Onko synti syntiä?

Mikä oikeastaan on syntiä? Kuka sen pystyy sanomaan? Yksi määritelmä löytyy Jeesuksen rukouksesta:Joh 17:15: En minä rukoile, että ottaisit heidät pois maailmasta, vaan että sinä varjelisit heidät pahasta.
Jeesuksen tahto on varjella meitä kaikesta pahasta. Se paha, joka meitä uhkaa vahingoittaa, on synti. Jumala on luonut ihmisen ja tietää parhaiten, mikä meille on hyväksi ja mikä vahingoittaa. Jos mikään ei meitä vahingoita, uskallamme elää avoimesti, vapaana ja iloitsemme siitä, mitä koemme Jeesuksen kanssa. Jos taas synti vahingoittaa meitä, emme pysty iloitsemaan ja hengellinen ”iloittelu” tuntuu meistä jopa vastenmieliseltä. Paholainen ei halua meille vapautta ja iloa.
Psalmi 137:2-4 kerrotaan, että israelilaiset eivät voineet laulaa ylistystä vankeudessaan. Synti oli saanut tuhota kansan elämän ja jäljelle jääneet kaipasivat vapautta, eivätkä voineet iloita.
Kun pahuus saa salaa vaikuttaa elämässämme, meihin kasvaa kylmyys hengellisiä asioita kohtaan. Joku on aktiivisesti toimimassa tähän suuntaan. Siitä kertoo Paavali näin:
2:Kor 2:11: …jottei saatana pääsisi meistä voitolle. Hänen juonensa me kyllä tiedämme.
Paavali tiesi saatanan juonet, mutta tiedämmekö me? Olemme usein saatanan harjaanjohtamia ja joudumme kärsimään siitä. Mutta eikö sitten omatuntomme sano, mikä on väärää ja vahingollista? Jos joku voi hyvällä omallatunnolla tappaa syyttömiä ihmisiä, niin eihän omaantuntoon voi luottaa! Se, minkä omatuntomme käsittää vahingoittavaksi ja mikä on todella vahingoittavaa, on jonkinverran tai enemmänkin eri asia.
Mutta eikö uskovilla sitten omatunto toimi oikein? Otetaan yksi esimerkki. Jumala antoi Mooseksen kautta ohjeet kuninkaasta, miten hänen tuli elää. 5.Moos 17:14-20 määrätään, että kuninkaalla ei saa olla kohtuuttomasti rikkautta eikä useita vaimoja. Daavid oli mies, jonka Jumala sanoi olevan mielensä mukaisen miehen ja Jumala siunasi häntä. Hän toimi lähes aina puhtaalla omallatunnolla, mutta kuitenkin koko ajan rikkoi tuota Mooseksen kirjoittamaa ohjetta vastaan. Mikä oli seuraus? Suurin ongelma Daavidilla oli naiset. Sama jatkui hänen pojallaan Salomonilla. Hän oli sekä rikas että ison haaremin omistaja. Jälleen sama asia: Salomon suurin ongelma oli vaimot, jotka veivät hänen mielenkiintonsa ja sydämensä pois Jumalasta. Tuomiot kohtasivat kansaa niitten seurauksena.
Mekin voimme ”hyvällä omallatunnolla” tehdä monenlaista, koska se on yleinen tapa ja kaikki muutkin tekevät. Emme kuitenkaan voi välttää synnin ikäviä seurauksia vaikka kuinka olisimme uskovia. Monet ongelmat elämässämme, psyykkeessämme ja ihmissuhteissamme ovat tälläisen tahattoman synnin seurausta. Saatanan tarkoitus on pettää ihmisiä, jotta synnin avulla saisi salaisen otteen meistä. Seurauksena on pelkoa, epätoivoa, elämään kyllästymistä, vihaa ja pettymystä. Omatunto etääntyy yhä enemmän todellisuudesta ja olemme jo helpompi saalis seuraavaan saatanan tavoitteeseen.
Hebr 3:13: …ettei teistä kukaan synnin pettämänä paatuisi;
Synti pettää meidät, koska omatuntomme etääntyy siitä, mikä on todellisuus. Mutta eikö omaatuntoa voi sitten opettaa toimimaan oikein? Kyllä voi!
Psalmi 119:105: Sinun sanasi on lamppu, joka valaisee askeleeni, se on valo minun matkallani.
Joh 16:13: Kun Totuuden Henki tulee, hän johtaa teidät tuntemaan koko totuuden.
Kun opit tuntemaan Jeesuksen henkilökohtaisena ystävänäsi ja luet Raamattua Hänen antamana kirjeenä sinulle henkilökohtaisesti, se tuo valoa epävarmuuteen ja opit tuntemaan, mitä Jeesus ajatteli ja omatuntosi korjautuu lähemmäksi totuutta. Samoin rukouksessa, kun avaat sydämesi ja tahtosi Pyhälle Hengelle, Hän johdattaa sinua ja omaatuntoasi totuuteen.
Tunnetko sinä saatanan juonia elämässäsi, jotka saavat aikaan harmia? Voit ehkä tarkalleen nimetä monia sellaisia asioita. Haluatko oppia tuntemaan enemmän totuutta, jota sinua rakastava Jeesus julisti? Haluatko taistella epäonnistumista vastaan Pyhän Hengen avulla? Haluatko voittaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s