Onko Jumala yksi vai kolme ? Vaikeatajuinen kolminaisuus

Kun puhutaan Jumalasta, Taivaan Isästä, Jeesuksesta ja Pyhästä Hengestä, on usein epäselvää, mikä jokaisen rooli on, missä He ovat ja miten He liittyvät toisiinsa. Jumala on yksi: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Kuitenkin Isä ei ole sama kuin Poika yms.

Mietitäämpäs, millainen Jumala on Raamatun ja uskovien kokemusten mukaan: Hän on kaiken luoja ja hallitsija. Hän voi tehdä mitä vain ja tietää aivan kaiken. Hän on antanut tämän maan ihmisen hoidettavaksi ja rakastaa ihmisiä tosi paljon. Hän luo koko ajan uutta.

Entä missä on Taivaan Isä ?  Kun Jeesus eli maanpäällä, Hän sanoi: ’Joka on nähnyt minut, on nähnyt Isän’ (Joh 14:9). Koska Isä oli tavallaan Jeesuksessa, Hänen kauttaan tunnemme myös Isän. Kaikki, mitä Jeesus teki, olivat Isän tekoja (Joh 14:10). Jeesus oli auttaja, ystävä, opettaja. Hän siunasi, varjeli, rohkaisi, valtuutti, paransi ja myös murehti. Koska Jeesuksessa toimi myös Isä ja sen kautta koko Taivas, Hän voikin sanoa: ’Taivasten valtakunta on tullut lähelle’ (Matt 10:7). Jeesus toi itsessään Taivaan Isän ja koko Taivasten valtakunnan lähelle; maan päälle. Jumalan persoona ei ole niinkuin ihmisten erilliset persoonat, siksi Isän ja Jeesuksen sama ja kuitenkin erillinen persoona on niin vaikea käsittää.

Jeesus sanoi menevänsä pois Isän tykö ja lähettävänsä Pyhän Hengen olemaan meidän kanssamme ikuisesti (Joh 16:7, 14:16) .Kuitenkin Hän sanoi toisessa kohden, että Hän itse on meidän kanssamme loppuun asti (Matt 28:20). Jeesus on samalla tavalla Pyhässä Hengessä, kuin Isä on Jeesuksessa. Pyhä Henki tuo meille sen, mikä on Jeesukselta ja se mikä on Jeesuksen on myös Isän (Joh 16:14-15). Pyhä Henki siis ikäänkuin tuo Jeesuksen meidän luoksemme ja Jeesus taas tuo Taivaan Isän ja siinä mukana koko Taivasten Valtakunnan. Siksi Pyhä Henki myös julistaa: ’Taivasten valtakunta on tullut lähelle’. Pyhä Henki on myös kaikkea, mitä Isä ja Jeesus on: luoja, hallitsija, kaiken tietävä ja kaikkivoipa, ihmisiä rakastava, ystävä, auttaja, opettaja, rohkaisija, parantaja ja myös murehtija.

Kun Pyhä Henki täyttää uskovan, uskova edustaa myös koko Jumalan persoonaa ja voi myös julistaa: ’Taivasten valtakunta on tullut lähelle’. Pyhä Henki antaa rohkeuden ja ilon (Apt 4:31, 13:52). Pyhä Henki voi meidän kauttamme luoda uutta, tehdä ihmeitä, rakastaa, opettaa, auttaa, siunata, rohkaista, parantaa, murehtia ym. Kun siis uskova elää elämäänsä, ulkopuolinen näkee hänessä ennenkaikkea vain ihmisen. Kuitenkin Pyhän Hengen kautta hänessä voi näkyä myös Jeesus ja Hänen kauttaan Taivaan Isä.  Siksi kristityt voivat levittää evankeliumia ja tuoda kolmiyhteisen Jumalan kautta Taivasten valtakunnan joka maailman kolkkaan, missä he elävät (Apt 1:8).

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s