Rukous toimii heti !

On monenlaisia rukoustapoja: huokaisu, taistelurukous, sinnikäs rukous, lepääminen Jumalan lähellä yms. Raamatussa on yksi merkittävä jako: toimiva rukous ja turha rukous. Tässä kaksi esimerkkiä: Toimiva rukous: ”Mitä ikinä te rukouksessa pyydätte, uskokaa, että olette sen jo saaneet, ja se on teidän.” (Mark 11:24) Turha rukous: ”Mutta pyytäköön uskossa, lainkaan epäilemättä. Joka epäilee, on kuin meren aalto, jota tuuli ajaa sinne tänne. Älköön sellainen luulko saavansa Herralta mitään” (Jaak 1:6-7). Näitä lukiessa tulee sellainen olo, että pitää tosissaan uskoa tai oiken tahdonvoimalla uskotella saavansa rukousvastauksen, niin sitten sen saa. Onko vastaus siis uskosta tai uskottelusta kiinni ?
Otetaan toiset esimerkit: Turha rukous: ”Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, tulivat Jeesuksen luo ja sanoivat: ’Opettaja, meillä olisi sinulle pyyntö. Suostuthan siihen.’ ’Mitä te haluatte minun tekevän?’ kysyi Jeesus. He vastasivat: ’Kun kirkkautesi tulee, anna meidän istua vierelläsi, toisen oikealla ja toisen vasemmalla puolella’.” (Mark 10:35-37) Toimiva rukous: ”Eräässä kaupungissa oli tuomari … myös leskivaimo, joka tavan takaa tuli tuomarin luo pyytämään: ’Ratkaise jo asiani, tuomitse riitapuoleni.’ Pitkään aikaan tuomari ei suostunut. Sitten hän kuitenkin ajatteli … Minä autan häntä saamaan oikeuden” (Luuk 18:3-5) Ensimmäisessä rukouksessa opetuslapset kokeilivat onneaan, sattuisiko ’tärppäämään’ pyyntö, vaikka ehkä eivät juuri uskoneet niin. Toisessa esimerkissä rukous johti lopulta vastaukseen. Rukous vaikutti kuitenkin heti, kun tuomari alkoi miettimään lesken käyttäytymistä. Lopulta tämä rukousvastaus eteni tuomarin päätökseen.
Rukous toimii, niinkuin ruusupuskan juuret: Heti, kun rukoilemme, juuri lähtee kasvamaan. Usein sen kasvu on vain piilossa. Kun jatkamme rukousta, se jatkaa kasvuaan ja puhkeaa yllättäen jossain maanpinnalle ruusunversona. Tähän otan kaksi käytännön esimerkkiä: Kaksi poikaa ja kaksi isää. Ensimmäinen poika pyytää isältään: ”osta minulle auto”. Isä vastaa, että poika on vielä liian nuori, mutta katsotaan sitten, kun olet 18 vuotias. Poika pettyy ja tuumaa, että oli huono aika kysyä. Hän kysyy sitten 17-vuotiaana uudestaan: ”isä, osta minulle auto”. Isä tuumaa, että pian voisikin mennä autokouluun ja miettiä siihen rahoitusta, mutta auto vasta sen jälkeen. Jälleen poika pettyy ja ajattelee isän vain etsivän tekosyitä, jotta ei tarvitsisi ostaa autoa. Toinen poika kysyi samoin ’isä osta minulle auto’. Isä vastaa samoin, että sitten myöhemmin. Poika innostuu isän lupauksesta ja alkaa keräämään rahaa. Kun hän sitten 17-vuotiaana kyssy jälleen auton perään, isä kertoo samoin autokoulusta. Tästä poika innostuu, että nyt on auton saanti varmaa, koska asiat ovat edenneet jo ajokortin tasolle. Jälkimmäinen poika sai autonsa, kun luotti isään. Ensimmäinen ei luottanut eikä saanut. Tässä on ero: Jumala kuuntelee rukouksiamme mielellään ja haluaa jutella kanssamme, miten rukousvastauksissa edetään. Rukousvastaus lähtee välittömästi liikkeelle, kuin juuren kasvu. Vastaukset tai vastauksia ilmestyy näkyviin sitten ajallaan.
Erittäin hyvin rukouksen vaikutusta kuvaa Danielin rukous: ”Ja iltauhrin aikaan, minun vielä rukoillessani, saapui luokseni nopeasti lentäen se mies, Gabriel, jonka jo aikaisemmin olin näyssä nähnyt. Hän neuvoi minua ja sanoi: ’Daniel, nyt olen tullut ohjaamaan ymmärrystäsi oikeaan. Heti kun aloit rukoilla, lähti liikkeelle sana, ja minä tulin kertomaan sen sinulle, sillä Jumala rakastaa sinua.'” (Dan 9:21-23) Vaikka näkyvä seuraus rukouksesta viipyi, lähti HETI rukousvastaus liikkeelle ja Danielin jatkaessa rukousta, eteneminen jatkui ja seuraukset tulivat näkyviin.
Taivaallinen Isä kuulee rukouksemme ja vastaus lähtee heti liikkeelle. Kun otamme huomioon (=luotamme), että asia on Hänen hoidossaan, jatkamme rukousta ja juttelua Jumalan kanssa. Rukoustavoitteet voivat muuttua matkan varrella parempaan suuntaan, mutta rukousvastaus etenee ja tulee ajallaan näkyviin.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s