Onko historiankirjat totta ?

Historian kuvaus on kirjoittajan näkökanta ja se ei aina vastaa todellisuutta.Kun esimerkiksi sotaa kuvataan historiankirjoissa, historiallinen ’totuus’ riippu siitä, minkä osapuolen tekemä historiankuvaus on. Kukin osapuoli esittää asiat omalta kannaltaan edullisimmassa valossa. Kaikki ovat omasta mielestään voittajia. Omien johtajien virheistä tai henkilökohtaisen elämän ongelmista ei juuri kirjoiteta; heidän sankaruuttaa ei haluta himmentää. On kuitenkin yksi kirja, jossa kerrotaan voitot ja tappiot karusti sellaisenaan. Samoin kerrotaan kuninkaiden toilailuista ja virheistä samoin, kuin menestyksistäkin. Tällaiseen historiankirjaan voi luottaa paremmin.
Toisinaan historiaa on kirjoitettu vain yhdeltä tarkastelukannalta; yhden kirjoittajan toimesta. Silloin asioiden todellinen laita jää epävarmaksi. Todellisuus, mielipiteet ja mielikuvitus sekoittuvat helposti. On kuitenkin yksi kirja, jossa tärkeimmät tapahtumat on kuvattu neljältä eri kannalta, neljän eri kirjoittajan toimesta ja silti ne ovat yhdenmukaisia. Sellaiseen historiankirjaan voi luottaa.
Maailma muuttuu, kulttuuri muuttuu, mielipiteet ja arvot muuttuvat. Kun eri historian aikoina kirjoitetaan ihmisten elämästä, kertomukset ovat hyvin erilaisia. Jonkin kaukaisen ajan tapahtumat tuntuvat epätodellisilta ja liian mielikuvituksellisilta. On niinkuin olisi puhe ihan eri maailmoista. Näin normaaleissa historiankirjoissa ja taruissa. On kuitenkin yksi kirja, johon on kerätty kirjoituksia yli viiden tuhannen vuoden ajalta ja silti ne ovat samanhenkisiä, samoja elämän arvoja kuvaavia ja hyvin johdonmukaisesti toistensa sanomaa vahvistavia.
Maailmassa on vain yksi kirja, jonka sanomaan voi täysin luottaa !
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s