Tee se itse: Lakikirja (Kirjoittaja Marska)

Olet ehkä joskus nähnyt Suomen Laki -teokset. Siinä on kolme paksua teosta täynnä tiheään kirjoitettua tekstiä. No, oletko koskaan miettinyt, miksi ne ovat niin paksuja, että istumalla yhden päälle ja laittamalla kaksi muuta päällekkäin pöydäksi siitä tulee sopiva kaluste vaikka eväiden syömiseen.Ainakin rikosoikeudessa tekstiä tulee pakosta paljon, kun on niin paljon erilaisia rikoksia ja jokaisesta rikoksesta vielä eriasteisia vakavuudeltaan. Jos ajan vaikka 10 km/h ylinopeutta, selviää rikesakolla, mutta 20 km/h ylinopeussakko mennee jo päiväsakkojen puolelle.
Samasta rikoksestakin voi saada erilaisia tuomioita. Jos tappaa ihmisen, riippuu rangaistus siitä, onko se harkittu vai pikaistuksissa tehty teko. Ja kaikenlaisia raskauttavia ja lieventäviä asianhaaroja. Ei ihme, jos lakikirjaan tulee tekstiä.
No, tämä tästä maallisesta laista. Miten sitten on Jumalan maailmoissa lakikirjatilanne. Onko Raamattu lakikirja. Kyllähän Mooseksen kirjoista löytyy paljonkin lakikirjatekstin tyyppistä. Mutta kun me emme elä enää Mooseksen lain alla, eikö sitten ole mitään sääntöjä?
Asian havainnollistamiseksi pieni askartelutehtävä: tee se itse -lakikirja.

Otetaan tyhjä paperiarkki, esim. A4-kokoa oleva tulostinpaperi. Taitetaan se keskeltä, jolloin siitä tulee 4-sivuinen vihkonen.


Kansilehdelle kirjoitetaan: Jumalan Laki

Toiselle sivulle sitten kirjoitetaan kaikki Jumalan meille antamat käskyt. Ja mitä ne ovat. Parempi olisi kysyä yksikössä, koska meille riittää vain yksi käsky: Noudata Jumalan tahtoa kaikessa. Jos sen teemme, emme tarvitse edes kymmentä käskyä, koska täytämme nekin samalla. Rakastamme Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistämme niinkuin itseämme emmekä tee hänelle mitään pahaa. Tästä seuraa, että syntejäkään ei ole monia, on vain yksi synti: tottelemattomuus Jumalaa vastaan. Johannes Kastaja sanoi Jeesuksesta: Katso Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin. Ei siis monia syntejä, vaan sen yhden ainoan.

Kolmannelle sivulle kirjoitetaan rangaistus käskyn rikkomisesta. Mikä on sitten rangaistus synnistä. Raamatussa se on useasti todettu. Jumala ei anna rikesakkoja, on vain yksi rangaistus: kuolemantuomio. Ei lieventäviä tai raskauttavia asianhaaroja. Esim. Room. 6:23 Sillä synnin palkka on kuolema.. Ja kuolema laajemassa merkityksessä merkitsee paitsi ruumiin kuolemaa, niin myös hengellistä kuolemaa, joka on yhtä kuin ikuinen ero Jumalasta. Ei ole niin, kuin joskus kuulee, että taivaaseen ei pääse, jos tekee liikaa syntiä. Taivaaseen ei pääse syntiä ollenkaan.Vähän meni tiukaksi tämä tilanne nyt. Olen varmaan tehnyt ainakin joskus jotain eri tavalla kuin Jumala haluaisi, olen siis tehnyt syntiä. Jumalan kannalta ei ole väliä, onko pieni tai suuri synti: synti kuin synti aiheuttaa kuolemantuomion.

Onneksi lakikirjassamme on vielä viimeinen sivu tyhjä. Mitä siihen sitten tulee? Se on koko kristinuskon perusta: Jeesus on kärsinyt meidän puolestamme kuolemantuomion. Maallisessa oikeudessa ei yleensä tule kysymykseen, että toinen henkilö kärsii toiselle määrätyn tuomion. Mutta Jumala on suvereeni ja kaikkivaltias. Jeesus oli maan päällä eläneistä ainut, joka oli täysin synnitön. Hän kuoli ristillä meidän edestämme, hän nousi kuolleista esikuvana siitä, mitä tapahtuu meidän iankaikkiselle sielullemme, kun aikanaan muutamme pois tästä ruumiista.
Tarvitsee vain uskoa tämä. Joh 3:16 Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä. Entäs jos ei uskomme riitä? Jospa meillä on niin suuri epäusko. Suomenkielisen Raamatun epäusko-sana antaa helposti kuvan, että se on jotenkin uskon vastakohta. Esim. Matt 17:19-20 kertoo siitä, kun opetuslapset kysyivät, miksi he eivät pystyneet ajamaan pojasta riivaajaa ulos. Jeesus vastasi, että teidän epäuskonne tähden. Alkuteksti sanoo tässä uskon vähäisyyden tai heikkouden tähden. Englanninkielisessä tekstissä se on selkeästi: Because of your little faith. Ei epäuskokaan ole muuta kuin vähän pienempää uskoa.
Ei kylmäkään ole lämpimän vastakohta, se on vain lämmön vähäisyyttä (absoluuttisessa nollapisteessä lämpö loppuu kokonaan, mutta sen alle ei voi mennä eli ei ole negatiivista lämpöä).
Ei ole myöskään pimeyttä, on vain valon puutetta. Huonetta, josta kaikki valo on poissa, ei voida saada pimeämmäksi. Ja pienikin valonlähde karkoittaa heti pimeyden. Pimeys ei pysty tekemaan samaa valolle. Ei ole olemassa negatiivista valonlähdettä eli joka imisi valon pois huoneesta, jossa on pienikin valonlähde.

Mitä suurempi pimeys, sitä pienempi valo riittää sen karkoittamaan. Pelastavalle uskolle ei ole annettu suuruusvaatimusta, pienikin riittää. (Toisin on ihmeitätekevä usko, kuten sairaiden parantaminen.) Ja Jumala antaa uskoa lisää tarpeen mukaan elämässä eteenpäin pääsemiseksi.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s