ole meidän vastustajiamme. Seuraavassa Raamatun esimerkissä Saul oli innokas uskovien vainooja, mutta hänestä tuli myöhemmin tärkeä evankeliumin julistaja ympäri maailmaa.

Ap. t. 8:1: Saul oli samaa mieltä kuin muut ja hyväksyi sen, että Stefanos surmattiin. Sinä päivänä puhkesi ankara vaino Jerusalemin seurakuntaa vastaan, ja kaikki muut paitsi apostolit hajaantuivat eri puolille Juudeaa ja Samariaa.

Ap. t. 19:23: Noihin aikoihin Efesoksessa syntyi Herran tien johdosta paha mellakka.

Ahdistus, kärsimys ja jopa kuolema ovat osa sitä elämää, jonka Jumala on meille antanut. Hän antaa voimaa ja kestävyyttä vainojen keskellä. Vaino on hyvä merkki siitä, että evankeliumin sanoma menestyy, koska paholainen on niin vihainen siitä. Emme voi aina välttää kärsimystä ja vainoa, joita muut ihmiset meille aiheuttaa, mutta kun se johtuu uskostamme ja on Jumalan sallimaa, Hän myös antaa siihen voiman kestää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s