Suhteellisuusteoria ja Raamattu

Tässä takstissä on vertailussa suhteellisuusteorian käsitys ajasta ja Raamatun vastaava aikakäsitys. Raamatusta lainataan sekä nykykäännöksen mukaista tekstiä että vanhempaa käännöstä. Vaikeaselkoisimmissa kohden lainataan myös ’Amplified bible’ -käännöstä, joka selittää mahdollisimman tarkkaan alkukielen merkityksiä. Suhteellisuusteoriassa on lainattu osia Tähdet ja avaruus 6/2013 -lehden artikkelista ’Ajasta ei saa otetta’.Yleisen suhteellisuusteorian mukaan ajan mittaus liittyy valon nopeuteen eli aikaa mitataan eri nopeudella riippuen siitä, millä nopeudella mittaaja liikkuu. Aikaa ei voi olla siis ilman valoa eikä valoa ilman aikaa. Tästä syystä on ymmärrettävää, että Raamatun luomiskertomuksessa ensimmäinen asia, jonka Jumala loi sanallaan, oli valkeus eli valo. Sen jälkeen asioilla vasta voi olla selvä ajallinen järjestys.
Raamattu: ”Ja Jumala sanoi: ”Tulkoon valkeus”. Ja valkeus tuli.” (1.Moos. 1:3)
Tarkka ’Amplified bible’ -käännös: ”And God said, Let there be light; and there was light.”
Raamattu kuvaa myös tarkkaan, että aika ja ajan mittaaminen loppuu kerran. Silloin ei enää ole odottamista eikä minkään kestoa voida mitata.
Raamattu: ”aika on lopussa” (Ilm. 10:6)
Vanha käännös (1933/38): ”enää ei ole oleva aikaa”
Amplified bible: ”no more time should intervene and there should be no more waiting or delay”
Ihminen, eläimet ja kasvit luotiin tähän aikaan ja paikkaan; kulkemaan tämän ajan virran mukanaomasta syntymästään omaan ajalliseen kuolemaansa. Suhteellisuusteoria kuvaa paikan ja ajan ulottuvuuksia seuraavasti:
Tähdet ja avaruus: ”Ajalla ja kolmella muulla ulottuvuudella ei ole mitään eroa, paitsi että tietoisuutemme kulkee sitä pitkin.”
Tähdet ja avaruus (Esko Valtaoja): ”Veikkaukseni on, että aikaa ei ole olemassa muuta kuin eläville, mahdollisesti tietoisille olennoille.”
Kun Jumala katselee ikuisuudestaan meidän aikaan sidottua etenemistämme, hän näkee koko ajanjakson alusta loppuun eli hän tietää menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden; kaikki yhtä selkeästi. Raamattu on täynnä ennustuksia, jotka ovat toteutuneet myöhemmin ja osa niistä meidän päivinämme. Lisäksi monessa kohden kerrotaan, miten Jumala ennalta tietää tulevaisuuden ja siksi kaikki osuu kohdalleen ennustusten mukaan, vaikka ihmisestä tapahtumat ovat hyvin satunnaisia. Suhteelisuusteoriassa tätä kuvataan seuraavasti:
Tähdet ja avaruus: ”Suhteellisuusteorian näkökulmasta aika-avaruus onkin jo kokonaisuutena valmis – tulevaisuus on olemassa aivan samalla tavalla kuin nykyisyys ja menneisyyskin.”
”Kaikki ajanhetket ja kaikki tapahtuvat ovat olemassa aina ja ikuiseksti – tai ennemminkin ajan tuolla puolen.”
Meidän ajallisten olentojen havaintojen mukaan ihmisiä siirtyy ajasta iankaikkisuuteen koko ajan tuhansien vuosien aikana eri ajanhetkillä. Kun katsoo samaa asiaa iankaikkisuudesta, jossa ei ole aikaa, ne tapahtuvat samalla ’hetkellä’, koska koko aikajana on kerralla näkyvissä. Tätä Paavali kuvaa Raamatussa seuraavasti:
Raamattu: ”Ilmoitamme teille, mitä Herra on sanonut: Me elossa olevat, jotka saamme jäädä tänne siihen asti kun Herra tulee, emme ehdi poisnukkuneiden edelle. Itse Herra laskeutuu taivaasta ylienkelin käskyhuudon kuuluessa ja Jumalan pasuunan kaikuessa, ja ensin nousevat ylös ne, jotka ovat kuolleet Kristukseen uskovina. Meidät, jotka olemme vielä elossa ja täällä jäljellä, temmataan sitten yhdessä heidän kanssaan pilvissä yläilmoihin Herraa vastaan. (1.Tess 4:15-17)
Iankaikkisuudesta katsoen aikaisemmin kuolleet ja Herran tulemuksen päivänä taivaaseen siirtyvät tulevat kaikki yhdessä, yhdellä kertaa iankaikkisuuteen. Tätä hetkeä kuvaa suhteellisuusteoria:

Tähdet ja avaruus: ”Kun havaitsija otetaan pois, maailmankaikkeus paljastaa todelliset kasvonsa eikä aikaa enää löydy”
Mitä pitemmälle tiede kehittyy ja mitä enemmän tutkimme Raamattua ilman ennakkoasenteita, sitä lähempänä nämä kaksi käsitystä ajan luonteesta ovat toisistaan.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s