Onnistuuko lentoonlähtö?

Kun tulet uskoon, on odotukset useimmiten sellaiset, että tästä se vain muuttuu paremmaksi päivä päivältä. Näin ei kuitenkaan ole, sillä toisinaan tulee törmäyksiä ja kolhuja. Jopa sellaisia, että usko menetetään, kuten Paavali kertoo:

1.Tim 1:19. säilyttäen uskon ja hyvän omantunnon, jonka eräät ovat hyljänneet ja uskossaan haaksirikkoon joutuneet.On monenlaisia törmäystilanteita, joissa usko joutuu kriisiin ja epävarmuus kalvaa mieltä. Niin kuin lentokoneen noustessa voi tulla törmäyksiä lintuihin, muihin koneisiin tai kone muuten vain pätkii. Silloin tulee mieleen, voiko lento enää jatkua?
Eräs törmäystilanne on, kun tulee järjellisiä epäilyjä. Ensin esimerkki Raamatusta. Filippus epäili, onko Jeesus messias, koska kirjoituksissa ei mainittu mitään Nasaretista:

Joh 1:45. Filippus tapasi Natanaelin ja sanoi hänelle: ”Me olemme löytäneet sen, josta Mooses laissa ja profeetat ovat kirjoittaneet, Jeesuksen, Joosefin pojan, Nasaretista.”
46. Natanael sanoi hänelle: ”Voiko Nasaretista tulla mitään hyvää?” Filippus sanoi hänelle: ”Tule ja katso.”

Meillä voi tulla toisenlaisia epäilyjä Jeesuksen hyvyydestä ja kaikkivaltiudesta. Miksi maailmassa on niin paljon kärsimystä, miksi Jumala tuomitsee kadotukseen? Toki vastauksia näihin kysymyksiin voi etsiä, mutta järjellisiä ongelmia putkahtelee vain lisää. Todellinen vastaus näihin on, kuten Filippuksellakin: Tule Jeesuksen luo. Et välttämättä tajua kaikkea, mutta saat kohdata ystävän, jolle kaikki on mahdollista. Jos sinä omilla aivoillasi pystyisit käsittämään Jumalan teot ja tekemättä jättämiset, olisi kyse todella pienestä jumalasta. Niin pieni ei Jumala ole!
Toisessa Raamatun esimerkissä monet opetuslapset loukkaantuivat Jeesuksen puheisiin. Pietari kuitenkin totesi, että vain Jeesuksen lähellä löytyy tosi elämä, vaikka loukkaantuisikin:

Joh 6: 66. Tämän tähden monet hänen opetuslapsistaan vetäytyivät pois eivätkä enää vaeltaneet hänen kanssansa.
67. Niin Jeesus sanoi niille kahdelletoista: ”Tahdotteko tekin mennä pois?”
68. Simon Pietari vastasi hänelle: ”Herra, kenen tykö me menisimme? Sinulla on iankaikkisen elämän sanat;
69. ja me uskomme ja ymmärrämme, että sinä olet Jumalan Pyhä.”

Oletko sinä koskaan loukkaantunut muitten uskovien kommentteihin tai neuvoihin? Joku saarna on voinut olla tosi ärsyttävä tai asiaton. Olet ehkä pettynyt seurakuntaan, kun olisit tarvinnut tukea ja huomioimista, etkä saanut. Tämmöisessä tilanteessa on hyvä muistaa, että et elä uskossa ihmisiä varten vaan kohdataksesi Jeesuksen. Muut ja muihin liittyvät ongelmat eivät saisi määrätä sinun suhdettasi Jeesukseen. Sinä voit ihan rauhassa herkutella Jeesuksen läheisyydellä, Hänen sanoillaan Raamatusta ja juttelusta Hänen kanssaan. Jeesuksen läheisyys tuo sen elämänsisällön, jota ihmissuhteista ei aina löydy.
Yksi iso törmäystilanne voi tulla siitä, että et täytä muitten antamia kriteerejä etkä pysy itsekään omissa lupauksissasi. Näin kävi Pietarille, kun hän kielsi tuntevansa Jeesuksen, vaikka oli vakuuttanut ihan muuta. Kukon laulu herätti hänet tajuamaan, mitä oli tehnyt:

Joh 18: 27. Niin Pietari taas kielsi, ja samassa lauloi kukko.
Joh 21:3. Simon Pietari sanoi heille: ”Minä menen kalaan.” He sanoivat hänelle: ”Me lähdemme myös sinun kanssasi.”
Joh 21: 17. Hän sanoi hänelle kolmannen kerran: ”Simon, Johanneksen poika, olenko minä sinulle rakas?” Pietari tuli murheelliseksi siitä, että hän kolmannen kerran sanoi hänelle: ”Olenko minä sinulle rakas?” ja vastasi hänelle: ”Herra, sinä tiedät kaikki; sinä tiedät, että olet minulle rakas.” Jeesus sanoi hänelle: ”Ruoki minun lampaitani.”

Pietari päätteli, että hän ei enää kelpaa opetuslapseksi ja päätti tehdä sitä, mitä osaa, eli mennä kalaan. Kuitenkin hän kaipasi kohdata Jeesusta ja kun niin kävi, Jeesus ei osoittanutkaan virheitä, vaan kysyi: rakastatko?
Koet, että et ehkä täytä uskovien etkä Jumalan vaatimuksia. Epäonnistut usein etkä pysty olemaan niin hyvä, että kelpaisit uskovaksi. Tiedätkö, että nuo vaatimukset ovat sinun itsesi asettamia tai muitten ihmisten. Ei Jeesus vaadikaan onnistumista eikä kriteerien täyttymistä. Hän luottaa täysin suhun, kun tahdot rakastaa Häntä.
Seuraavassa esimerkissä opetuslasten unelmat ja toiveet olivat romahtaneet Jeesuksen kuoltua, mutta kaikki muuttui taas, kun he kohtasivat elävän Jeesuksen:

Luuk 24: 15. Ja heidän keskustellessaan ja tutkistellessaan tapahtui, että Jeesus itse lähestyi heitä ja kulki heidän kanssansa.
17. Ja hän sanoi heille: ”Mistä te siinä kävellessänne puhutte keskenänne?” Niin he seisahtuivat murheellisina muodoltansa.
31. Silloin heidän silmänsä aukenivat, ja he tunsivat hänet. Ja hän katosi heidän näkyvistään.
32. Ja he sanoivat toisillensa: ”Eikö sydämemme ollut meissä palava, kun hän puhui meille tiellä ja selitti meille kirjoitukset?”

Ehkä sinäkin olet kokenut siunauksia. Olet innostunut Jumalan lupauksista ja uskonut suuriin mahdollisuuksiin. Kaikki on kuitenkin hiljalleen haihtunut ja sinusta tuntuu, että Jumala on pettänyt. Hän ei olekaan toiminut niin, kuin sinä odotit. Apea mieli ja masentuneisuus on vallalla, ja kaikki näyttää menneen hukkaan. Jälleen asiat ratkeavat, kun kohtaat Jeesuksen. Huomaat, että entiset innostukset kuuluivat asiaan, mutta nyt on uutta on tulossa. Ehkä omat suunnitelmat romuttuivat, mutta kun kuljemme Jeesuksen kanssa, Jeesus muuttaa suunnitelmat paremmiksi.
Jos suhdetta Jumalaan vertaa avioliittoon, niin vastoinkäymiset, pettymykset ja törmäilyt kuuluvat arkipäivän elämään, mutta se ei merkitse, etteivätkö puolisot rakastaisi toisiaan. Toisinaan ollaan eri mieltä, mutta silti rakastetaan. Loukkaannutaan toisen sanoista, mutta silti rakastetaan. Ei pysty täyttämään toisen vaatimuksia, mutta silti rakastetaan. Suunnitelmat romuttuvat ja muuttuvat, mutta silti rakastetaan. Jos ihmisten välillä voi parhaimmillaan olla näin, niin miten paljon enemmän voi olla ihmisen ja Jumalan välillä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s