Käänteinen päättely:

Jokaisella tapahtumalla on syynsä: syyn ja seurauksen laki. Jos nämä kääntää toisinpäin, tulee myös uskottava päättely. Otetaampa esimerkki: Sairaus saa aikaan sen, että pitää syödä lääkkeitä. Jos tutkitaan tieteellisesti pelkästään tilastoihin perustuen, niin mitä enemmän keskimäärin ihminen syö lääkkeitä, sitä sairaampi hän on. Tästä voidaan päätellä, ettei kannata syödä lääkkeitä, sillä siitä seuraa tutkimuksen mukaan, että on sairas.Hengellisissäkin asioissa voidaan päätellä syy-seuraus käänteisesti. Jos tunnet Jeesuksen henkilökohtaisena vapahtajanasi, et halua vahingoittaa muita ja sinulla on korkeampi moraali elämässäsi, olet myös valmis luopumaan joistakin tärkeistä asioista uskosi vuoksi. Jotkut käsittävät tämän käänteisenä: jos noudatat tarkkaan käskyjä ja ohjeita sekä elät askeettisesti, se merkitsee, että tunnet Jumalan.
Kun koet Jeesuksen läheisenä ystävänä, se saa aikaan iloa ja ylistysmieltä. Mutta jos hengellisessä tapahtumassa pääset mukaan iloiseen ja ylistävään ilmapiiriin, tarkoittaako se, että tunnet Jeesuksen ystävänäsi ?
Jos Jumalan tunteminen on muuttanut elämääsi, niin ehkäpä luet raamattua säännöllisesti, käyt kirkossa säännöllisesti ja koet seurakunnan toimitukset tärkeinä. Jos taas noudatat näitä kaikki kristillisiä perinteitä, tarkoittaako se, että tunnet Jumalan ja Hän ohjaa elämääsi ?
On monia asioita, joita aito usko Jumalaan vaikuttaa eli ovat seurauksia siitä. Liian monet uskovat keskittyvät näihin seurauksiin, mutta kuitenkin uskonelämä tuntuu kuivalta ja raskaalta, kun on etäännytty asian ytimestä: Jumalan sisäisestä tuntemisesta; eräänlaisesta ensirakkaudesta Jumalaan (Ilm 2:4). Tällaisia asiota voivat olla lisäksi mm. aktiivinen toiminta seurakunnassa, armon kokeminen, raamatun opiskelu, sisäinen lepo tai toisten hyväksyminen.
Mietippä, millaista käänteistä hengellistä päättelyä sinä harrastat.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s