Siivoaminen on likaisinta puuhaa

Ostimme vanhan talon, joka oli erittäin siisti ostettaessa. Tiedossa oli, että kylpyhuoneen seinälle pitäisi tehdä jotakin, kun laatat olivat halkeilleet parista paikkaa. Samoin eteisen lattiassa oli kosteuspitoisuuksia. Yhtenä vaihtoehtona oli pitää talo siistinä ja edustuskuntoisena. Olisi heti voinut asua normaalisti ja ystäviä olisi voinut kutsua kylään ihastelemaan taloamme. Kylppärin seinän näyttämistä olisi tietenkin pitänyt varoa tai ainakin selitellä, ettei siellä mitään vakavaa ole. Jatkuvasti olisi kuitenkin ollut pelko ja epäilys, mitähän seinän sisällä oikeasti on ja taustahajua olisi pitänyt peitellä jotenkin.
Toisena vaihtoehtona oli remontoida kylppäri, jonka me siis tehtiinkin. Seurauksena oli kahden kuukauden kaaos, jonka aikana eläminen on hankalaa, kun pöly ja sotku levisivät kaikkialle ja kylpyhuonetta ei voinut käyttää yli kuukauteen. Oli siinä riemun hetkiäkin, kun onnistuimme selviytymään jonkin vaikean vaiheen yli.
Raamatun aikana osattiin arvioida hyvin sään merkit, mutta mihin aikakausi oli menossa, sitä ei osattu arvoida (Matt 16:3). Meillä on samanlainen tilanne: talon remontointitarpeet osataan yleensä hyvin arvioida, mutta miten on oman sisäisen elämämme ramonttitarpeet ? Me olemme kuitenkin Jumalan asumus (Efes 2:27), ja sen kuntoa on syytä arvioida ja remontoidakin tarvittaessa.
Sinun sisäisessä maailmassasi voi olla joitakin asioita, joista et voi puhua. Ajatteleminenkin jo ahdistaa ja yrität peitellä ja vähätellä niitä. Se voi olla jokin kokemus vuosien takaa tai jokin ihmissuhde tms. Kyse ei ole välttämättä siitä, että olisit tehnyt jotain väärin. Asian pohtiminen tekee pahaa ja uskonelämä tuntuu synkältä kilvoittelulta ilman vapauttavaa iloa.
Meillä monilla olisi tarvetta remonttiin, mutta hyväksytäänkö me toistemme sotkuisia ja ärsyttäviä remonttiaikoja ? Vaadimmeko seurakunnassa ’siistiä’ käyttäytymistä ja kohteliaita ihmissuhteita ? Pelkäämmekö ongelmien ja ristiriitojen olevan jotain väärää, paholaisen vaikuttamaa ? Yritämmekö väkisin pitää ongelmat piilossa ja ulkoasun siistinä ? Meidän sukupolvemme on saman tyylistä, kuin raamatun aikana: Emme hyväksy tai ymmärrä toistemme iloja eikä suruja (Matt 11:16-17).
Kun joku uskaltaa aloittaa remontin elämässään ja selvittää epäilyksensä, pelkonsa ja ahdistuksensa, on seurauksena sotkua: Ehkä sopimatonta käyttäytymistä, kun ei jaksa teeskennellä. Ehkä kovia, haavoittavia sanoja, kun päästää suustaan sen, mitä on hautonut vuosikausia. Remontti on haastavaa ja vaatii muilta ymmärtäväistä suhtautumista, kun padotut tunteet tulee pinnalle. Remontti voi merkitä myös ’räjähtävää’ naurua ja lähes sopimatonta iloitsemista, kun Pyhän Hengen vaikuttama remontti etenee oikeaan suuntaan.
Kun näet jonkun lähimmäisen elämässä remonttiaikoja, siunaa häntä ! Ärsyttävyydestä huolimatta se voi olla Pyhän Hengen puhdistavaa työtä. Samalla voit saada uskollisia ystäviä, jotka ymmärtävät sinua, kun sinun vuorosi on tehdä elämässäsi remonttia.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s