Connecting people eli ystävyys ja yhteys

Samanhenkiset seurustelevat keskenään, joten yhteys muihin ’tavallisiin’ ihmisiin jää vähemmälle.
Uskovilla on helposti taipumuksena myös klikkiytyä omaan porukkaansa ja sitten ihmetellään, miksi seurakunta ei kasva. Lisäksi nykypäivänä on yhteydenpidossa rasitteena sivistyneet käytöstavat: Kylässäkäynnit ovat muodollisia ja aika on varattava ajoissa. Kohteliaisuuskäsitykset tekevät uusien ihmisten tapaamisista jäykkiä. Kun ollaan tekemisissä käytökseltään vapaampien ihmisten kanssa, he voivat kokea meidän olevan käytöstapoineen ’parempia ihmisiä’. Raamatussa Room 12:18 annetaan pallo sinulle ja minulle: meidän tehtävämme on olla normaalissa, avoimessa tekemisissä kaikkien ihmisten kanssa.

Uskovien klikkiytymisessä on myös se haitta, että siinä muodostuu oma kieli ja puhetapa. Ulkopuolinen ei välttämättä tajua yhtään, mistä puhutaan. Ihan tavanomaistenkin sanojen merkitys voi olla ihan erilainen. Vaikkapa sanat: ’uskova’, ’synti’, ’pelastus’, ’uudestisyntyminen’ voidaan käsittää ihan eri tavalla. Entäpä, jos uskova sanoo: ”sydämeni on pesty karitsan verellä” ?  Tuo pysäyttää tehokkaasti asiallisen keskustelun. On syytä kerrata, mitä Raamattu sanoo Habakuk 2:2: ”Kirjoita näky niin selvästi tauluihin, että sen voi vaivatta lukea”.

Moralisointi on toinen tehokas tapa katkaista ystävyys. Raamattu kertoo tavoista Mark 7:4-5, jotka meille ovat itsestäänselviä, mutta ei kaikille. Miten me kohtaamme ihmisiä, joilla on täysin erilaiset tavat ja käytös? Myös he tarvitsevat ystävyyttä. He ovat yhtä arvokkaita ja rakastettuja Jumalan silmissä, kuin muutkin. Yhteys katkeaa tehokkaasti, kun yritämme tyrkyttää omia elämäntapojamme ja oikeudenmukaisuuskäsityksiä muille.

Kaikki ihmiset ansaitsevat kunnioitusta ja rakkautta. Tässä on hyvä katsoa muutamia Raamatunkohtia: Room 13:8: ”joka rakastaa toista, on täyttänyt lain vaatimukset”, Room 13:10: ”rakkaus ei tee lähimmäiselleen mitään pahaa”, Room 14:1-12: älkää tuomikto käytöksen mukaan. Jospa voisimme toteuttaa Paavalin periaatetta 1.Kor 9:22: ”heikoille minä olen ollut heikko, voittaakseni heikot; kaikille minä olen ollut kaikkea, pelastaakseni edes muutamia”.  Rima on tässä korkealla ja periaatteet ei taida ihan onnistua omin voimin. Me tarvitsemme Pyhän Hengen kosketusta ja ennenkaikkea halua ja tahtoa oppia suhtautumaan ihmisiin, niinkuin Jumala heidät näkee. Rukouksessa voit kohdata Jumalan. Omat ongelmat voivat myös olla esteenä, jolloin myös sielunhoito tai muu apu on tarpeen.

Pitäisikö meidän siis muuttaa persoonallisuuttamme, jotta osaisimme osoittaa ystävällisyyttä muille ? Todellisuudessa kaikenlaisten roolien esittämien juuri haittaa yhteyttä muihin. Vain olemalla luonnollinen oma itsesi – oma persoonasi – tuo aidon yhteyden. Ei tarvitse jännittää, ei pingottaaa ei yrittää toimia jonkin mallin mukaa. Ole vain Jumalan suuntaan herkkä, aito oma itsesi, niin rikastutat ympäristöäsi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s