Rakennus rakennetaan yleensä perustuksen päälle !

Kysymys nro 1: Mikä on se perustus, jonka varaan rakennat elämäsi ? Uskoville vastaus on ainakin teoriassa itsestään selvä: se on Jeesus Kristus (1.Kor 3:11-13). Onko se sitä myös käytännön elämässä arkisen päivän tapahtumissa ? Perustukselle voi rakentaa monella tavalla, niinkuin tuo raamatunkohta kertoo: Kullasta, hopeasta, puusta, oljista yms. Jos ei ole oikein selvää käsitystä, millaine perustus on, voi rakentaa liian pienen tönön, ihan turhista aineista tai jopa perustuksen ulkopuolelle.
Kysymys nro 2: Tunnetko perustuksen riittävän hyvin elämäsi rakentamista ajatellen ?
Jos ei tunne perustusta, voi rakentaa ihan vikapaikkaan (Matt 7:24-27). Tuossa raamatunkohdassa on esitetty kaksi ääripäätä, miten ihmiset voivat rakentaa: kallioperustukselle tai hiekalle. Todellisuudessa uskovatkin rakentavat vähän sekä/että paikkoihin.
Joku haluaa varmistaa, että elämä on ihan varmasti perustuksella ja rakentaa omasta mielestään juuri keskelle perustusta pienen kopin, että ei vahingossakaan rakentaisi perustuksen ulkopuolelle. Tällaiset uskovat rajoittavat elämäänsä varmuuden vuoksi erilaisilla säännöillä ja raamatun kirjaimellisilla tulkinnoilla. He eivät uskalla olla liian varmoja uskostaan. He eivät uskalla iloita liiaksi, ettei menisi perustuksen ulkopuolelle. He elävät askeettisesti ja ajattelevat, että Jumala siksi mielistyy heihin, koska he rakentavat niin varmasti perustukselle.
Jotkut uskovat arvioivat perustusta oman mielikuvituksensa ja elämänkäsityksensä mukaan. He rakentavat hyvin laajasti eivätkä tarkista perustusta raamatun ja omantunnon mukaan. He rakentavat elämänsä osittain hiekalle. Valitettavasti monien uskovien elämä on romahtanut, kun elämän painopiste on rakentunut liiaksi pettävälle pohjalle. Onneksi perustus kestää ja sen päälle voi aina ryömiä turvaan, vaikka kaikki omat rakennelmat kaatuisivat (Sananl 24:16).
Monissa seurakunnissa rakennellaan omia perustuksia. Jossakin usko perustuu oikeaan kasteoppiin, jossakin oikeantyyppiseen hengelliseen musiikkiin. Jossakin perustuksena ovat vanhat traditiot tai käsitys evoluutiosta. Jos itse rakentama perustus horjuu, tuntuu koko usko horjuvan ja sitä puolustetaan ’henkensä kaupalla’.
Kysymys nro 3: Onko mahdollista tuntea perustus niin hyvin, että rakentaa elämänsä oikein ?
Oppiiko perustuksen tuntemaan opiskelemalla mahdollisimman hyvin raamatun elämänohjeita ja noudattamalla tarkkaan löytämiään käskyjä ? Onko mahdollista tuntea perustus, Jeesus Kristus, jotenkin paremmin ja henkilökohtaisemmin ? Raamtusta löytyy tähän hyvä ohje (Joh 15:15): Jeesus ei halua meidän olevat kuin orjat tai palvelijat, jotka sokeasti tottelevat isäntäänsä ymmärtämättä hänen tarkoitusperiään. Jeesus haluaa meidän olevan hänen ystäviään, jotka kuuntelevat Hänen opetustaan ja ymmärtävät Hänen mieltään ja tarkoituksiaan niinkuin ystävät tuntevat toisensa. Raamatun ohjeet eivät ole silloin käskyjä ja lakipykäliä vaan ystävän neuvoja, joka haluaa meidän parastamme.
Kuitenkin käytännössä tunnemme ystävämme ja Jeesuksen hyvin vajavaisesti (1.Kor 14:12)ja siksi erehdymme usein ja joudumme korjailemaan ja pyytelemään anteeksi. Siksi meidän on syytä rakentaa elämäämme herkällä omallatunnolla ja kuunnellen Raamatun ohjausta mutta kuitenkin rohkeasti ja iloiten (Fil 4:4)rakentaen koko perustukselle, niinkuin Jumala on sen meitä varten suunnitellut. Perustus ei ole turhaan olemassa, vaan se on tarkoitettu käytettäväksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s