Oletko pettynyt Jumalaan ?

Opiskeluaikanani oli suuri hengellinen tapahtuma nimeltä ’Miksi me uskomme?’. Tapahtuman jälkeen leikkelin ’Miksi’ -sanoja ja asettelin niitä opiskelijakämmppäni ikkunaan. Silloin oli paljon ’Miksi?’ -kysymyksiä Jumalalle. Ehkä nyt on oppinut vähän luottamaan, että HÄN tietää miksi, minun ei tarvitse jatkuvasti sitä kysellä.Lueskelin hiljattain Jobin kirjaa Raamatusta. Sieltä löytyi selvemmin, kuin aikaisemmin koko pitkän keskustelun juoni, jonka Job kävi ystäviensä kanssa. Job ei käsittänyt ollenkaan Jumalan tarkoitusta: ”Hyvää minä odotin, mutta paha tuli, odotin valoa, mutta tuli pimeys.”(Job 30:26). Ystävien mielestä Jumala toimi ihan loogisesti: Hän on luvannut uskoville menestystä ja terveyttä. Jos sitä ei ole, jotain on pielessä. Heidän mielestään Jumalaan uskomisen yksi suuri merkitys on, että Jumala siunaa omiaan ja aiheuttaa onnettomuutta jumalattomille. Jumala oli kuin karkkiautomaatti: kun pistää kolikon sisään ja painaa nappia, saa odotetun tuloksen.
Job puolestaan väitti, että jumalatonkin voi menestyä ja Jumalaan uskova voi kärsiä syyttä. Jumalan logiikka on hänen mielestään täysin käsittämätöntä ja siksi Job oli pettynyt Jumalaan ja vaati oikeutta. Kuitenkin hänen perusasenteensa näkyy ”Minä tiedän, että lunastajani elää. Hän sanoo viimeisen sanan maan päällä.” (Job 19:25).
Kummatko olivat sitten oikeassa? Sen Jumala kertoi kirjan lopussa Jobin ystäville: ”Minä olen vihastunut sinuun ja kahteen kumppaniisi, sillä te olette puhuneet minusta vastoin totuutta, toisin kuin palvelijani Job.” (Job 42:7). Siis on oikein ihmetellä ja epäillä Jumalan tarkoituksia eikä ole väärin sekään, että petytään Jumalaan ja vaaditaan oikeutta. Väärin on yrittää ahtaa Jumalan logiikka sellaiseksi, että me voimme sen ymmärtää ja määritellä.
Ihmisen aivojen tilavuus on n. 1.4 litraa. Jos Jumalan logiikan voi ahtaa sellaiseen tilaan eli ihminen voisi sen käsittää, se olisi ainakin minulle suuri pettymys: niin pieni Jumala ! Onneksi Jumala on niin käsittämätön ja kaiken yläpuolella, että se luo minuun turvallisuutta ja luottamusta.
Jobin kirjan yksi sanoma on, että Jumala ei ole luvannut uskoville helpompaa elämää, kuin muille. Ei uskovat säästy sairauksilta ja onnettomuuksilta siksi, että ovat uskossa. Elämme kaikki samassa maailmassa ja samat syyn ja seurauksen lait ovat voimassa. Jos uskossa olo pelastaisi selvästi onnettomuuksilta ja sairauksilta, kirkot olisivat täynnä; mutta ei vapaaehtoisesti Jeesusta rakastavia, vaan hyödyn tavoitteijoita.
Toisaalta uskovilla on iso etu muihin nähden. Jeesus sanoo opetuslapsilleen: ”En sano teitä enää palvelijoiksi, sillä palvelija ei tunne isäntänsä aikeita. Minä sanon teitä ystävikseni, olenhan saattanut teidän tietoonne kaiken, minkä olen Isältäni kuullut.” (Joh 15:15). Jeesus on kuollut puolestamme, rakastaa meitä ja kutsuu omiaan ystävikseen. Ystävä tietää, mitä toinen tarvitsee ja yllättää monella tavalla, vaikkakaan ei aina, niinkuin odottaisi. Hän on antanut monia lupauksia ”sitä, joka luokseni tulee, minä en aja pois.”, ”Mikään kadotustuomio ei siis kohtaa niitä, jotka ovat Kristuksessa Jeesuksessa”. Jeesus lupaa, että Hänen nimessää voimme parantaa sairaita ja herättää kuolleita. romahtanut elämäntilanne korjautuu ja tulee ihmeellisiä rukousvastauksia. On se ihan erilaista logiikkaa, kuin mitä ihminen pystyy ymmärtämään.
Jumala on onneksi niin suuri, ettemme pysty käsittämään oman mittapuumme mukaan hyviä eikä pahoja asoita elämässämme. Hän tietää kaiken ja Häneen voi luottaa. Syystä Raamattu kehoittaa ’iloitkaa’. Muistakaamme vain, että tuo kaikki on rakastavan Jumalan antamaa ekstraa, mutta silti käsittämättömät ongelmat eivät ole Jumalan rakkauden puutetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s