Joulu monelta suunnalta katsottuna

Joulukertomuksissa esitetään ensimmäinen joulu tietyn henkilön tai ryhmän kannalta. On Marian joulu, paimenten joulu, tietäjien joulu, aasin joulu ym. Joulu saa ihan eri merkityksen, kun katsotaan sitä eri puolilta.

Marian joulu merkitsee Jumalan lupausten ja arkipäivän ongelmien ristiriitaa. Lupaukset antavat toivoa, mutta miksi pitää viimeisillään ratsastaa aasilla kymmeniä kilometrejä eikä edes löydy kunnon majapaikkaa, vaikka lapsi on syntymässä.

Joosefin joulu on täynnä ristiriitoja. Käytännöllisesti ajatellen: oliko Maria uskoton hänelle ?  Miten selittää työkavereilleen, kun vihjailevat, että miten tässä nyt näin kävi; onko tuleva lapsi edes sinun ? Jumalan kehoitus unessa antaa pohjaa jaksaa, mutta sillä ei puolustella muille tilannetta.

Keisari Augustuksen joulu on byrokratian ja järjestyksen voitto, kun saadaan kaikki kansalaiset merkittyä kirjoihin verotusta varten. Uuden ajan alku, kun ajattelee tämänkin päivän viranomaisrekistereitä.

Paimenten joulu on suuri yllätys. He eivät odottaneet, että juuri nyt, juuri heille ilmoitettaisiin tämä historian merkittävin syntymä. Heille seimeen syntynyt Jeesus merkitsi paljon; talli ja eläimet olivat arkipäivää ja Messias syntyi siihen heidän ympäristöönsä, heidän tasolleen.

Aasin tai lammasten joulu tuskin poikkesi arkipäivästä. Oli vain enemmän hälinää ja liikkeellä olevia ihmisiä.

Tietäjien joulu oli tutkimusten ja suurten odotusten hetki. Kaksi vuotta he tutkivat tähtiä ja seurasivat, mitä oli tapahtumassa.  Se oli löytämisen iloa, mutta myös epävarmuutta siitä, mitä tämän jälkeen.

Herodeksen joulu oli pelon hetki: joku uhkasi hänen asemaansa Israelin kuninkaana. Hän asetti kateudessaan itsensä Jumalan yläpuolelle yrittäessään tehdä tyhjäksi Raamatun ennustukset Messiaan syntymästä.

Suomalaiselle joulu on sekä stressin että rentoutumisen aikaa. Joulun valmistelu lahjoineen ja ruokineen vie energian. Juhjapyhinä uuteen vuoteen asti vietetään lomaa ja yritetään palautua tammikuun työjaksoa varten.

Mitä joulu merkitsee sinulle? Jos pitäisi valita, niin ottaisin ehkä paimenten osan: Joulu tuli ihan yllättäen ilman valmisteluja ja sisältönä maailman Vapahtajan syntymä, josta enkelit ja koko taivas iloitsevat. Toki onhan se joululomakin ihan tervetullutta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s