Fariseusten ja Herodeksen joulu

Ensimmäisen joulun aikaiset uskonnolliset asiantuntijat: fariseukset ja kirjanoppineet odottivat hartaasti messiaan ilmestymistä; siis joulua. Heidän odotuksensa perustui pyhiin kirjoituksiin ja heidän omiin tulkintoihinsa niistä. Kun Jeesus sitten syntyi, Hän toteutti pyhien kirjoitusten ennustukset, mutta ei fariseusten tulkitsemalla tavalla. Fariseukset pystyivät itselleen selittämään, että Jeesus ei voinut olla messias. He olivat omasta mielestään hyvin järkeviä ja perustivat mielipiteensä selkeästi. Kuitenkin he olivat väärässä.Tässä välissä voisi miettiä, mitä eroa on järkevällä ja tunteellisella ihmisellä. Näyttää vain olevan niin, että molempia ohjaa täysin tunteet ja ennakkoluulot. Järkevät vain osaavat perustella mielipiteensä loogisesti, tunteelliset eivät.
Herodes taas reagoi Jeesuksen syntymään täysin tunteen varassa: Ylpeys ja pelko oman suvun kuninkuuden menettämisestä sai hänet tekemään päätöksen yrittää tuhota Jeesus. Tuntuu aika järjettömältä etsiä pyhistä kirjoituksista ennustuksia ja yrittää kumota ne, kun ne ovat toteutumassa. Herodes luotti Jumalan sanaan, mutta nousi avoimesti Jumalaa vastaan.
Mitenkäs me suhtaudumme, kun Jumala toteuttaa lupauksiaan. Jos Jumala ei vastaa meidän rukouksiimme (=vaatimuksiin), mutta siunaa niitä, jotka ovat meidän mielestämme väärällä asenteella. Tuntuuko, että nyt on paholaisen sormet pelissä vai onko nöyryyttä iloita siitä ? Entä, jos pitkään rukoiltu ja odotettu herätys tuleekin naapuriseurakuntaan, vaan ei meille ? Tai kun Pyhä Henki alkaa vaikuttamaan ihan sopimattomalla tavalla ja vielä kamalan kuuloisen musiikin säestyksellä. Sellaisen voi järkevä ihminen tulkita vääräoppiseksi ihan loogisella tavalla jos haluaa.
Toisaalta me voisimme ottaa esimerkkiä Jeesuksen äidistä: Mariasta. Hän otti asiat sellaisenaan, vaikka ei ymmärtänyt, miksi ja miten, kunhan se oli Pyhän Hengen vaikuttamaa. Samoin Joosef hyväksyi sen, mitä Jumala antoi, vaikka se tuntui ristiriitaiselta. Mekin voisimme näin jouluna opetella iloitsemaan kaikesta hyvästä, mikä auttaa muita ihmisiä elämässä eteenpäin, vaikka emme niin ymmärräkään Jumalan tapaa siunata ja antaa rukousvastauksia. Jätetään omat ennakkoasenteet ja tulkinnat pois ja ylistetään Jumalaa, koska Hänen hyvyytensä on niin käsittämätöntä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s