Pääsiäisen tuntiaikataulu

Jeesus vangittiin pitkääperjantaita edeltävänä yönä. Koko aamun jatkuva oikeudenkäynti huipentui ennen puoltapäivää, kun Jeesus ristiinnaulittiin kahden rikollisen kanssa. Nämä olivat näkyvän maailman tapahtumia. Näkymättömässä maailmassa alkoi tapahtua puolen päivän aikaan eli klo 12, kun oikeudenkäynti jatkui Jumalan edessä. Jeesushan otti meidän syntimme omikseen ja oli siksi syyllinen. Tämä oikeudenkäynti oli ihan eri luokkaa ylipappien ja Pilatuksen syytöksiin verrattuna. Se olisi heijastunut näkyvään maailmaan niin karmeana, että Jumala näki hyväksi sensuroida koko oikeudenkäynnin esityksen, joka kesti n. 3 tuntia: Pimeys peitti koko tienoon, etteivät ihmiset olisi nähneet sitä todellisen oikeudenkäynnin maanpäällisiä heijastuksia; sitä ei monet olisi kestäneet. Kello 15 taivaallisen oikeudenkäynnin tuomio julistettiin ja Jeesus huusi: ”Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit?”. Jeesuksen maanpäällinen keho ei kestänyt tuomiota ja Hän kuoli melkein heti.Ennen puoltapäivää Jeesus oli sanonut toiselle rikolliselle; ”totisesti, jo tänään olet minun kanssani paratiisissa”. Kello 15 aikaan, kun Jeesus kuoli, asiat etenivät nopeasti. Matteuksen evankeliumissa kuvataan sitä hetkeä hieman tarkemmin. Vanhan testamentin kuolleita uskovia nousi haudoistaan ja ilmestyivät monille. Niiden mukana toinen rikollinenkin myöhemmin kuoltuaan siirtyi paratiisiin. Mihin tällainen haudoista ilmestyminen perustui ? Katsotaanpa, missä kuolleet olivat ennen klo 15 ja sen jälkeen pitkänäperjantaina.
Patriarkka Jaakob sanoi kerran: ”murehtien minä mene tuonelaan poikani tykö”. Samoin Jeesus vertauksessaan rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta kertoi Aabrahaminkin olleen tuonelassa. Tämä oli ihan luonnollista, koska heitä ei oltu vielä lunastettu pahan vallasta, mutta he olivat panneet toivonsa tulevaan, eli Jeesukseen. Siksi tuonelassa oli ’juopa’ Jumalan lunastukseen luottaneiden ja lopullisesti paholaisen vallassa olevien välillä. Kun nyt Jeesus tuomittiin taivaallisessa oikeudenkäynnissä myös menneitten uskovien synneistä, olivat nämä tuonelaan jääneet uskovat nyt vapaita. He ’muuttivat’ joukoittain tuonelasta paratiisiin ja kävivät tervehtimässä matkan varrella maan päällä olevia ihmisiä. Tämän hetken jälkeen, kun joku Jeesukseen luottava kuolee, ristiinnaulittu rikollinen ensimmäisenä, hän menee suoraan paratiisiin. Syntivelka oli jo maksettu ja paholaisella ei ole enää mitään valtaa uskoviin. (1.Moos 37:35, Luuk 16:19-31). Pitkänperjantain kellonaika 15 näyttää olevan raja vanhan ja uuden testamentin välillä. Silloin mm. temppelin kaikkeinpyhimmän esirippu repesi ja kaikilla oli näin symbolisesti pääsy kaikkein pyhimpään eli Jumalan luo henkilökohtaisesti ilman esteitä ja ilman välittäjiä eli pappeja.
Jeesus oli poissa näkyvästä maailmasta koko seuraavan lauantaipäivän ja enintään sunnuntaiaamu klo 6 saakka eli maksimissaan 39 tuntia. Mitä sinä aikana tapahtui, se on täysin arvailujen varassa. Näkyvässä maailmassa ei tapahtunut silloin juuri mitään, mutta arvelisin, että Jeesus pisti koko tuonelan remonttiin. Jossain vaiheessa paholainen tajusi, että huutoäänestyksellä saatu voitto Jeesuksen tuomitsemiseksi muuttuikin yllättäen rökäletappioksi. Se tapahtui varmaankin heti klo 15 jälkeen perjantaina. Vähintään koko lauantain kesti sitten oikeudenkäynti vuorostaan paholaista vastaan. Jokainen, joka oli pannut toivonsa Jumalan armoon, riistettiin paholaisen käsistä ja hänet julistettiin häviäjäksi.
Miten on oikein mahdollista, että paholainen teki tuollaisen virhearvion ? Miksi Jeesus ei jäänytkään tuonelaan, vaikka Hänet todettiin syylliseksi jo aikaisemmin ? Sitä ei voi tietää, mutta jotain voi toki kuvitella: Kun ihminen tekee syntiä, hänen elämäänsä jää paholaisen kädenjäljet ikäänkuin tarttumiskohdaksi paholaiselle pitää ihminen tuonelassa. Jeesus oli täysin synnitön eikä paholainen saanut mitään otetta Hänestä, niinkuin sinäkään et saa otetta, kun yrität pyydystää kalaa paljain käsin. Paholainen kenties riemuitsi, kun Jeesus saapui tuonelaan, mutta se ei saanutkaan otetta itse Jeesuksesta. Paholaisella ei ollut voimaa pitää virheetöntä (vaikkakin syyllistä) olentoa vallassaan. Liekö totuus yhtään tämän kaltainen, en tiedä.
Joka tapausessa Jeesus nousi sunnuntaiaamuna voittajana jälleen näkyviin. Hänen lisäkseen olivat voittajia myös aikaisemmin Jumalaan uskovat ja niin olemme myös me, tänään elävät uskovat. Pääsiäisen ydinsanoma ei ole risti ja kärsimys vaan voitto ! Jos joillekin risti merkitsee taakkaa, niin Jeesukseen uskoville se merkitsee vapautta taakoista ja syyllisyydestä sekä voittoa pahuuden vallasta. Muista, että Jeesus voitti paholaisen täysin ! Paholaisen vaikutusaika on rajattu ja iankaikkisuudessa hänellä ei ole mitään valtaa. Vaikka paholaisen valta joskus tuntuu suurelta, se on kuitenkin lyhytaikaista ja mitätöntä iankaikkiseen rakkauteen ja armoon verrattuna, joka on Jumalassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s