Miten kaukana olet Jumalasta?

Miten kaukana olet Jumalasta? Onko ihmiselle mahdollista olla lähellä? Mitä merkitsee olla kaukana tai lähellä Jumalaa? Miten kaukana uskova voi olla Jumalasta? Hyviä kysymyksiä, mutta löytyykö vastauksia?Kun Jumala loi ihmisen, Hän käyskenteli paratiisissä ihmisen kanssa ja oli hyvinkin lähellä (1.Moos 3:8). Tunnelman rikkoi, kun ihmispari piiloutui ja halusi kauemmaksi Jumalasta. Paratiisissa ei ollut mitään käyttäytymissääntöjä ja moraalilakia. Siellä oli vain yksi valinnanmahdollisuus, jotta ihminen voisi vapaasti valita, jatkaako hän Jumalan yhteydessä vai ei. Muita lakipykäliä ei ollut eikä tarvittu. Jumalan ystävyys ohjasi elämää ja tekoja, kun ihminen hoiti ja varjeli maata (2.Moos 3:24).
Tähän läheisyyteen meistä jokainen sisimmässään kaipaa. Esimerkiksi Raamatussa eräs Maria halusi olla Jeesuksen lähellä, vaikka kohteliaisuussäännöt olisi edellyttäneet keittiössä touhuamista (Luuk 10:41-42). Jeesus kertookin tärkeimmän käskyn, jonka kautta toteutuu kaikki hyvä toinen toisiamme kohtaan ilman erillisiä lakipykäliä:
Matt 22:37-40: Jeesus vastasi: ”Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi. Tämä on käskyistä suurin ja tärkein.Toinen yhtä tärkeä on tämä: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Näiden kahden käskyn varassa ovat laki ja profeetat.”
Mutta kuinkas kävikään? Ihminen ei halunnut pysyä lähellä Jumalaa, vaan valitsi toisin. Sen seurauksena mm. Israelin kansa halusi mieluummin noudattaa pikkutarkkoja lakipykäliä kuin olla lähellä Jumalaa. Kymmenen käskyä saatuaan kansa pyysi, ettei tarvitsisi puhua Jumalan kanssa, vaan Mooses voisi välittää Jumalan tahdon lakipykälien muodossa (2.Moos 20:1-21).
Läheisessä ystävyydessä ei tarvitse sääntöjä, koska oikeat teot toteutuvat itsestään. Perheen sisällä murrosikäisten ja vanhempien välit helposti etääntyvät ja usein on seurauksena vanhempiein epäluulo ja tarkat säännöt. Jos perheessä taas on hyvät välit (=harvinaista?), niin käyttäytymissäännöt toteutuvat itsestään ja ovat hyvin joustavia. Millaisen perheen itse haluaisit? Voit toteuttaa sen sitten, kun itse olet aikuinen.
Suhteessa Jumalaan on samalla tavoin erilaisia uskovia: Toiset rakastavat Jeesusta ja tekevät Hänen kanssaa kaikenlaista uutta ja radikaalia, jonka kautta monet tulevat uskoon ja vahvistuvat siinä. Raamattu on heille henkilökohtainen kirje Jeesukselta. Toiset taas pyrkivät noudattamaan tarkoin raamatun erilaisia ohjeita ja myös perinteisiin liittyviä sääntöjä, jotka on hengellistetty. Kaikkea uutta pelätään, koska se voi rikkoa sääntöjä. Tällainen elämä vaatii vahvaa luonnetta ja siksi niin monet ovat pettynyt uskonelämään, kun ovat yrittäneet olla uskossa kaukana Jumalasta, sääntöjen varassa.
Haluatko sinä olla lähellä Jumalaa vai kaukana Jumalasta?
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s