Kulje johdatuksessa eli opi ajamaan autoa !

Me teemme valintoja järjen, tunteen, omantunnon tai jopa sattuman mukaisesti. Toiset lähetystyöntekijät ovat kokeneet kutsumusta ihan lapsesta saakka ja toiset vain lähtevät lähtystyöhön, koska löytävät raamatusta Jeesuksen sanat: ”Menkää kaikkeen maailmaan ja saarnatkaa evankeliumia”. Toiset nuoret tekevät elämän valintoja tuosta vain, kokeilemalla ja toiset taas pelkäävät koko ajan tekevänsä vääriä valintoja ja taistelevat pitkään mielessään, ennenkuin uskaltavat valita. Kumpi on oikea tapa ? Raamatun aikaan Paavali teki ehkä eniten erilaisia valintoja siitä, minne mennä. Paavali oli koleerinen, menevä luonne ja Jumala johdatti häntä omalla tavallaan. Koskaan ei tuntunut olevan epäselvää, minne Paavali yritti seuraavaksi lähteä. Evankeliumi tuli Eurooppaan, mutta ei pitkäjänteisen näyn tai kutsumuksen seurauksena vaan lähes satunnaisen kokeilun tuloksena. Aptostolien teossa 16:6-10 käytetään verbejä: jatkoivat matkaa, yrittivät lähteä, kulkiva, tulivat, hankkiuduimme heti lähtemään. Nuo verbit kuvaavat menemistä, yirttämistä, kokeilua, intoa, menohalua. Paavali oli sekä innokas menemään, että myös herkkä kuuntelemaan Jumalan ääntä. Koska Paavali oli koko ajan menossa, Jumalan ei tarvinnut, kuin ohjata, niin matka sujui.
Sama tilanne on muuten autoa ajettaessa: jos auto on pysäyksissä ja vaikka kuinka ohjailee, se ei käänny minnekkään. Jos auto on taas liikkeellä, ei tarvitse, kuin rattia kääntää, niin suunta muuttuu; mitä suurempi vauhti, sitä nopeammin kääntyy. Samoin Jumala odottaa, että voisi ohjata elämäämme. Hän taihtoisi erilaisten tapahtumien ja yrittämisien kautta johdattaa meitä, mutta jos pelkäämme liiaksi vääriä ratkaisuja ja emme tee mitään, usein johdatuskin tuntuu puuttuvan. Jumalan johdatus toimii näin tietenkin vain silloin, kun haluamme kuunnella omaatuntoa ja Jumalan ääntä sekä uskallamme ’peruuttaa’ vääristä suunnista nopeasti.
Tällä tekstillä tahtoisin sanoa sitä, että innokas yrittäminen ja virheelliset ratkaisut voivat olla osa Jumalan johdatusta, kun ne on tehty vilpittömällä mielellä ja hyvällä omallatunnolla. En tiedä, onko tämä järjen, tunteen vai sattuman mukaista johdatusta, mutta johdatusta kuitenkin, jossa Jumala on mukana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s