Olenko todella syyllinen?

Henki hengestä, silmä silmästä ja hammas hampaasta. Tällainen oli vanhan liiton laki. Jeesus antoi toisenlaisen kuvan todellisesta syyllisyydestä: joka vihaa veljeänsä, on murhaaja (Matt 5:21-22). Tämä on lähempänä todellista syyn ja seurauksien lakia ja paljon ankarampi, kuin raa’alta tuntuva vanhan liiton laki. Kun tämän mittapuun mukaan mitataan, on jokainen syyllinen ja on saanut paljon pahaa aikaan. Koko maailma on syyllinen ja tuomion alla (Room. 3:19).Jos kuvittelemme menevämme taivaaseen näillä eväillä, niin totuus on, ettei mikään epäpyhä pääse taivaaseen (Ilm 21:27). Lähtökohtana on tämä: kukaan ei selviä perille. Ainoa, mitä me todella ansaitaan, on se, että meidät potkitaan välittömästi helvettiin.
Jeesus näytti, että joka paljon saa anteeksi, paljon rakastaa. Joka vähän saa anteeksi rakastaa vähän. Voitko sinä sanoa rakastavasi Jeesusta? Ehkä ajattelet, ettet ole oikeastaan saanut Jumalalta mitään. Kaikki, mitä sulla on, on itse hankkimaa. Jeesus tuntuu etäiseltä, joka ei juurikaan sekaannu sun asioihisi. Ehkä koko uskonelämä tuntuu vähän yliammutulta jutulta. Kuitenkin, jos todellisen lain mukaan sua tutkitaan, et kelpaa saamaan muuta, kuin välittömän tuomion.
Miten me sitten olemme syyllisiä? Mitä synti saa aikaan meissä ja meidän kauttamme? Synnin seurauksena näemme ihmisten tuhoutuvan: tuskaa, pelkoa, yksinäisyyttä, pettymystä. Ihmisen tekojen seurauksista voi viattomat jälkeläiset kärsiä jopa neljänteen polveen saakka (5.Moos 5:9). Viattomat kärsivät ja meille jokaiselle on kerääntynyt valtava velkataakka teosta, joita emme pysty sovittamaan emmekä seurauksia korjaamaan. Synti vie pois Jumalan johdatuksesta: elämä voi kulkea tuuliajolla turhaa ja järjetöntä reittiä ilman päämäärää. Jos merkitset paperille kaikki asiat, joihin Suomen nuoret syyllistyvät, siitä voi tulla pitkä lista. Tekojen sauraukset näkyvät ja olemme jokainen syyllisiä sekä ihmisten että Jumalan edessä.
Ehkä olemme tottuneet siihen, että Jeesus sovitti kaikki synnit, niin että mitäpä niistä niin väliä. Todellisuudessa se ei ollut mikään muodollinen velan kuittaus, vaan Jeesus meni syytetyn paikalle. Kun sinua ja minua syytetään, Jeesus istuu siinä paikallamme ja sanoo: olen syyllinen! Olen vastuussa kaikesta! Merkitseekö sinulle mitään Jeesuksen hankkima vapaus syyllisyydestä? Anteeksianto ei ole kuitenkaan mikään automaattikuittauksella toimiva juttu, vaan se on hyväksyttävä ja otettava vastaan.
Kun tajuat, miten paljon olet saanut anteeksi, tulee Jeesus persoonana paljon läheisemmäksi. Jeesuksen rakkaus on todellisempaa ja koko uskonelämällä on lujempi pohja.
Todellinen syyttäjä on itse saatana, joka pitää huolen, ettei mitään ikävää synnin seurausta jää tulematta. Kuitenkin, kun saatana syyttää meitä ja turvaudumme Jeesukseen, meidät julistetaan puhtaiksi ja syyttömiksi (Sak 3:1). Lopulta, kun aika koittaa, itse syyttäjä pannaan pois viralta ja saamme viettää iankaikkisuuden täysin ilman syyllisyyttä ja syytöksiä (Ilm. 12:10).
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s