Realistinen joulu

Jos meikäläiset olisivat eläneet ensimmäisen joulun aikoihin, olisi tapahtumissa ollut monta hyvin ärsyttävää asiaa, joita olisi ollut vaikea hyväksyä.Ensimmäinen vaikeasti hyväksyttävä asia oli byrokratian riemuvoitto: Keisari määräsi kaikki kansalaiset merkittäviksi verokirjoihin, jotta viranomaiset voisivat kerätä oman osuutensa byrokratian kuluihin. Pienet lisäverotkin ärsyttävät, puhumattakaan, kun koko verojärjestelmä on ihan uusi.
Toinen kohtuuton määräys oli, että jokaisen oli matkustettava mahdollisesti pitkiäkin matkoja elämäntilanteesta ja terveydestä riippumatta. Viranomaiset tuijottivat vain lakipykäliä ottamatta huomioon todellista inhimillistä tilannetta. Joosef ja Maria, joka oli viimeisillään raskaana, joutuivat matkaamaan Seinäjoelta Ikaalisiin varrattavan matkan jalkaisin tai ilmeisesti aasilla. Lakipykälät eivät säälineet, vaikka Marialla oli selvästi keskenmenon vaara rasituksen vuoksi. Nykysuomalainen ei voisi hyväksyä tuollaista byrokratian vaatimusta. Kuitenkin Joosef ja Maria lähtivät matkalle, mutta tuskin kovin iloisella mielellä. Masennus ja kapinamieli eivät olleet varmaankaan tuntemattomia.
Tallissa tai suomalaisittain navetassa synnyttäminen olisi länsimaisilta täysin mahdotonta hyväksyä. Kuitenkin, koska muuta vaihtoehtoa ei ollut, Joosef ja Maria tyytyivät siihen; ilmeisesti vain luottaen Jumalaan. Tuskin tuo sujui ilman purnaamista ja ehkä jonkinlaista aviokriisiä, kun mies ei pysty parempaa paikkaa järjestämään.
Kaiken tuon kestämistä auttoi varmaan enkelien ilmestymiset aikaisemmin sekä Marialle että Joosefille ja siihen liittyen Jumalan johdatukseen luottaminen. Tosin ihmisen muisti on lyhyt, joten ehkä epäilys oli hyvin tuttua. Tuon kriisin keskellä oli varmaan tosi suuri asia, että yhtäkkiä, keskellä yötä talliin tuli paimenia, jotka kertoivat enkeli-ilmestyksestä ja messiaan syntymisestä. Tuo paimenien käynti oli hyvin tarpeellinen kohottamaan mielialaa ja palauttamaan luottamuksen Jumalan johdatukseen.
Erikoista tässä on se, että maailman tärkeimmän tapahtuman kulisseina oli inhimillisen ihmisen kannalta kaikkein masentavin tapahtumasarja. Jumalan voitto ei tunnu meistä voitolta. Muistetaan tämä, kun seuraavan kerran viranomaiset ja olosuhteet ärsyttävät !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s