Aukkoja muurissa

Jos kaupungin muurissa on aukkoja, viholliset ja varkaat voivat päästä salaa suojaavan muurin sisäpuolelle. Saalista otetaan sieltä, mistä sitä helpoimmin saa. Vihollisagentit voivat avata kaupungin pääportit keskellä yötä ja päästää koko vihollisjoukon valtaamaan kaupungin; se on kaupungin tuho !Jos hengellisessä muurissa on aukkoja, heikompien, ahdistusten keskellä elävien seurakuntalaisten elämä voi luhistua täysin ilman tukea. Kristityt voivat riitaantua keskenään tai seurakunta voi muulla tavalla ajautua kaaokseen. Jos löytyy aukkoja muurista, mitä pitäisi tehdä ? Mitä se muurinaukon korjaaminen käytännössä on ? Raamattu kehoittaa: ”Kantakaa toistenne kuormia, ja niin te täytätte Kristuksen lain. ” (Gal 6:2) ja ”opettakaa ja neuvokaa toinen toistanne kaikessa viisaudessa” (Kol 3:16). Meitä tarvitaan, kun joku tarvitsee rohkaisua tai ystävää; kun joku olosuhteiden vuoksi tai kokemattomuuttaan ja tietämättömyyttään joutuu hankaluuksiin ja syrjään. Useimmiten meitä tarvitaan vain olemaan paikalla ja tarvittaessa kuuntelijana ja ymmärtäjänä.
Omin voimin emme kovin pitkälle pysty luomaan todellista, turvallista seurakuntayhteyttä, mutta Jumala on antanut siihen erilaisia virkoja ja armoituksia. On seurakuntavirat: apostolit, profeetat, opettajat, evankelistat, paimenet. On erilaisia armolahjoja. Kaikissa niissä Jumala on luvannut antaa yliluonnollista apua ja armoitusta olla seurakunnan rakentajia. Tuollaiset virat ja armoitukset tuntuvat tosin liian etäiltä ja ’virallisilta’. Pitäisi kait ilmoittautua johonkin ryhmään, joka ohjauksen alla sitten lähtee suorittamaan virkaansa. Eikö sitten tavallinen seurakuntalainen voi olla tällä tavalla Jumalan käytössä, kun on huono päivä tai Jumala tuntuu etäältä ?
Joskus Jumala joutuu katsomaan näin epätoivoista tilannetta: ”Minä etsin miestä, joka seisoisi muurinaukossa, mutta en löytänyt.” (Hes 22:30). Joskus taas löytyy muurinkorjaajia: ”Ylipappi Eljasib ja muut papit aloittivat työn. He rakensivat Lammasportin, vihkivät sen käyttöön ja pystyttivät portinpuoliskot” (Neh 3:1). Tuo Nehemian 3. luku on muutenkin hyvä esimerkki, millaisia muurinkorjaajia tarvitaan. Monessa kohden nimittäin kerrotaan, että kaupunkilaiset papit mukaan lukien korjasivat muuria nimenomaan oman kotinsa kohdalta (jakeet 10,23,28,29). He eivät ilmoittautuneetkaan mihinkään työporukkaan klo 7.00 aamulla, vaan kun välttämättömän kotiaskareet oli toimitettu muuria korjattiin oman talon kohdalta ihan vain omien voimien mukaan ja omalla aikataululla.
Suurin ja tärkein osa kaupungin muurista kulki kaupunkilaisten kotien kohdalla. Samoin suurin osa seurakunnan hyvinvoinnista ja yhteishengestä on riippuvainen seurakuntalaisten kodeista, ystäväpiireistä, avioliitoista, kaveriporukoista yms. Olen kuullut monien tehokkaiden saarnamiesten kertovan, miten he ovat eniten katuneet sitä, että perhe jäi hoitamatta: lapsilla meni huonosti ja jopa avioliitot särkyivät. Seurakuntiemme muurissa on eniten korjaamattomia aukkoja juuri kotien kohdalla. Kun läheiset, tärkeät ihmissuhteet on ensin hoidettu, on voimia ja resursseja lähteä aktioryhmiin evankelioimaan, raamattukouluun opiskelemaan tai muuten aktiivisesti toimiaan seurakunnassa. Voimia riittää ja työllä on siunausta, kun välillä muistamme palata kotiin ja viettää aikaa tärkeiden ihmisten parissa. Se ei tunnu välttämättä ollenkaan hengelliseltä työltä, mutta todellisuudessa se on juuri sitä tärkeintä.
Nykyajan seurakuntien heikoin kohta taitaa olla juuri ne kotien kohdilla olevat muurinaukot. Jumala joutuu toteamaan usein: ”etsin miestä, joka seisoisi muurinaukossa, mutta en löytänyt”. Sinulle on annettu tehtäväksi ensisijaisesti etsiä hengellinen virkasi ja armoituksesi kotoa ja ystäväpiireistä. Ilman sitä ’virantoimitusta’ näkyvämpien virkojen hoitaminen ja seurakunnan työn siunaus on hyvin puutteellista ja voi romahtaa kokonaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s