Kukin ottakoon ristinsä… Häh?

Jos sinä olet jollekin ristinä, se yleensä tarkoittaa, että sinusta on vaivaa ja harmia. Raamattu kehoittaa kristittyjä kieltämään itsensä, ottamaan ristinsä ja seuraamaan Jeesusta (Matt 16:24). Pitäisikö meidän ottaa uskonelämän vaivat ja harmit ja kaikki omien virheittemme seuraukset kannettaviksemme, ennenkuin voimme seurata Jeesusta? Onko uskonelämä todella näin rasittavaa? Jospa yrittäisimme ymmärtää, mitä Raamattu todella tarkoittaa.Tuossa Matteuksen evankeliumissa kerrotaan eteenpäin: ”Joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka elämänsä minun tähteni kadottaa, on sen löytävä.” Jos emme ota ristiämme, se tarkoittaa, että yritämme selviytyä omilla ehdoillamme ja mahdollisuuksillamme. Jos taas otamme ristimme, valitsemme Jeesuksen ehdot ja mahdollisuudet.
Mitä Jeesuksen ristin merkitsee? Ristillä hankittiin voitto paholaisesta. Kun kannamme ristiämme, se tarkoittaa, että julistamme Jeesuksen voittoa. Ei se tunnu juurikaan vaivan ja harmin kantamisena, vaan päinvastoin. Entä pitääkö meidän kantaa virheittemme seurauksia? Jeesus kärsi ja kuoli juuri sinun ja minun syntien vuoksi. Hän kantoi seuraukset, joten meidän ei tarvitse niitä kantaa. Kun kannamme ristiämme, julistamme sillä vapautta taakoista, vapautta synnista ja sen seurauksista. Ei tämäkään minun mielestäni kovin raskaalta kantamukselta tunnu. Monesti käsitetään, että kun sairastaa tai muuten kärsii, se on sitä ristin kantamista ja siihen on alistuttava ja tyydyttävä. Mitä Jeesuksen risti kertoo: Hän kantoi meidän sairautemme ristillä, että meillä olisi mahdollisuus parantua (Jes 53:4). Oman ristin kantaminen merkitsee, että julistamme terveyttä Jeesuksen kautta. Jeesus eli elämänsä Jumalan suunnitelmien mukaan ja eli todella mahtavan elämän, tosin taistelujen kautta. Hän muutti täysin historian kulun ja seuraukset näkyvät yhä vain laajemmin ihmiskunnassa. Kun kannat tällaista ristiä, koet todellista elämää, jonka Jumala sinulle on suunnitellut, jossa olet tärkeä osa Hänen suunnitelmiaan. Se ei merkitse helppoa elämää, mutta sitäkin mielekkäämpää.
Meidän ei tarvitse kantaa Jeesuksen ristiä, koska emme voi ottaa kannettavaksemme sitä, mitä Jeesus kantoi ristillä (Jes 53). Me kannamme omaa ristiämme, jonka Jeesus on meille hankkinut. Jotkut erehtyvät kantamaan sitä ryövärin ristiä, joka riippui Jeesuksen vierellä Golgatalla. Ryöväri kärsi oman elämänsä seurauksia ja sellaisen ristin kantaminen tuo kristitylle lähinnä taakkoja, masennusta, toivottomuutta ja lohduttomuutta. Kantakaamme omaa ristiämme, jonka Jeesus on meille varannut, niin saamme julistaa ja kokea voittoja, vapautta ja haasteellista elämää!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s