Puhtaita märehtijöitä

Edellisessä tekstissä oli puhe sorkkaeläimistä. Katsotaanpa samaa Raamatun kohtaa uudelleen:

3.Moos 11:2-4: 2 ”Sanokaa israelilaisille: Maaeläimistä saatte syödä kaikkia nelijalkaisia, joilla on kaksijakoiset sorkat ja jotka märehtivät ruokansa. Sitä vastoin eläimiä, jotka märehtivät mutta joilla ei ole sorkkia tai joilla on sorkat mutta jotka eivät märehdi, te ette saa syödä.”

Tässä todetaan, että puhdas eläin on oltava myös märehtijä. Kun tällainen eläin syö, se ensin ’hotkii’ ruokansa sulattamatta sitä. Myöhemmin joutoaikana se pureskelee ruokansa uudelleen kunnolla ja ruuan ravinteet alkavat sulaa eläimen tarpeisiin.

Hengellisissä tilaisuuksissa näkee toisinaan hotkimista ilman märehtimistä: Kun on mahtava ilmapiiri ja hyvä saarna, mutta jälkeenpäin ei muista siitä mitään hyödyllistä; silloin märehtimine on unohtunut. Käy, niinkuin Hebrealaiskirjeessä kerrotaan: ”Heille ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä sanasta, jonka he kuulivat, koska he eivät sitä uskoneet eikä se näin sulautunut heihin” (Hebr 4:2). Jumalan sanan märehtimistä kuvataan Psalmissa: ”Jumala on sanonut kerran, kahdesti olen tämän kuullut” (Ps. 62:11). Kun pidät sanoja tärkeinä ja arvokkaina, mietit niitä jälkeenkin päin. Sanat ovat tärkeitä, kun joku luotettava ja viisas ystävä sanoo ne. Tällaisia viisaita sanojia kuvataan Raamatussa:

”Ystävän sanat ovat nuorta hunajaa: makeat mielelle, virvoittavat ruumiille” (Sananl. 16:24).

”On parempi kuulla viisaan nuhteita kuin tyhmien hymistystä” (Saarn. 7:5).

On iso ero, miten suhtaudut ystävän puhelinsoittoon tai mainosmiehen tekoystävälliseen selittelyyn.

Kun olet oppinut tuntemaan Jeesuksen, Hän tahtoo luoda sinun kanssasi ystävyyssuhteen ja olla luotettava ystävä, jonka sanoja kannattaa kuunnella, miettiä ja toteuttaa: ”En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut” ( Joh. 15:15). Onko Jumalan Sana sinulle arvokasta, viisaan ystävän oheita vai pelkkää oppimateriaalia, kuten on yleisesti tapana.

Avainkysymys tässä on: tunnetko todella Jeesuksen ? Jobin elämä oli hyvää, Jumalan tahdon mukaista, mutta vasta kaikkien koettelemusten jälkeen hän vihdoin oppi myös tuntemaan Jumalan: ”Vain korvakuulolta sinut tunsin. Nyt ovat silmäni nähneet sinut” (Job 42:5). Jäät paljosta vaille, jos et tunne Jeesusta luotettavana ystävänä: ”Hänen jumalallinen voimansa on antanut meille lahjaksi kaiken, mikä kuuluu tosi elämään ja jumalanpelkoon. Olemmehan päässeet tuntemaan hänet, joka on kutsunut meidät kirkkaudellaan ja voimallaan” (2. Piet. 1:3).

Jumalan Sana ohjaa oikeaa tietä, pitää elämäsi raiteillaan, nostaa horjuvaa ja luo turvallisuutta kuten seuraavissa Raamatunjakeissa kerrotaan:

”Aina kun olet eksymässä tieltä, milloin oikeaan, milloin vasempaan, sinä omin korvin kuulet takaasi ohjeen: Tässä on tie, kulkekaa sitä” (Jes. 30:21).

”Kun Herra ohjaa askeleita, ihminen kulkee oikeaa tietä. Jos hän horjahtaakin, ei hän suistu maahan, sillä Herra pitää häntä kädestä” (Ps 37:23-24).

”Vaikka hurskas seitsemästi kaatuisi, hän nousee jälleen” (Sananl. 24:16).

On siis syytä märehtiä Jumalan Sanaa, että saat todellista ravintoa ja vahvistusta elämääsi.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s