Terveitä ja sairaita

Kun kuulet jonkun sairastuneen vakavasti, se tietenkin kauhistuttaa. Asiasta puhutaan selän takana varovaisesti, jopa kuiskaten. Suoraan sairaalle puhumista vältetään, koska sairaus on epänormaalia, henkilökohtaista tragediaa. Pelätään sairaan reaktioita ja suhtautumista. Koska sairas on mielestämme joutunut siihen epänormaalien ryhmään, emme ole varmoja, miten hän itse siihen suhtautuu: onko hän järkyttynyt, loukkaantunut tai ihan suuttunut siitä, että on joutunut pois normaalien ihmisten kirjoista. Tällainen äärimmäinen suhtautuminen sairauteen on kyllä jonkinverran sairasta, mutta sellaisia me ihmiset olemme. Miten Jumala sitten suhtautuu sairaisiin ?Kun Jeesus eli maan päällä, kumpaankohan ryhmään Hän koki kuuluvansa: terveisiin vai sairaisiin ? Jeesuksen todellisen luonteen näkee esim. Jes 53:3: ”Hyljeksitty hän oli, ihmisten torjuma, kipujen mies, sairauden tuttava, josta kaikki käänsivät katseensa pois. Halveksittu hän oli, me emme häntä minään pitäneet.” Sen lisäksi, että Hän ymmärsi kivuissa ja sairauksissa eläviä, myös kivut (henkiset, psyykkiset tuskat) ja sairaudet olivat Hänelle henkilökohtaisesti tuttuja. Hän itse koki ne ruumiissaan ja kärsi sen vuoksi. En muista Raamatusta mainintaa, että Hän olisi koskaan kauhistunut sairautta, koska Hän oli sairauksien tuttava. Vakavasti sairas ymmärtää toista sairasta ja niin Jeesuskin ymmärsi ja ymmärtää sairaita. Jeesus sääli kyllä sairaita ja toisessa kohden sanotaan: ”Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan” (Hebr 2:12).
Vähän samantapainen Jeesuksen mieli oli tarttunut Paavaliinkin, koska hän sanoo: ”Voittakseni hänen omikseen juutalaisia olen näille ollut kuin juutalainen; voittaakseni lain alaisina eläviä olen näille ollut kuin lain alainen, vaikka en olekaan lain alainen. Voittaakseni ilman lakia eläviä olen näille ollut kuin eläisin ilman lakia, vaikka en olekaan Jumalan lakia vailla – onhan minulla Kristuksen laki. Voittaakseni heikkoja olen näille ollut heikko. Kaikille olen ollut kaikkea, jotta pelastaisin edes muutamia. ” (1 Kor. 9:19-22). Paavali ei pitänyt kiinni omasta ’identiteetistään’ eikä jaotellut ihmisiä: me normaalit ja nuo epänormaalit. Jeesuskin luopui jumaluudestaan ja oli kärsivä ihminen ihmisten joukossa. Hän sääli sairaita, kulki halveksittujen joukossa, keskusteli myös tasavertaisesti oppineiden kanssa eikä jaotellut ihmisiä normaaleihin ja epänormaaleihin. Hän ei halveksinut edes omasta syystään sairaita, vaan sääli heitä.
Paras asia tässä on se, että vaikka Jeesus otti meidän sairautemme, kipumme ja rikoksemme itse kannettavakseen Hän nousi kuolleista voittaen synnin, sairauden ja kuoleman. Sen lisäksi, että Hän on itse kärsinyt ja säälii kärsiviä, Hän voi myös vapauttaa kärsimyksistä parantaen, rohkaisten ja anteeksiantaen. Hän on voittanut ja voi siksi jakaa voittoaan meillekin.
Jos olet sairauden masentama, tiedä, että niin Jeesuskin oli. Hän ei ole hyljännyt sinua, vaikka koet ihmisten niin tekevänkin. Hän ymmärtää sinua, niinkuin kärsivä ymmärtää toista kärsivää. Sairaudesta ei aina parane, mutta meidät uskovat on kutsuttu julistamaan Jeesusta, hänen läsnäoloaan, rakkauttaan ja myös sitä, että Hän on voittaja ja voimme siksi julistaa myös terveyttä kärsiville.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s