Aina suurten tai pientenkin onnettomuuksien sattuessa herää keskustelu, miksi Jumala ei estänyt sitä. Missä Jumala oli, kun tsunami tappoi neljännesmiljoonaa ihmistä? Miksei Jumala estänyt bussiturmaa Konginkankaalla? Jos Jumala kerran on rakkaus, miksei hän varjellut pahalta. Ja jos Jumala ei ole rakkaus, onko hän silloin Jumala tai onko häntä olemassakaan?
Uskovaiselle tapaa riittää yleensä toteamus, että Jumalan ajatukset on yhtä kaukana meistä kuin maa on taivaasta, emme me voi ymmärtää Jumalan ajatuksia. Ja aikanaan kaikki sitten selviää meille taivaassa. Tämä kaikki on tietysti totta, mutta saahan silti kysellä. Ei Jumala pahastu, kun tuomme rehellisen mielipiteemme Hänelle. Ei kysymyksiin saa vastauksia, jos ei niitä edes esitetä. Jobin kirjassa ja Psalmeissakin on monin paikoin varsin rankkaa syytöstä Jumalalle, eikä Jumala heittänyt kivellä päähän niiden esittäjiä, mitä nyt vähän päivitteli ihmisen, tuon kirpun, isottelua.

Toisinaan saamme kuulla tai kokea ihmepelastumisia. On varjeltunut onnettomuudelta, kun on vahingossa myöhästynyt koneesta tai ajanut eri reittiä kuin yleensä. Thaimaassakin oli eteläpohjalainen pariskunta pelastunut, kun miehen shortsien naru oli temppuillut ja piti jäädä sitä sitomaan eikä ehtinyt hotelliin aamiaiselle.
Mutta onko Jumala sitten koskaan totaalisesti esim. estänyt maanjäristyksen tulon. Sitä emme tiedä? Jos nyt sattunutta tsunamia pahempi on ollut 1800-luvulla, kuinka monta tässä välillä olisi voinut sattua, jos Jumala ei olisi estänyt? Vain Jumala itse tietää.


On asioita, jotka yleisesti hyväksymme Jumalan tehtäväksi. Sellaisia ovat elämän ja kuoleman kysymykset. Hyväksymme, että Jumalan vallassa on määrätä elinpäiviemme määrä, Jumala on se, joka ”säät ja ilmat säätää ja aallot tainnuttaa”. Nämä kaikki on yleisesti hyväksyttyjä Jumalalle siksi, koska itse emme siihen pysty. Aina kun tehdään uusia keksintöjä, putkahtaa termi: ”älkää leikkikö Jumalaa”, jos ollaan menossa niille alueille, jotka aikaisemmin miellettiin Jumalan yksinoikeudeksi. Nykyään pidetään jo luonnollisena, että potilaan kuolinpäivää voidaan ihmiskeinoin siirtää, kuivuutta vastaan voidaan taistella keinokasteluin ja suojautua luonnonkatastrofeilta rakennusteknisin ratkaisuin. Ei siinä mitään pahaa. Mutta taas kun tullaan rajalle, jossa ihmisen kyvyt loppuvat, huudetaan Jumalalle, että et hoitanut hommaasi.

Helppoa on tietysti nyt teorisoida, kun onnettumuus ei ihan vierestä vienyt. Todellisuudessa, kun läheinen on kuollut – syystä tai toisesta – on normaalia ihmisen reaktioita olla toivoton ja neuvoton, tekee mieli syyttääkin jotain, itseä tai muita, Ja voi tulla huuto Jumalallekin, että missä olit, miksi annoit tämän tapahtua? Jumala ymmärtää meitä vaikka me emme aina Jumalaa ymmärtäisikään.