Epäreilua !!

Me ihmiset vaadimme yleensä reilua kohtelua. Kiellot ja säännöt täytyy koskea jokaista. Varsinkin lapsista tuntuu epäreilulta, kun joku asia on vain aikuisille tarkoitettu. Olisi niin mielenkiintoista katsoa K15 ja K18 leffoja, vaikka ikää ei ole riittävästi. Eihän huonoja esimerkkejä tarvitse ottaa elokuvista itselleen; niin me puolustellaan.Jumala on luonut oikeudenmukaisuuden (Ps 99:4), joka on Hänen mittapuunsa mukaan reilua. Me ihmiset vain luomme omia mittapuitamme ja päättelemmä sen mukaan, mikä on reilua, mikä ei. Onhan ihmiset pilanneet monta muutakin Jumalan luomaa asiaa. Raamatussa on joitakin esimerkkejä siitä, miten epäreiluus koetaan: Mooseksen veljen Aaronin ja sisaren Mirjamin mielestä oli epäreilua, että Jumala puhui vain Moosekselle. Yhtä hyvin Jumala voisi puhua heillekin (4.Moos 12:1-). Jeesus kertoi vertauksessa esimerkin, miten isäntä maksoi saman palkan koko päivän työtä tehneille ja vain tunnin ahertaneille (Matt: 20). Se oli tosi epäreilua koko päiväntyötä tehneille, vaikka oikeastaa isäntä voi tehdä rahoilleen mitä itse haluaa; vaikka lahjoittaa ihan sivullisille.
Tärkein esimerkki Jumalan ja ihmisen oikeudenmukaisuuden erosta on se, kun Jumala kielsi Aadamia ja Eevaa syömästä hyvän- ja pahantiedon puusta. Käärme sai uskomaan, että oli epäreilua, että Jumala vain voi tietää hyvän ja pahan olemuksen, mutta ihmiselle sitä oikeutta ei anneta. Eihän se haittaa, jos tietää, näkee ja kuulee pahuutta; eihän sitä tarvitse omaan elämäänsä hyväksyä. No, me tiedämme, miten siinä kävi: ihminen ei hallinnut eikä vieläkään hallitse asioita, jotka eivät ole tarkoitettu heille. Ensin tuli häpeää, sitten pelkoa. Myöhemmin tuli vihaa ja väkivaltaa, kun Kain tappoi Aabelin. Ihminen on todellisuudessa avuton pahan voimien edessä, vaikka halusi olla niistä tietoinen Jumalan tavoin.
Elämässämme on monia asioita, joista meitä varoitetaan, mutta emme ota varoituksia vakavasti. Kuvittelemme, että kyllä hallitsemme asioita; olemmehan harkitsevia ja tiedämme, mitä kannattaa tehdä. Todelliset seuraukset näyttävät ihan muuta. Katsomme esimerkiksi mielellämme väkivaltaa ja pettämistä elokuvista. Kuvittelemme, että ne eivät vaikuta meihin, mutta väkivaltarikokset ja avioerot ovat kuitenkin lisääntyneet hälyttävästi jopa uskovien keskuudessa. Syyttömät kärsivät eniten, kun me yritämme pitää kiinni omista ’oikeuksistamme’, joitten seurauksia emme kuitenkaan hallitse.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s