Rangaistus vai armahdus?

Raamattu puhuu viimeisestä tuomiosta. Oletko ajatellut, minkä mittapuun tai lakipykälien nojalla sinun elämääsi sitten lopulta arvoidaan?Laki, joka annettiin aikoinaan israelilaisille, oli annettu tarkaksi ohjeeksi, että he olisivat tajunneet, etteivät tekisi vahinkoa itselleen ja muille. Sen mukaan heidät tuomittiin hyvittämään erehdyksensä ja rikoksensa tai jopa kuolemaan.
3.Moos 24:19-21: Jos joku teistä tuottaa toiselle vamman, häntä itseään kohdeltakoon samoin:. murtuma murtumasta, silmä silmästä, hammas hampaasta. Hän itse saakoon saman vamman, jonka hän toiselle aiheutti. Joka tappaa eläimen, korvatkoon sen, mutta se, joka tappaa ihmisen, surmattakoon.
Entä oliko laki hyvä? Jos joku mies juovuspäissään tappaa naapurin, niin onko se molempien perheitten mielestä oikeudenmukainen ja tyydyttävä ratkaisu, että tappaja surmataan ja molemmat perheet jäävät ilman isää? Laki oli annettu, että ihmiset tajuaisivat pahuuden vakavuuden ja hirvittävät seuraukset. Mutta oliko tämä se todellinen mittapuu, jonka mukaan viimeisellä tuomiolla mitataan?
Jeesus kertoo toisenlaisesta mittapuusta, joka on lähempänä totuutta:
Matt 5:21-22: Teille on opetettu tämä isille annettu käsky: ”Älä tapa.” Se, joka tappaa, on ansainnut oikeuden tuomion. Mutta minä sanon teille: jokainen, joka on vihoissaan veljelleen, on ansainnut oikeuden tuomion. Samoin jokainen, joka sanoo veljelleen: ’Senkin hölmö’, on ansainnut Suuren neuvoston tuomion, ja se, joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.
Tämäkö on uuden liiton laki, jota Jeesus opetti? Onko siis uuden testamentit käskyt, joita Jeesus opetti, paljon ankarampia, kuin raaka laki vanhassa testamentissa? Jeesus tiesi pahuuden todelliset seuraukset paremmin ja opetti siksi näin. Ajatteleppa, miten paljon pahaa saa aikaan toisten aiheeton haukkuminen selän takana. Se myrkyttää koko ilmapiirin.
Vanhan lain mukaan pahantekijää rankaistiin sen oikeudenmukaisuuden mukaan, mitä lakitekstistä ymmärrettiin. Entä nyt, kun meidän pitäisi elää Jeesuksen opetuksen mukaan?
Matt 5:38-39: Teille on opetettu: ”Silmä silmästä, hammas hampaasta.” Mutta minä sanon teille: älkää tehkö pahalle vastarintaa. Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin.
Ihan hullu neuvo, mutta merkitsee sitä, että vaikka pahantekijä ansaitsee ankaramman rangaistuksen, kuin kuvittelemmekaan, niin hänet jätetään epäoikeudenmukaisesti rankaisematta. Kun sitä haukut ystävääsi, ei sinua oikeudenmukaisesti heitetäkään helvettiin, vaan saat elää! Miten tällainen oikeuden vääristely on mahdollista oikeudenmukaiselta Jumalalta?
Syy on siinä, että oikeus on täytetty. Jeesus otti meille kuuluvan tuomion ja heitettiiin helvettiiin meidän edestämme. Meidän tehtävämme ei ole huolehtia pahuuden oikeudenmukaisesta rankaisusta, koska Jeesus on täyttänyt todellisen lain vaatimukset. Jesajan kirjassa, joka on muuten vanhassa testamentissa, kuvataan hyvin, mitä Jeesus teki ja mikä merkitys sillä oli.
Jes 53:4-8: Ja kuitenkin: hän kantoi meidän kipumme, otti taakakseen meidän sairautemme. Omista teoistaan me uskoimme hänen kärsivän rangaistusta, luulimme Jumalan häntä niistä lyövän ja kurittavan, vaikka meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet. Me harhailimme eksyneinä kuin lampaat, jokainen meistä kääntyi omalle tielleen. Mutta Herra pani meidän kaikkien syntivelan hänen kannettavakseen. Häntä piinattiin, ja hän alistui siihen, ei hän suutansa avannut. Kuin karitsa, jota teuraaksi viedään, niin kuin lammas, joka on ääneti keritsijäinsä edessä, ei hänkään suutansa avannut. Hänet vangittiin, tuomittiin ja vietiin pois – kuka hänen kansastaan siitä välitti? Hänet syöstiin pois elävien maasta, hänet lyötiin hengiltä kansansa rikkomusten tähden.
Koska saatana on rankaissut ja lyönyt Jeesusta, meidän ei tarvitse enää tehdä sitä toisillemme. Jobin kirjassa luetaan, miten ystävät vikoilivat Jobia ja Job ilmaisi sen, mitä ihminen tänään kaipaa kaikkein eniten:
Job 19:2: Kuinka kauan te aiotte ahdistaa minua, ruhjoa minua puheillanne?
Job 19:21: Säälikää minua, säälikää, te, jotka olette ystäviäni!
Vanhassa käännöksessä sanotaan paremmin: ”armahtakaa minua”. Meidät on kutsuttu armahtamaan toinen toistamme. Ihan riittävästi ihmisten oma pahuus ja toisten pahuus ahdistaa ja repii meitä. Älkäämme enää jatkako sitä! Armahda ystäviä, jotka eivät ymmärrä sinua. Armahda vanhempiasi, jotka eivät tajua sun asioista mitään. Armahda syntisiä, jotka tuhoavat elämäänsä, mutta tahtoisivat vapauteen. Armahda vastustajiasi, kun he ymmärtämättömyydessään eivät osaa armahtaa sinua. Tämä on se Jeesuksen opetus, johon hän meitä kutsuu.
Niin kuin huomaat, et omalla tahdonvoimallasi oikein onnistu tässä. Anna Jeesuksen armahtaa sinua ja kerro Hänelle, että tarvit Häntä ja rakastat Häntä. Pyydä Pyhän Hengen voiman, että voisit sydämestäsi rakastaa ja armahtaa muita ihmisiä.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s